Kisgyerek

Így játszanak a háromévesek

A legnagyobb változás egy hároméves életében, hogy óvodás lesz. Rengeteg mindenben változik, többek között a játékai is. Beköszönt a szerepjátékozás nagy korszaka, ami hosszú ideig, egészen kisiskolás korig megmaradhat.
2024. Április 15.
hároméves
Kép: Getty Images

A háromévesek gondolkodásmódjára az egocentrizmus, az én-központúság jellemző, ami nem önzőséget jelent, hanem azt, hogy a kisgyerekek a világot a saját nézőpontjukból látják. Kötődnek a külső világhoz, meg akarják ismerni azt – ezért is sok a miért kérdés –, de még mindig bizonytalanok abban, hogy ők hogyan is kapcsolódnak hozzá. Azt feltételezik, hogy mindenki úgy látja a világot, ahogy ők, azaz nehezen vagy egyáltalán nem tudják elképzelni más valaki nézőpontját.

A hároméves egyre ügyesebben mozog és egyre önállóbb is. Egyre kevesebb gyakorlati támogatást igényelnek, nagyon fontos, hogy hagyjuk meg nekik a felfedezés örömét.

A szabad játék a legfontosabb egy óvodás életében, ebbe beletartozik a világ felfedezése a mozgás által és a szerepjátékozás is. A fantázia, a kreativitás, képzelőerő, a szókincs, a társakhoz való kapcsolódás, a szociális képességek gyakorlásának fontos időszaka ez. Azzal támogatjuk leginkább a szerepjátékot, ha a gyereket olyan játékok, eszközök veszik körül, amelyeket nem csupán egyféleképpen használhat, hanem maga dönthet arról, milyen funkciót is tölt be az adott eszköz, ilyenek a pallók, a kendők, a különféle kelmék, vagy egyszerű használati tárgyak.

Fontos a fejlődésük szempontjából, hogy megtapasztalják a körülöttük lévő világot azzal, hogy saraznak, pocsolyába ugranak, kint vannak a szabadban, megtapasztalják az évszakok változásait.

Az önállóság megnyilvánul abban is, hogy már egyedül szeretnének öltözni, ruháikat kiválasztani. Hagyjuk, hogy próbálkozzanak a gombokkal, cipzárral is, hosszabb idő lesz ugyan, mintha mi csinálnánk meg helyettük, de nagyon sokat fejlődhetnek így. A választási lehetőség fontos megélése a kisgyereknek, de kettőnél több lehetőséget ne adjunk, mert az csak megnehezíti számára a döntést.

A háromévesek egyre ügyesebbek az egyensúlyozásra építő játékokban is: a futóbicikli szeretet még kitart, de megjelenik mellette a háromkerékű roller vagy a tricikli használata is. A korcsolyázás megtanulása is elkezdődhet, természetesen még csak kétélűvel.

A nagymozgások mellett a finommozgásaiban is egyre ügyesebb: nagyon szeretnek rajzolni, gyurmázni, sütni, gyöngyöt fűzni, körmöcskézni. Hagyjuk, hogy kísérletezzen, hogy megtapasztalja az alkotás örömét.

forrás: todaysparent.com