Baba

Erről ismeri fel az újszülött az édesanyját

A babák látásáról tudjuk, hogy fokozatosan egyre javul az idő előrehaladtával, élesebb lesz, javul a fókuszuk, és egyre távolabb tudnak jól látni. De mi a helyzet a szaglásukkal, amikor megszületnek? Mennyire érzik jól az illatokat az újszülöttek, és vajon fel tudják-e ismerni az anyukájukat a szaglásuk segítségével?
2023. Február 12.
anya öleli a babát
(Kép forrása: Getty Images)

A baba szaglása már az anyaméhben kifejlődik, és már akkor nagyon érzékeny, amikor az újszülött világra jön – és élete első 8 évében tovább fog erősödni, írja a Pathways. Az orrlyukak már az első trimeszter során kialakulnak, az illatreceptorok pedig a második trimeszterben. Az anyaméhben belélegzi a magzatvizet, ami segíti megismerni az illatokat, pontosabban az édesanyja illatát. Tehát a kisbabád nemcsak, hogy azonosítani tudja az illatodat, de már az anyaméhben elkezd vele ismerkedni.

Ahogy a Babycenter is megjegyzi, az újszülött baba még nem tud megismerni a látása segítségével, hanem a természetes illatodról ismer fel – és ezt az illatot szereti a legjobban. Az anyatej illata szintén vonzza a kisbabát. Ezek az illatok az alapvető kényelmi és étkezési szükségleteikhez kapcsolódnak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetséges az, hogy a baba felismeri az illatodat, a What to Expect elmagyarázza, hogy vannak olyan kémiai anyagok, amelyek megtalálhatók a magzatvízben, a bőrödön és az anyatejben is. Egy további érdekesség, hogy részben azoknak az ételeknek az íze és az illata is a magzatvízbe kerülhet, amelyeket a várandósság alatt elfogyasztasz. Egyes tanulmányok szerint amikor a várandós nők bizonyos erőteljes ízű ételeket fogyasztottak a terhesség utolsó hónapjaiban, az újszülöttek fel tudták ismerni ezeknek a szagát. Így nemcsak érzékelni tudják az illatokat, de emlékeznek is rájuk.

Ahogy a Babycenter is írja, a szaglást az agynak az a része dolgozza fel, amely a memóriát is szabályozza. Erős asszociációk jönnek létre bizonyos illatok és élmények között, és évekkel később egy illat felidézheti a baba emlékeit, és emlékeztetheti valamilyen múltbeli dologra vagy érzésre.

Az ismerős illatok, különösen az édesanyja vagy az édesapja illata, nagyon megnyugtatóak lehetnek a baba számára. Amellett, hogy a szaglás segítségével érzékeli, hogy a szülei a közelben vannak, a helyeket is képes lehet felismerni, mint például a lakás helyiségeit, az autót, vagy éppen a babakocsit.

Egy másik lenyűgöző dolog, hogy amellett, hogy az újszülött babád a te saját, egyedi illatodat felismeri, még az édesanya és egy másik nő anyateje között is érzi a különbséget!

A szaglás pedig még a kötődést is segíti köztetek: amikor megöleled a kisbabádat, mindkettőtöknél növekszik az oxitocin hormon szintje. Ezt szokás szeretethormonnak is nevezni.

Tehát újszülöttként a baba felismeri az illatodat, az anyatej illatát, és megnyugvást jelent a számára, biztonságban érzi magát, ha erről tudja, hogy veled van. Hogy alakul a szaglása a későbbiekben?

  • 1 hónapos korában kezd hozzászokni a különböző szagokhoz, de az erős illatú dolgok még túl megterhelőek lehetnek a számára. Ezért érdemes kerülni az erős illatú parfümöket, illatszereket.
  • 3 hónapos korában a baba egyre jobban felismeri a körülötte lévő különböző embereket, a szaglásuk segítségével különbséget tehet az ismerősök és az idegenek között.
  • 6 hónapos korában, amikor a baba elkezd szilárd ételeket fogyasztani, a szag- és ízérzékelés segíti eldönteni, hogy kedvel-e egy új ételt. Érdekesség, hogy az ízpreferenciái lehetnek hasonlóak a tiédhez, illetve ahhoz, amilyen ételeket a várandósság alatt gyakran fogyasztottál, és amiknek megtapasztalhatta az ízét és az illatát a magzatvíz által.

Források: pathways.org, babycenter.com, whattoexpect.com