Gyerek

Ezeket mondd a szorongó gyerekednek

Izgul a felmérő előtt, feszült egy óvodai vagy iskolai helyzet miatt – nagyon rossz látni, ha a gyereked szorong. Ezekkel a mondatokkal segíthetsz neki.
2023. November 21.
kislány kanapén ülve szorong, rágja a körmét
Fotó: Getty Images

A szorongással sajnos a legtöbben találkozunk életünk során. Napjainkban főképp, amikor rengeteg hír, információ ér minket, nagyon sok olyan dolog jön szembe, ami szorongást keltő lehet. Épp azért a legtöbben nagyon is átérezzük a gyerekünk helyzetét, amikor szorong valami miatt – és nagyon szeretnénk segíteni neki.

Te oké vagy?

A legnagyobb segítséget azzal adhatjuk, ha ott vagyunk neki biztos pontként, akire számíthat, akihez bizalommal fordulhat egy kis megnyugtatásért. Nem mondjuk, hogy ez egyszerű – nem mindig az. Ha te magad is szorongó típus vagy, akkor különösen nem. Viszont azzal nagyon sokat tehetsz a gyerekeid és a családod lelki egészségéért, ha dolgozol ezen: odafigyelsz magadra, megteremted a lehetőségeket, hogy te is töltődj, kikapcsolódj, esetleg ha szükséges, akkor akár szakértő segítséget is kérj. Nagyon fontos igazság, hogy akkor tudsz adni, ha van miből, szóval ha magadért teszel, hogy kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb legyél, azzal az egész családot is segíted. Ahogy azzal is, ha tudatosan igyekszel stresszkezelő, szorongásoldó technikákat elsajátítani. Nem azt kell látnia a gyereknek, hogy a szülője mindig tökéletesen nyugodt és kisimult – ugyan ki az? Hanem azt, hogy a gondokkal, szorongásokkal meg lehet küzdeni, vannak eszközök, amelyek ilyenkor segíthetnek. Sokat segíthet a gyereknek, ha megérti, hogy nincs egyedül a szorongásával – egyrészt ott vagytok neki ti, a családja, hogy támogassátok, másrészt nem ő küzd egyedül ezzel a dologgal. Másnak is vannak időnként nehéz érzései, de meg lehet küzdeni velük.

Rövid távú segítség

Persze amikor épp látod a gyereken, hogy szorong, a hosszú távú megoldásokon kívül kell valami olyasmi, ami aktuálisan segít. Az Institute of Childpsych szakértői az alábbi mondatokat javasolják, amelyek segíthetnek a szorngó gyereknek.

1. Elhiszem, hogy meg vagy ijedve, de tudom, hogy sok mindennel meg tudsz birkózni

Ezzel egyszerre validálod az érzéseit, amivel kicsit könnyebbé teszed a helyzetét azzal, hogy azt mutatod, megérted és elfogadod ezeket, és közben biztatod is, és azt sugallod, hogy bízol benne.

2. Rajzold le!

Ez különösen kicsiknél működhet jól: ha rajzol arról, ami őt nyomasztja, az segít neki egy kis távolságot tartani.

3. Mit érzel a testedben? Hol érzed azt, amit érzel? Mekkora?

Azzal, hogy egy kicsit a testére irányítod a figyelmet, illetve arra, hogy a szorongás testi érzetként jelentkezhet, szintén abban segítesz, neki, hogy egy kicsit eltávolodjon az érzéstől, és könnyebben tudja „csak egy érzés”-ként kezelni, ami elmúlik.

4. Mesélj még nekem róla

Bátorítsd arra, hogy beszéljen arról, ami miatt szorong, a helyzetről, amitől tart. És egyszerűen „csak” figyelj rá. Ne akarj azonnal megoldást javasolni, itt most nem az a cél, hanem hogy elmondhassa, ami bántja, amitől tart, és érezze, hogy figyelnek rá.

5. Hogyan végződhetne másként? Találjunk ki valami jobb befejezést!

Ha a gyerek lepörgeti magában az eseményeket, és azok rossz végkifejletétől szorong, akkor hasznos tudatosítani, hogy amit ő kitalál, az egyáltalán nem biztos, hogy úgy fog történni. Mutasd meg neki, hogy számos más forgatókönyv lehetséges még.

6. Itt vagyok veled, biztonságban vagy

Ennek az „egyszerű” dolognak a tudatosítása nagyon sokat segíthet abban, hogy a gyerek jobban érezze magát – és amikor jobban érzi magát, akkor sokkal könnyebb a szorongást keltő dolgokkal szembe nézni.

7. Lélegezz úgy, ahogy én

Talán észreveszed, hogy a szorongó gyerek másképp, gyorsabban, kapkodva veszi a levegőt. Ha megöleled, és megpróbálja kicsit lelassítani, a tiédhez igazítani a légzését, akkor ezen az egyszerű funkción keresztül segíthet az idegrendszerének egy nyugodtabb működésre váltani.

A bátorság több, mint a siker

Ha szeretnél abban segíteni a gyerekednek, hogy legyőzze a szorongását, sokkal fontosabb, hogy a bátorságát illetve a törekvését dicsérd, ne pedig a sikereit. Ha értékeled, hogy bele mert vágni egy számára nehéz, szorongást keltő dologba, az hatalmas biztatást adhat ahhoz, hogy újra megpróbálja – még akkor is, ha elsőre esetleg nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. Ne csak a siker legyen elismerésre méltó, hanem a bátorság és a próbálkozás is!

Forrás: Instagram.com/Instituteofchildpsych