Baba

Ezért fontos a szenzoros (érzékszervi) játék a babának

Milyen előnyei vannak a szenzoros játéknak, és mit játsszunk a babával?
2023. Január 13.
baba játszószőnyegen hasal
Milyen előnye van a szenzoros játéknak? (Kép forrása: Getty Images)

A szenzoros, vagyis érzékszervi játék lényege, hogy ingereknek tegye ki, stimulálja a baba érzékszerveit. Arra késztetik a kicsit, hogy az érzékszerveivel fedezze fel az őt körülvevő világot.

A különböző hangokra, textúrákra, látnivalókra, szagokra, ízekre, sőt az egyensúlyra és a mozgásra építő játékoknak a baba fejlődésérére nézve számos előnyük van. Először is a baba megismerkedik általuk a saját érzékszerveivel, azokon keresztül pedig a környezetével. A kisgyerekkor felé haladva a szenzoros játékokra mint gyakorlati tevékenységekre szükség van a problémamegoldásban és az absztrakt gondolkodásban részt vevő kognitív készségek kialakulása, fejlődése során is. A korai vizuális és motoros stimuláció pedig később a nyelvi és matematikai készségek fejlődésében is szerepet játszik.

Ha a baba és a kisgyerek lehetőséget kap a szabad felfedezésre, az a későbbiekben a tanulmányai során is hasznára válhat majd. Amikor a kicsik saját tempójukban játszhatnak, nagyobb valószínűséggel alakul ki bennük a kíváncsiság és a kitartás érzése.

A szenzoros játéknak fizikai előnyei is vannak, hiszen a kisgyerek kezei is erősödnek és a finommotoros készségei is fejlődnek, miközben például gyurmával játszik, vagy papírokat tépked és gyűr ezekből galacsinokat.

Szenzoros játékot bármely életkorban lehet játszani a kicsikkel, de arra figyelni kell, hogy a túl sok ingerre, a túlzott mértékű stimulációra rosszul is reagálhatnak a kisbabák. Hagyjuk, hogy a baba és a kisgyerek a saját tempójában fedezze fel ezeket a játékokat, és ha úgy látjuk, hogy valami nem tetszik neki, vagy éppen sok volt a számára, akkor inkább szakítsuk meg a játékot, tartsunk szünetet.

Milyen szenzoros játékokat játszhatsz a babával?

Az újszülött baba még inkább megfigyelő lesz, mint aktív résztvevő, hiszen épp csak próbálja felfogni, megismerni az őt körülvevő látványt, hangokat, textúrákat, szagokat. Egy kis idő elteltével azonban már megragadja a dolgokat, értük nyúl, utánuk mászik, és a szájába veszi ezeket.

Néhány ötlet a kisebb és nagyobb babákkal a szenzoros játékra:

  • Kontrasztos képek. Az újszülött babákat általában nagyon érdeklik a nagy kontrasztú, például fekete-fehér ábrák, mint például a babageometria formák. Tegyél ilyen képeket arra a területre, ahol játszani szokott, hogy segítsd a látása fejlődését.
  • Sétáljatok egyet. A kisebb babával sétálj egyet a környéken, vagy csak menjetek ki az erkélyre, teraszra, esetleg álljatok az ablakhoz. A kertben például hallhatja a madarak csicsergését és más hangokat, láthatja a színes virágokat, házakat, vagy egyszerűen csak érezheti a szellőt a bőrén. Bármit, amit látsz, azt nevezz meg a babának is.
  • Pocakidő a játszószőnyegen. Már önmagában egy puha, színes játszószőnyeg is érdekes lehet a kicsinek, később pedig tehetsz köré különböző textúrájú játékokat, tárgyakat is.
  • Tapintsa meg a különböző textúrákat. Amikor különböző textúrájú dolgokat fog meg a baba, mondd el neki, hogy mi az, amit tapasztal – például a plüssmaci bundája nagyon puha, a fű a kertben vizes, a fal érdes, stb.
  • Hangot adó játékok. 4 hónapos korától már valószínűleg értékelni fogja a baba azokat a játékokat, amik megnyomva, rázva nyikorgó, csörgő, zörgő, csipogó hangot adnak.
  • Vizes játékok. Amikor már nagyobb a baba, a fürdetés során tegyél a vízbe néhány pancsolós játékot – a vízen lebegő figurákat, kisvödröt, amiből öntögetheti a vizet, vagy éppen fürdőkádba való könyvecskét.
  • Készíts matatófalat. Amikor a baba már nagyobb, akár saját készítésű matató játszófalat is csinálhattok neki, amin különböző gombok, kallantyúk, ajtócskák, kapcsolók, stb. vannak, amiket kedvére nyitogathat, kapcsolgathat, fogdoshat – ez is remekül fejleszti a finommotorikát.

Forrás: whattoexpect.com