Család

Slime a gyerekruhákon: így távolítsd el a ragacsot

A gyerekeknek vicces játék, az anyukáknak idegesítő ragacs – főleg, ha a ruhába vagy más textilbe tapad. Ha a te gyereked is szívesen játszik slime-mal, ezekre a trükkökre szükséged lehet.
2024. Április 10.
Kislány slime-mal játszik, folttisztítás, slim eltávolítása
Fotó: Getty Images

Van közöttük gusztustalan, fura tapintású, de olyan is, aminek csodás a színe, kellemes az állaga – szóval nem véletlen, hogy a gyerekek imádnak slime-mal játszani. Gyúrják, nyúzzák-húzzák, nyomkodják – ha jobban belegondolunk ez egy egészen különleges szenzoros élmény számukra. Ami, a BBC Science Focus Magazine szakértője szerint a kíváncsiságukat, felfedező kedvüket is stimulálja. Még néhány dolog, ami miatt annyira szeretik ezt a játékot, és ami miatt jótékonyan hat rájuk:

  • Többféle érzéket is bevon a játékba
  • Fejleszti a kreativitást
  • Segít megnyugodni
  • Az érzetekre fókuszálás segít jelen lenni a pillanatban – ez szorongó gyerekeknél különösen jótékony lehet
  • A vicces hangok, amiket kiadhat a slime gyúrás közben szintén hozzájárulhatnak a feszültségoldáshoz

Na de miért tapad?

Oké, rendben, jó a gyerekeknek, ha slime-mal játszanak. De a ruháiknak meg a bútoroknak, kárpitoknak nem annyira – ha beletapad a nyúlós, zselés vagy épp gyurmaszerű anyag, nem egyszerű eltávolítani. Nézzünk ehhez néhány hasznos trükköt!

Segít az ecet

A Mothercould Insta-oldal vloggerétől rengeteg praktikus ötletet lehet ellesni, ha a gyerekek szórakoztatásáról és fejlesztéséről van szó – és ad ötletet ahhoz is, hogyan lehet a slime-ot eltávolítani a ruhákból. A módszer: ecet és meleg víz keverékébe kell áztatni a ruhát körülbelül 15 percre, folyó víz alatt alaposan kiöblíteni, majd mehet a mosásba.

Ha biztosra mennél

Meg lehet még fejelni ezt az egyszerű módszert egy plusz hozzávalóval: szódabikarbónával. Beszáradt foltra, vagy ha nem akarsz sokat várni, kipróbálhatod ezt a módszert is: először higítsd vízzel az ecetet, majd szórd be a slime-foltot szódabikarnónával. Erre önts az ecetes vízből, majd nyomkodd bele a foltba. Várj egy keveset, majd öblítsd ki jó alaposan. Ha maradt még folt, megismételheted a műveletet, mielőtt bedobod a holmit a mosásba.

Bútorokon is működik

Van, hogy a szőnyeg vagy a kanapé szenved slime-balesetet. Az alábbi videó egy egynapos slime-folt eltávolítását mutatja be – nem is olyan vészes a helyzet, ugye? Először távolítsd el a slime nagyját (például tompa késsel). Utána jöhet rá az ecet (az előzőekkel ellentétben itt töményen kerül a foltra). Ezután egy törülköző segítségével finoman dörgölve el lehet távolítani a slime-ot. Ha szükséges, puha sörtéjű kefét is használhatsz, de ne dörzsöld vele túl erősen a textilt.

@lisaszeto Replying to @MIKEE discovered this after it sat a whole day on the arm of the couch so tried the vinegar. Looks like both vinegar and hot water work. #vinegarhacks #slimeoncouch #slimeonclothes #howtoremoveslime #howtoremove #slime #parentingfun #vinegarcleaner #whitevinegar ♬ original sound - Lisa

És ha hajba tapadt?!?

Hát, bizony ez is megeshet, és nagyon ijesztőnek tűnhet. Fésűvel, vízzel, samponnal nem sok esélyetek van – jöhet ide is az ecet. Készíts meleg vízzel fele-fele arányú keveréket, és ebbe lógasd a bajba jutott hajtincset 3-5 percen keresztül. A slime mennyiségétől függően ennyi elég lehet, hogy feloldja a trutyit, és ki tudd mosni a hajból, de lehet, hogy még egy kis időre szükség lesz. Figyelj rá, hogy a kicsi szeme végig csukva legyen – akár napszemüveget vagy alvómaszkot is adhatsz rá, ha megoldható, nehogy a szemébe fröccsenjen valami.

@pdx_cleaning This works great on carpet/fabrics also! Vinegar is the answer when slime is involved! I still don’t know how this happened 🤣 I’m glad I had vinegar on hand #slimeinhair #slimeremoval #slimeasmr #cleaningslime ♬ suga suga - grace ✭