Gyerek

11 játékos trükk, ami segíti a gyereket az önállósodásban

A legtöbb szülő egy idő után már szeretné, ha a gyermeke önállóbb lenne: ha ébredés után egyedül öltözne, és a cipőit is helyesen venné fel, segítség nélkül. Íme pár hasznos trükk, amivel játékosan segítheted a folyamatot.
2017. Március 20.

Csak addig segíts neki, ameddig tényleg kell

Tanulságos lehet a Bright Side összeállítása, ami segítségével hamarabb eljuthat a gyerek az önállóságig! Használd az alábbi 11 zseniális trükköt te is, megkönnyíti majd mindkettőtök életét!

Ezt csináld,…

…hogy ne borítsa ki a buborékfújót

Minden szülő szembesül ezzel a problémával legalább egyszer. Mert ugye a gyerek izgatott, alig várja, hogy elkaphassa a buborékokat. De ugyanakkor fogni is akarja a szappanhabos tartályt és ő maga akarja fújni a buborékokat. Ahogy rohangál, naná, hogy kiömlik a folyadék a padlóra, ami persze így azonnal csúszóssá válik. Próbáld ki ezt a trükköt: rögzítsd a tartályt egy szék lábához, így a tartály nem mozdul el a függőleges helyzetből, a benne lévő folyadék pedig nem tud kiborulni.

…hogy megelőzd a fagyifoltokat

Nincs olyan gyerek, aki ne enné le magát fagyival vagy jégkrémmel. Használj ilyen cupcake papírformákat, hogy oda csöpögjön a fagyi, ne pedig a ruhájára.

…hogy jobban átlássa a napot

Ezzel a színes órával segítesz a gyermekednek kialakítani egy napi rutint, így láthatja, mikor jön el az ideje a leckeírásnak, a játékidőnek vagy az alvásnak.

…hogy a házimunkát szórakozásnak tekintse

A gyermeked szívesen fog segíteni a házimunkában, ha egy kis szórakozást viszel bele. Színes cellux segítségével ragassz egy négyzetet a padlóra és mondd neki, hogy úgy tud gólt szerezni, ha belesöpri a szemetet.

…hogy ne keverje össze a kulcsokat

Ha kulcsot adsz a gyermekednek, használd ezt a trükköt. Színezd mindegyik kulcsot más színűre, így hamar megjegyzi majd, melyik kulcs melyik ajtót nyitja.

…hogy tudja, melyik cipőt melyik lábára kell húzni

A gyerekek gondban vannak, amikor fel kell venni a cipőjüket, mert gyakran keverik a bal és a jobb oldalit. Ha valamilyen matricát kettévágsz és beleragasztasz a cipőbe, tudni fogja, melyik cipőt melyik lábára húzza.

…hogy helyesen fogja a ceruzát

Ha szeretnéd, hogy a gyermeked helyesen fogja meg a ceruzát vagy tollat, gyűrj össze egy szalvétát, amit a tenyerébe, a negyedik és ötödik ujja alá kell rejtenie írás, rajzolás közben.

…hogy ne záródjon rá az ajtó

Ha el akarod kerülni, hogy véletlenül beragadjon egy szobában a kisgyermeked, vagy ha szeretnéd, hogy magától is könnyen ki tudjon nyitni egy ajtót, akkor ragaszd le celluxszal a zár “nyelvét”, hogy ne tudjon bezáródni az ajtó.

…hogy megfelelő mennyiségű vécépapírt használjon

Unod már, hogy folyton letekeri az egész tekercset? Használj piros színű nyilakat, melyek azt jelzik neki, hol kell eltépnie a papírt.

…hogy tényleg két percig mossa a fogát

Néha még a felnőtteknek is nehéz megsaccolni, mennyi időt töltöttek-e a fogmosással. Szuper ötlet, ha veszel egy olyan homokórát, aminek a homokja 2-3 perc alatt pereg le. A fogmosás kezdetekor csak fordítsd meg, és amíg le nem pereg a homok, tudni fogja a gyermeked és te is, mennyi ideig kell fogat mosni. Jó ötlet az is, ha minden fogmosás kezdetén elindítasz egy olyan gyerekdalt, ami 2 percig tart, s így addig kell fogat mosnia, amíg szól a zene.

…hogy viselkedjen, miközben te a bevásárlószatyrokat pakolod

Hogyan akadályozd meg, hogy nyüzsgő gyermeked a parkolóban rohangáljon, miközben te a csomagokat pakolod az autóba? Ragassz egy színes matricát az autóra és játssz! Mondd a gyermekednek, hogy ő egy robot, akinek az akkumulátorát úgy kell feltölteni, hogy oda tapasztja a kezét a matricára, amíg te pakolsz.

Kapcsolódó cikkek: