Baba

Ezért is érdemes utánozni a babát

Ez az oda-vissza interakció nagyon hasznos lehet a babának.
2023. Augusztus 16.
(Kép forrása: Getty Images)

Korábban a Gyerekszoba.hu is írt arról az aranyos videót, amin egy nyolchetes baba az édesapját utánozza, és ami bizonyára annak köszönhetően, hogy mennyire aranyos felvétel, hamar nagyon népszerű lett a közösségi oldalakon.

A videót nemrégiben megosztotta Dan Wuori, a The Hunt Institute intézmény korai tanulási vezető igazgatója is, és bejegyzésében arról írt, hogy ez az interakció segíti a baba fejlődését is – számolt be róla a HuffPost.

A szakember a „serve” és „return” teniszben is használatos kifejezésekkel írja le ezt az interakciót, egy oda-vissza interakcióként. „A szerválás és visszaadás oda-vissza interakciót jelent, a felnőtt és a gyermek társalgási (és egyéb kifejezési) körein keresztül” – írja bejegyzésében.

 

A korábbi videón az látható, ahogy a kisbaba szemkontaktust vesz fel, kidugja a nyelvét, gügyög – ezt a szakember a szerválásnak nevezi, amivel a baba szeretné elérni az édesapja figyelmét. Erre édesapja figyelmesen reagál, lemásolja, utánozza a baba arckifejezését, de közben „kiterjeszti a kifejezéseit és a hangjait”.

„Ahogy ketten részt vesznek ebben a kölcsönös cserében, erősödnek az idegi kapcsolatok, amelyek támogatják a baba kommunikációs és szociális készségeinek fejlődését” – írja Wuori.

A Harvard Egyetem Gyermekfejlődési Központja szerint ezek az interakciók alakítják az agy szerkezetét, és segítenek a kapcsolódások kiépítésében.

Wuori is ezért emeli ki a fontosságát annak az időnek, amit a babával így, együtt töltenek a szülők, kapcsolódnak egymással, minden egyéb zavaró tényező kizárásával. Erre az interakcióra pedig jó példák, ha a baba mosolyog, és visszamosolygunk rá, ha utánozzuk a hangokat, amiket ad, ha valamit láthatóan megfigyel – később rá is mutat –, akkor elmondjuk, hogy mi az, amit lát.