Kisgyerek

Engedd, hogy kockáztasson!

A túlságosan féltett és burokban tartott gyerekek felnövekedve szorongva tekintenek jövőjükre.
2011. Március 08.

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok sajnálják, ha burokban nevelték őket, és nem engedték, hogy saját sorsukat érintő döntéseket hozhassanak. Ha valakit túlságosan féltenek, akkor egyre boldogtalanabbá és szorongóbbá válhat, és végül képtelen lesz megbirkózni az önálló felnőtt élet kihívásaival.

A brit Children’s Societykutatásából az derül ki, hogy a “választás lehetősége” és a család befolyásolja a leginkább a boldogságot. A megkérdezett 8-15 éves gyerekek az egészséget a jóléthez szükséges tényezők listájának harmadik helyére sorolták. Minden nyolcadik fájlalta az önállóság hiányát, vagyis azt, hogy nem engednek neki önállóan elvégezni dolgokat, illetve döntéseket hozni.

A 8-11 éves gyerekek 9 százalékának az nem tetszett, hogy kevés választási lehetőség adódik életükben. Ugyanezt a 12-15 éves korosztályban 16 százalék nehezményezte.

Engedd, hogy kockáztasson!

Dr. Kairen Cullen pszichológus arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes szülők akaratlanul is gyermekeikre hagyományozzák saját szorongásaikat. Állandóan a legkülönfélébb tanácsokkal bombázzák a szülőket a megfelelő nevelésről és a jó szülői viselkedésről, így nem meglepő, hogy elbizonytalanodnak, aggódnak, és mindezt úgy próbálják ellensúlyozni, hogy túlféltik gyerekeiket.

Penny Nicholls, a Children’s Society igazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlődés fontos része a szülőktől való függetlenedés. A gyerekeket segíteni kell a “felelősségteljes kockázatok” vállalásában, hogy teljes értékű felnőtté válhassanak. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek tíz százaléka aggódik a jövőjét illetően.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy később vesztes helyzetbe kerülhetnek azok a gyerekek, akiknek nem biztosítják a felelősség vállalását. Amikor a túlféltett gyerekek továbbtanulnak, vagy kikerülnek a felnőtt életbe, az első időszakot azzal kell tölteniük, hogy ámokfutóként próbálják behozni mindazt, amit az önállósodás terén elmulasztottak. Ezért történik az, hogy az első évben olyan sokan elbuknak, vagy nagyon nehezen tudnak talpon maradni.

Az LV=Streetwise jótékonysági szervezet tanulmánya korábban azt mutatta, hogy a mai gyerekeknek kisebb szabadság adatik meg, mint szüleiknek fiatalkorukban.

További cikkek a témában:

Forrás: Medipress