Kisgyerek

A legjobb DIY szenzoros játékok gyerekeknek szivárványszínekben

Esős napokra, ha beteg a gyerek, vagy ha egy kicsit csak úgy otthon lennétek, dobd be ezeket a szuper szenzoros játékokat – tuti elvarázsolják a piciket a színek és a textúrák is!
2023. Április 01.
szivárváynos szenzoros gyerekjátékok
Fotó: Getty Images

Minél élénkebb és színesebb, annál jobb – legalábbis a legtöbb gyerek szerint. Ne csodálkozz, ha az ízléses és visszafogott bézs, pasztell, mályva vagy okker játékok, plüssök, babák, építők helyett a csiricsáré, feltűnő és élénk színűeket részesíti előnyben – ez teljesen természetes, őket még ez nyűgözi le. És persze az, ha emellett gyúrni, tapogatni, morzsolgatni is lehet az adott játékot (és esetenként meg is kóstolni, vagy legalább megnyalni, de ezt általában igyekszünk megakadályozni). Ezek a szenzoros, vagyis az érzékszervekre ható játékok, amelyeket imádnak a picik, és fejlesztésnek is szuperek.

Ha nem szeretnéd rikítóan színes játékokkal telepakolni a lakást, de kedveznél egy kicsit a csemetédnek, vagy ha szeretsz DIY játékokat, foglalkoztatókat készíteni, ezeket a tippeket imádni fogod – és a gyerek is. Myriam Sandler, a @Mothercould Insta-oldal szerzőjének szuper szenzoros tippjei következnek. Akár már az elkészítés is történhet együtt, ha elég nagy hozzá, akkor ez is egy mókás része lesz a játéknak. Ráadásul nem kell hozzájuk sok minden, és az alapanyagok biztonságosak – akkor sem történik nagy baj, ha becsúszik egy-két nyalintás, de azért a kóstolgatást kerüljétek. Jó játékot, vidám és színes perceket nektek!

1. Szivárványos rizses matató

Próbáld csak ki, milyen kellemes érzés belenyúlni egy tál száraz rizsbe! A gyerekek is imádják, nem véletlenül. És ha elkészíted ezt a szivárványos verziót, meglátod, milyen nyugtató, relaxáló és mókás érzés a gyerekeknek játszani vele. Összekeverni, akár szétválogatni, pakolgatni, kevergetni – készíts hozzá kis edénykéket, és teríts alá egy lepedőt vagy fürdőlepedőt, hogy a kiszóródott mennyiséget könnyű legyen összeszedni.

Ami kell hozzá: fehér rizs (jó a legolcsóbb), ecet, ételfesték, tálca, zárható zacskó, sütőpapír

Így készítsd el: A zacskóba 1 csésze rizst tegyél, 1 evőkanál ecetet, és ételfestéket. Keverd-rázd össze a lezárt zacskóban. Ha minden rizsszem színes, öntsd ki egy sütőpapírral fedett tálcára és hagyd száradni – nagyjából fél óra szükséges hozzá.

2. Színes gyurma

Állítólag sokkal jobb, mint a drága pénzért üzletben vásárolt – és jelentősen olcsóbb is. Már csak ilyen csodaszép ételfestéket kell találni hozzá, és indulhat a gyurmagyártás!

Ami kell hozzá: 1 csésze liszt, fél csésze só, 2 evőkanál tisztított borkő (cream of tartar – nagyobb üzletekben a fűszerek, sütési kellékek között található, interneten is rendelhető, egyes patikákban is beszerezhető), 1 evőkanál olaj, 1 csésze forró lévő víz, ételfesték

Így készítsd el: Egy edényben keverd össze a száraz hozzávalókat. Add hozzá az olajat. Az ételfestéket csepegtesd a forró vízhez, majd ezt add a keverékhez. Keverd össze, majd gyúrd kézzel addig, amíg elmúlik a ragacsossága. Fóliába csomagolva és légmentesen lezárva 6 hónapig lesz használható.

3. Szivárványszínű zselé-slime

Kislánya első szülinapjára készítette ezt a vicces szenzoros „trutyit” Myriam. Szilárdabb, mint a slime, ezért piciknek is megfelelő, és nagyon jó érzés széttrancsírozni az élénk színű kockákat – láthatóan a kicsi is élvezi a videóban. Az összetevők biztonságosak akkor is, ha a gyerek esetleg megkóstolná (de nem finom az íze, nem fog sokat kóstolgatni belőle). Ennek ellenére tényleg figyelj rá, hogy ne nyeljen le belőle, mert a tapadós, zselés állaga miatt esetleg a légutak elzáródását okozhatja.

Ami kell hozzá: Zselatinpor, forró lévő víz, ételfesték, sütőpapír, mélyebb edény

Így készítsd el: Tedd a zselatinport egy edénybe, add hozzá az előírt vízmennyiség háromnegyedét és pár csepp ételfestéket. Minél gyorsabban kezdd el keverni, nehogy összeálljon a zselatin! Béleld ki a mélyebb tálat sütőpapírral és öntsd bele a zselatinos keveréket. Tedd a hűtőbe 3-4 órára. Amikor megszilárdult, vedd ki az edényből, szedd le róla a sütőpapírt és vágd nagy kockákra. Készítsd el az összes színt, rendezd el őket szépen, és jöhet a trancsírozás!

https://gyerekszoba.hu/kisgyerek/buborekfujo-folyadek-es-palca-hazilag/