Baba

Úgy tűnik, ok nélkül sír a baba? Lehet, túl sok inger érte

A baba érzékszerveinek stimulálásával serkenthetjük a pici agyfejlődését, azonban túlzásba is eshetünk az őt érő ingereket illetően.
2019. Szeptember 17.
Úgy tűnik, ok nélkül sír a baba? Lehet, túl sok inger érte (Forrás: iStock)

Számos szülőknek szóló cikk, könyv tesz javaslatot arra, hogy mennyire fontos a gyermek különböző érzékszerveinek a stimulálása, hogy ezzel is támogassuk a baba agyának fejlődését. A szülők sokszor annyira lelkesek azzal kapcsolatban, hogy így is segíthetik babájuk fejlődését, hogy ezt időnként túlzásba is viszik. Ha ez történik, az szenzoros túlterhelést is okozhat a babánál.

Honnan tudhatjuk, hogy túlterheltek a baba érzékszervei?

A babák és a kisgyerekek érzékszervei túlterhelődhetnek, ha hirtelen sokféle inger éri őket. Például egy olyan baba, aki hozzászokott a csendhez és a nyugalomhoz, hirtelen túlterhelődhet, ha egyszerre sokan kezdenek a közelében beszélgetni, többen szeretnék megfogni. Ilyenkor a kisbaba nem képes megbirkózni az összes váratlan ingerrel, és idegesek lehetnek.Ennek leggyakoribb jelei, ha hirtelen nyugtalan lesz a baba, összeszorítja a kezét, megpróbál elfordulni azoktól, akik vele szemben vannak, a szokásosnál hangosabban sír, és nem lehet megnyugtatni, rángatózó mozdulatokat végez.

Hogyan segíthetünk megnyugodni ilyenkor a babának?

Egyedül nem nyugszik meg ilyenkor egy kisbaba, ezért szüksége van a szülők segítségére.Vigyük el a túlzottan ingergazdag környezetből: ha túl zajos helyen vagyunk a babával, túl sok ember veszi körül, akkor próbáljuk elvinni egy nyugodtabb szobába, és minimalizáljuk a hangokat. Ha szabad téren vagyunk vele, akkor vigyük el a tömeg közeléből, és sétáljunk egy kicsit vele.Bugyoláljuk be: a kisbabák bebugyolálása olyan érzést okozhat nekik, mintha az anyaméhben lennének, ahol minden nyugodt és kényelmes.Öleljük meg: gyakran maga az édesanya puszta jelenléte, közelsége, ölelése, testének melege elég ahhoz, hogy a kisbabája megnyugodjon.Teremtsünk egyensúlyt: próbáljuk meg elválasztani az aktivitás idejét attól, amikor a baba pihenhet, nyugodtabb környezetben lehet. Ne terheljük le egyszerre túl sok ingerrel, és figyeljük meg, mi az, amit szeret, mi az, amit kevésbé. Ha egyensúlyt teremtünk, azzal elkerülhetjük, hogy túlterhelődjön.Forrás: smartparenting.comKapcsolódó írásaink: