Baba

Fejlesztő vizes játékötletek 3 éves korig

Lassan, de biztosan beköszöntenek az igazi nyári napok, s mi lehetne a kánikulában jobb elfoglaltság, mint egy kis vizes móka? A vizezésnek a felfrissülésen túl még számos egyéb haszna is lehet. Összegyűjtöttük nektek a legjobb vizes ötleteket.
2020. Július 06.
Fejlesztő vizes játékötletek (fotó: Getty Images)

A hőségben is érdemes törekednünk arra, hogy a gyerekek minél többet legyenek kint a szabadban. Persze nagyon fontos ilyenkor betartani néhány alapszabályt: mint például a megfelelő napvédelem, a folyamatos folyadékpótlás, az árnyék biztosítása a kicsik számára és persze az, hogy a legmelegebb órákban – amikor a nap káros UV-sugarai is a legveszélyesebbek – délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképp ne tartózkodjunk kint, húzódjunk hűvös, árnyékos helyre.

Mit fejleszt a pancsolás?

A vizezés elsősorban a taktilis érzékelésre (tapintás) van jó hatással, de a vízben való mozgás –  mivel más az ellenállás – kifejezetten erősíti a kicsik izomzatát is, javítja az egyensúlyérzéküket és segíti a koordinációs képességeik fejlődését. Az öntögetés, a kanalazás, a víz kimerése, csurgatása mind-mind fontos új tapasztalásokat biztosítanak a gyerekek számára, ráadásul fejleszti a finommotorikus képességeiket is.

Mivel a nyári vizezés pajtásokkal a legjobb, így a gyerekek kommunikációs és szociális képességei, sőt bizonyos esetekben (például játékszerek megosztása, elcsúszás, fellökés a medencében stb.) a problémamegoldó képesség is jelentően fejlődik.

“A vizezős játékokkal még a tudományos gondolkodás, a matematika vagy a fizikai bizonyos alapelveit is megmutathatjuk a gyerekeknek: mit jelent a több vagy kevesebb, mit jelent a teli és az üres, miért lebegnek bizonyos tárgyak a víz felszínén és miért süllyednek le mások, mi történik, ha egyre több és több homokot teszünk a vízbe, hogyan viselkednek az eltérő sűrűségű anyagok.” Forrás: Így fejlesztik a gyereket a vízi játékok

Játékötletek a legkisebbeknek

A babáknak már egy lavór víz is számtalan érdekes lehetőséget tartogat. Mivel ők még nem tudnak biztonsággal mozogni, járni ezért esetükben a kis felfújhatós medencében való mókázás, hempergés az egyik legjobb nyári elfoglaltság. Nagyon szeretnek locsolni, öntögetni, ezért mindenképp biztosítsunk számukra többféle edénykét, hogy számos variációt kipróbálhasson, megtapasztalhasson. Kis öntözőkannát, locsolórózsás kis kannát, kisebb lukakkal ellátott játszópoharat, nagyobb nyílásokkal megtűzdelt edénykét, szűrőt stb. Az öntögetés remekül fejleszti a kicsik finommotoros képességeit.

Kísérletezhetünk a különböző textúrákkal is. Készítsünk habot a medencében. Egy edényben keverjünk össze homokot vízzel és kezdődhet a sarazás. Különleges élmény lehet a picinek egy vízzel teli szivacs szorongatása, a víz kinyomása is.

Figyelem! Akármilyen ártalmatlannak is tűnnek, a felfújhatós babamedencék is számos veszélyt jelentenek. Használatuk minden esetben körültekintést és felnőtt felügyeletét igényli. A medencét lehetőleg puha, de sima felületre – habtapi, pokróc – helyezzük, környezetében igyekezzünk minimalizálni a csúszós felületek számát. A picik számára már néhány centi víz is veszélyes lehet, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül.

Totyogósok vizes játékai

A már állni, járni tudó csöppségek imádni fogják a különböző vizes játszóasztalokat. Ezeket ülve, állva rátámaszkodva is tudják használni. Általában egy körkörös pálya mentén, különféle eszközökkel próbálhatnak meg hatni a víz áramlására az ilyen eszközöknél. Gátak, vízimalmok, pumpák, teszik még érdekesebbé számukra az elfoglaltságot. A vizes játszóasztalok lehetőséget nyújtanak a kísérletezésre, elősegítik a logikus gondolkodást.

A felfújhatós babamedencében vicces és egyben rendkívül hasznos feladat lehet nekik, ha különböző tengeri állatos műanyagfigurákat, vagy akár parafadugókat kell kihalászniuk változatos eszközök, mint a háló, a tésztaszűrő, mágneses végű játék horgászbot vagy szita segítségével.

Vizes vadulás

A már magabiztosan szaladgáló gyerekeknek a vizes móka többé nem merül ki a kismedencés pancsolásban. Megismertethetjük őket a vizes, kergetőzős játékok világával. Indulhat a családi vízipisztolyos üldözés. Amikor a kicsinek vízipisztolyt választasz, érdemes több típust is kipróbáltatnod vele. Fontos, hogy a kicsi működtetni tudja a pisztolyt (például nem minden 2-3 éves tudja benyomni a ravaszt), jól elférjen a kezében, vízzel megtöltve se legyen túl nehéz.

A srácok másik nagy kedvence a vízibombázás, amit általában mi szülők is kifejezetten élvezünk. Itt a kicsik megtapasztalhatják, a lufi vízzel való megtöltésének trükkjét, figyelniük kell arra, mennyi vizet engednek a lufiba, hogy ne durranjon ki idő előtt. Ha nem töltjük meg túlságosan a lufikat, akkor nem biztos, hogy már az első dobáskor szétdurrannak, s így benne van a mókában egy extra meglepetésfaktor.

Léteznek nagyon jópofa locsolócsőre csatlakoztatható vizes játékok is, amelyek apró csöveiknek köszönhetően – a víznyomás mértékétől függően- összevissza spriccelnek. Ez hatalmas játék a kicsiknek, akik próbálnak elmenekülni a kiszámíthatatlan vízsugár elől. Az ilyen típusú játék jó hatással van a térérzékelésre, elősegíti a gondolkodás és a problémamegoldás fejlődését is, hiszen a gyereknek fel kell mérnie merre szaladjon a várható vízsugár elől illetve, hogy mi az a távolság, ahol már nem éri el őt a víz. Hasonló móka lehet a kerti locsolórendszeren keresztül való szaladgálás, a felfrissülés itt is garantált!

Egy dolgot érdemes fejben tartanunk: minden gyerek másként reagál a vízre, a vizezésre. Mindenképp fokozatosan vezessük be a különféle vizes játékokat. Ha gyermekünk esetleg megijed a frissítő vízfröccstől, vagy kifejezetten ellenkezik a pancsolás kapcsán, esetleg sírni kezd, amikor bekapcsoljuk a kerti locsolót, legyünk türelmesek, adjunk neki időt, míg felméri, megszokja az újdonságot. Semmiképp se erőltessük a vizezést!

További tippek:

Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!
Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év

Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű

Pampers pelenka

Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka

Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig – 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)

Játékszabályzat

CSATLAKOZOK