Gyerek

Így segítheted, hogy jó legyen a problémamegoldó képessége

Bármilyen jövő vár is a gyerekedre, az biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell néznie megoldásra váró problémákkal. Az egyik legnagyszerűbb dolog tehát, amit megtaníthatsz neki, hogy miként oldja meg ezeket!
2018. Március 10.
A gyerekek nagyon kíváncsiak, szívesen fedezik fel a világot

Nem lehetünk mindig ott a gyermekünk mellett, és bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk mindenre felkészíteni, amivel élete során találkozni fog. Próbáljunk meg tehát olyan képességekre megtanítani, amelyeket később is kihasználhat! Ezek közül a problémamegoldás az egyik. A kicsik naponta több olyan – számunkra apró vagy jelentéktelennek tűnő – problémával kerülhetnek szembe, melyek fejlesztik a kreativitásukat, segítenek felfedezni és megérteni a világot. Időnként azonban frusztrációt okozhat, ha nem sikerül nekik valami. Hogyan tudunk segíteni nekik, hogy a problémamegoldó képességeik minél hatékonyabbak legyenek?

Nevesítsük a problémát!

Sokszor előfordul, hogy bár nagyon elkeseríti a gyereket valami, mégsem tudja megfogalmazni, hogy mi baja van. Ha valamilyen problémával kerülünk szembe, próbáljuk meg kimondani, nevesíteni, pontosítani. Ez ugyanis a megoldáshoz is könnyebben elvezethet! Ha például nem tudja felvenni a cipőjét, mert az be van kötve, ha megfogalmazzuk ezt, akkor arra is könnyebben rájön, hogy előbb ki kell fűzni.

Válaszolj kérdéssel!

Az egyik legjobb módszer a gondolkodás fejlesztésére, ha a kérdésre kérdéssel válaszolunk. A gyerekek rendkívül kíváncsiak, és szeretnék minél jobban megismerni és megérteni a világot – a kérdéseinkre pedig tőlünk várják a választ. De ha visszakérdezünk, hogy szerinte mi a válasz, gyakran jobban fejleszthetjük a gondolkodásukat, mintha csak elmagyaráznánk nekik valamit.

Mutasd meg neki, hogyan szerezhet információt!

Napjainkban, az internet segítségével néhány pillanat alatt megtalálhatjuk a választ a gyermekünk kérdésére. Érdemes azonban arra is megtanítani a gyerekeket, hogyan szerezhetnek ők maguk információt arról, ami érdekli őket: hogyan kell használni a könyvtárat vagy az internetes kereséseket, és miként tudják megkülönböztetni a megbízható, hiteles információforrásokat a szenzációhajhász oldalaktól.

Egy feladat legyen kihívás, de teljesíthető

Fontos, hogy mindig olyan kihívások elé állítsuk a gyereket, ami se nem túl könnyű, se nem túl nehéz: ha túl könnyű, akkor hamar megunja, ha pedig túl nehéz, akkor az frusztrációt okozhat! Legyünk “kéznél”, ha segítségre van szüksége, de ne akarjunk mindent megcsinálni helyette!

Bátorítsd szabad játékra és kreativitásra!

Adjunk lehetőséget a gyereknek, hogy olyan játékokkal játszhasson, amelyek sokféleképpen variálhatóak, kreatívan felhasználhatóak, amelyeknél nincs egyetlen “jó” megoldás vagy felhasználási mód. Nem kell drága és bonyolult dolgokra gondolni, sőt ezek a játékok általában a legegyszerűbbek: gyurma, homok, építőkocka, egy nagy papírdoboz, egy nagy kendő…

Ne az eredményre koncentrálj!

Ne az elért eredményei miatt dicsérjük meg a gyereket, hanem az erőfeszítéseiért. Ez különösen fontos, ha olyan kihívással találta szembe magát, amellyel nem, vagy csak nehezen tudott megküzdeni. Valamit ki is emelhetünk a megoldásából, ami különösen tetszett (pl. egy rajzból a színösszeállítást).

Lépj egy kicsit hátrébb!

Sokszor azért nem is tudjuk, hogy a gyermekünk mi mindenre képes, mert egyszerűen nem adunk rá neki lehetőséget, hogy megmutassa. Lehet, hogy simán el tudja készíteni az uzsonnáját, fel tudja törölni a kilöttyintett vizet vagy be tudja kötni a cipőjét – ha hagyjuk neki. Legközelebb, ha valamilyen “nagy” feladattal kell a gyermekünknek megküzdenie, engedjük kibontakozni! Legyünk kéznél, ha segítségre van szüksége, de ne vegyük el tőle azt az örömet, hogy valamit önállóan meg tudott csinálni.

(Forrás: mother.ly)

Ez is érdekelhet: