Kisgyerek

Ezek a jelei, hogy túl sok inger érte a babát, kisgyereket

A túl sok inger, a túl hangos zajok hatására a kisbabák és a gyerekek túlterhelődhetnek. Milyen jelekből veheted észre, ha a gyermekedet túl sok inger érte, és mit tehetsz ilyen esetben?
2021. Január 19.

Mit jelent, hogy túlterhelődött a gyerek az ingerek miatt?

A gyermek az ingergazdag környezetben tud a legjobban fejlődni, ahol játszhat és felfedezhet – de időnként még ebben az esetben is sok lehet a jóból. A baba vagy a kisgyermek is túlterhelődhet, ha több élmény, érzés, zaj árasztja el, ha több tevékenységet kell végeznie, mint amivel képes megbirkózni. Ilyen lehet az újszülött babának egy olyan esemény, ahol túl sok új emberrel találkozik, vagy az óvodásnak egy barátja szülinapi bulija.

A túl sok inger miatt elfáradhat, túlterhelődhet a gyermek, és ilyenkor szüksége van egy kis nyugalomra, békés környezetre, csendre. Ha sír, ellenkezik, azt ebben az esetben egy jelzésnek kell tekinteni arra vonatkozóan, hogy szeretne egy kis nyugalmat, nem pedig valamilyen dacos cselekedetként.

Milyen jelei lehetnek, ha túlterhelődött az ingerektől?

Minden gyermek másképp reagál az ingerekre, érzékszervi információkra, és míg egyesek tartósabban bírják a sok ingert, addig másoknak alacsonyabb lehet a küszöbértékük bizonyos ingerek esetében. Azonban van néhány tipikus jel, melyekből a szülő következtethet arra, hogy a gyermekét túl sok inger érte.

Az újszülött vagy a kisbaba esetében:

  • nyűgös vagy fáradt
  • ideges, vagy elfordítja a fejét
  • rángatózva mozog
  • ökölbe szorítja a kézfejét, csapkod a karjaival vagy rugdal a lábaival
  • hangosabban vagy többet sír, mint általában – főleg ha hosszú ideje éri a túl sok inger

A kisgyermek vagy óvodás esetében:

  • fáradt, nyűgös, rosszkedvű vagy ideges
  • sokat sír, és nem tudja szavakkal elmondani, mit érez
  • a földre veti magát, közben sír vagy idegesnek tűnik
  • azt mondja, hogy nem szeretné tovább folytatni a dolgot, amit éppen csinál
  • elutasítja az egyszerű kéréseket is

Mit tehetsz, ha a babát érte túl sok inger?

Ha úgy látod, hogy a baba túlterhelődött a sok ingertől, vidd egy nyugodt, kevésbé fényes helyre, ahol megnyugodhat, például a kiságyába. Ha nem otthon vagytok, akkor tedd például a babakocsijába. Segíthet az is, ha hordozod egy kicsit magadon, megöleled, ha érezheti a közelséged.

Mit tehetsz, ha a kisgyermeket érte túl sok inger?

Próbálj meg nyugodt maradni, ez a kisgyermeket is megnyugtathatja. Csökkentsd a zajt körülötte, és vond ki egy kicsit a tevékenységből, amit végez, és ha szükséges, vidd egy nyugodtabb helyre. Ha azt látod, hogy rád van szüksége, hagyd, hogy közel lehessen hozzád, és csináljatok valami megnyugtatót – olvassatok, énekeljetek csendesen, vagy csak simogasd meg a hátát, amíg ő lepihen.

Segíts szavakba öntenie, mit érezhet – mondhatod például, hogy “Látom, hogy ideges vagy”, vagy “Látom, hogy most egy picit sok minden”. Ezután kérdezd meg tőle, mi az, ami zavarja, és ha azt mondja, nem tetszik neki egy adott tevékenység, kérdezd meg, mi az, ami nem tetszik neki benne. Amikor megnyugodott, adj neki egy kis időt, hogy egyedül játszhasson, elfoglalhassa magát.

Egyensúly az ingergazdag tevékenységek és a pihenőidő között

A gyermek első öt évében az agya gyorsabban fejlődik, mint élete bármely más időszakában. Korai tapasztalatai, köztük azok, amiket lát, hall, megérint, ízlel és szagol, mind stimulálja az agyát, és több millió kapcsolatot teremt benne. Ezért a gyermeknek szüksége van az ingergazdag, stimuláló környezetre, ahol játszhat és tanulhat.

Azonban az sem jó ötlet, ha a babát kimeríted azzal, ha egész nap játékokat mutatsz neki, vagy ha a kisgyerek napját mindenféle tevékenységgel zsúfolod tele. A gyermekednek is szüksége van olyan időszakokra, amikor nem kell csinálnia semmi különöset, és csendes, ismerős, békés környezetben lehet. A csendes, önálló játékra is szükség van, a gyermek így megtanulja, hogyan szórakoztassa, hogyan foglalja el magát, és a saját tempójában fedezheti fel a környezetét.

Forrás:

raisingchildren.net.au

verywellfamily.com