Baba

6 érdekesség a babák agyáról

Az elmúlt két évtizedben óriási előrelépéseket tettek a kutatók a babák agyfejlődésének megértésében, kezdve az emlékezőképességtől az álmodásig.
2021. Március 22.
6 érdekesség a babák agyáról (Fotó: Getty Images)

A kutatások fő tanulsága, hogy a szülők a legtöbbet a babával való interakció által tehetnek a gyermek agyfejlődéséért. Főként azzal, hogy minél többet beszélnek hozzá, és szerető gondoskodásban részesítik.

A Whattoexpect.com összegyűjtött néhány érdekes és meglepő tényt a kisbabák agyáról.

A baba agya aktívabb, mint a felnőtteké

Az összes idegsejt (neuron) jelen van az agyban már születéskor, a számuk körülbelül 100 milliárd. Az első évben az idegsejtek milliárdnyi szinapszist hoznak létre, összekapcsolódnak egymással – alig 12 hónap elteltével a baba agyának mérete pedig megduplázódik. Soha máskor nem jön létre ennyi kapcsolódás az idegsejtek között! Ezt érdemes kihasználni, és a babát annyi ingernek kitenni, amennyinek csak lehetséges – de ugyanakkor hagyni kell azt is, hogy agya eleget pihenhessen az alvás és a csendes játékidő alatt. A fiatal agy stimulálásához már az is elegendő, hogy a kicsi megfigyeli a körülötte lévő világot.

Az ölelések hatására növekszik a baba agya

Azoknak a babáknak, akik stressz esetén sok megnyugtatást kapnak az anyukájuktól, nagyobb az agyuk, mint azoknak, akik nem részesülnek olyan sok anyai gondoskodásban. A St. Louis-i Washington Egyetem tanulmányában az agy memóriáért és stressz-szabályozásért felelős részének, a hippokampusznak a növekedését vizsgálták. Azt találták, hogy ez a terület nagyobb és fejlettebb azoknál a gyerekeknél, akik következetes, szerető gondoskodást kaptak az anyukájuktól, különösen nagy stresszhelyzetben (az apai gondoskodás hatását nem vizsgálták).Tehát nem lehet “elrontani”, elkényeztetni a babát a “túl sok” szeretettel, különösen, ha valamilyen stresszes dolgot tapasztal, mint például egy megfázás, ha sebes lesz valamije, ha egy rövid időre el kell tőled köszönnie, vagy éppen az első fürdetéskor. Így hát nem kell visszafogni magunkat, öleljük bátran sokat a kisbabánkat!

Az illat az egyik első információ, amit a baba agya fel tud dolgozni

Egy újszülött még nem érti a nyelvet, a látása még nem éles, így az első megbízható információforrás, amit képes feldolgozni, az illat. Egy tanulmány szerint azok a babák, akik az anyukájuk tejének illatát érezhették, miközben egy rutin, a sarkukból vett vérvételen estek át, sokkal kevésbé tapasztaltak stresszt, mint azok, akik egy másik édesanya anyatejének illatát érezték.Egy másik tanulmány szerint azok a síró babák, akiknek egy olyan ruhadarabot adtak, amin édesanyjuk illata volt érezhető, hamarabb megnyugodtak, mint azok, akik az anya illata nélküli ruhadarabot kaptak. Amikor pedig egy babát születése után az édesanyja hasára fektetnek, az újszülött az anya melle felé fog mozogni, követve az orrát.

Az alvásuk felét REM-alvásban töltik

A babák alvásának felét a REM-alvás teszi ki – az alvásnak az a fázisa, amelyben álmodunk -, míg a felnőtteknél csupán az alvás negyede REM-alvás. Bár senki nem tudja, a babák miről álmodhatnak, valószínű, hogy ezek az álmok teljesen vizuálisak, hiszen még nem képesek beszélni. Szerencsére a rémálmok sem valószínűek, hiszen a legtöbb gyermeknek 2-3 éves koráig nincsenek valódi félelmei.

Jobb a memóriája, mint gondolnánk

Az agy memóriáért felelős része a hippokampusz: ez a terület az újszülötteknél már 40 százalékban kifejlődött, és a babák 18 hónapos korára eléri a teljes fejlettségét. Az újszülött baba felismeri az édesanyja hangját, és azokat a hangokat, amiket gyakran hallott az anyaméhben. Egy hónapos korukra a babák már arra is emlékeznek, mikor szoktak enni, és számítanak rá az adott időszakban. Négy hónapos korukra a babák ki tudják választani szüleik arcát sok másik arc közül.A fejlődésben lévő memória miatt lehetnek olyan hasznosak a rutinok a babák számára. Például a fürdetés vagy egy mese lefekvés előtt előhívhatja az emlékeit arról, hogy az alvás következik ezután.

A baba agya mindenre figyel

Amellett, hogy több agysejttel rendelkezik, a baba agya másképp is működik születéskor, mint a felnőtteké – ez pedig megnehezíti számára, hogy kizárja a stimuláló hatásokat. Míg felnőttként automatikusan “statikusra” tudjuk hangolni a hátteret – például kizárjuk a szomszéd kutya ugatását, vagy éppen a szőnyeg érzését a talpunk alatt -, amíg a feladatainkat végezzük, addig a babának még nincs meg ez a képessége.Éppen ezért a picik figyelmét folyamatosan elvonhatja a környezetük, és nehezen tudnak összpontosítani. Hamar túl is stimulálódhatnak, ami nyűgösséghez, síráshoz vezethet. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk egy dologra tudjon koncentrálni, például az evésre, vigyük egy csendes, enyhén megvilágított helyiségbe. De segíti a koncentrálásban az is, ha arcunkkal közel hajolunk hozzá, és dajkanyelven, éneklős-beszélős hangon szólunk hozzá.Forrás: whattoexpect.com