Kisgyerek

8 szenzoros tevékenység totyogóknak, hogy játszva tanulhassanak

Ezek a tevékenységek segítik az agyfejlődést, miközben a baba jól érzi magát.
2024. Április 08.
gyerekek festenek
Kép: Getty Images

A totyogókat minden érdekli és nincs szükségük sok vagy különleges játékokra ahhoz, hogy felfedezzék a világot és játékosan fejlesszék a kreativitásukat. Mutatunk néhány érzékszervi tevékenységet, amelyet örömmel fognak játszani az egyévesek.  

Kosár felfedezése

Töltsd meg a ház körül található átlátszó műanyag edényeket különféle dolgokkal, amelyeket a baba felfedezhet. Tegyél rájuk fedelet, szükség esetén ragaszd is le, és hagyd, hogy a kicsi körbeforgassa őket, és hogy felfedezze a tartalmukat. Nagyon apró tárgyakat ne tegyünk bele, fő a biztonság.

Papírtörlő tekercs

Ragasszunk egy kartonpapír-tekercset a falra és bátorítsuk a babát, hogy dobjon bele vattagolyókat. Nagyon gyorsan rájönnek, és jól szórakoznak ezzel a “bele-az-csúszdába” játékkal!

Művészet a vásznon

Vegyél egy vásznat a kézművesboltban, pöttyözz rá néhány különböző színű festéket, tekerd be fóliába, és hagyd, hogy a gyerekek az ujjaikkal nyomkodják a festéket. Ez a kis kézműveskedés biztonságos, könnyen tisztítható, és remek szórakozás.

Házi csörgő

Nem kell hozzá más, csak egy ásványvizes palack. Miután üres lett, töltsd meg rizzsel vagy apró kavicsokkal, zárd le a kupakkal és máris kész a házi csörgő.

Kéz és lábfestés

Nagyon sok mókás kéz- és lábnyomot készíthetsz a kicsik kezével vagy lábával. Ráadásul a hűvös festék érzése a kezükön és a lábukon érdekes új érzés a kisgyermekek számára. Kapható direkt a gyereknek készült, biztonságos festék, amivel bátran kísérletezhettek.

Vízfestés

Hagyd, hogy a kisgyermeked vízzel és ecsettel mesterművet fessen néhány színes papírra. Bónusz: a takarítás is könnyű.

Játék az étellel: kölesgolyó nyaklánc

Ez sok családban tabu, de talán még várhat az asztali illem megtanítása. Hagyd, hogy a kisgyermeked egy darab fonalra felfűzzön néhány kölesgolyót (persze a te segítségeddel) és így elkészítsen egy kis nyakláncot vagy karkötőt. Ez a tevékenység remekül fejleszti a finommotoros készségeket.

Golyók válogatása kanállal

Tegyünk két tálat magunk elé, és töltsük meg az egyiket pingpong- vagy golflabdákkal. Ezután hagyd, hogy a kisgyermeked egy merőkanállal átrakja a labdákat az üres tálba. Ez a tevékenység remekül fejleszti a szem-kéz koordinációt és a finommotoros készségeket.

 

(mother.ly)