Baba

A hintától a csúszdáig – Melyik mit fejleszt?

Az apróságok számára egy házi játszótérnél nincs is nagyobb csoda. Egy - a gyermek korának megfelelő- hinta, egy mászásra alkalmas eszköz, egy csúszda, és a napi inger, mozgásadag már garantált.
2020. Június 01.
Játéktér; a hintától a csúszdáig (fotó: Getty Images)

De miért pont ilyen eszközök vannak egy játszótéren? Mit fejleszt a hintázás, a mászás és a csúszkálás?

Akár játszóterezni jártok, akár saját kertetekben alakítottatok ki a gyermek számára kinti játékteret, az biztos, hogy a hinta-csúszda-mászóka hármas szerepel a repertoárban. Ezek az alapvető játékeszközök jól lemozgatják a gyerekeket, ráadásul rendkívül fontos fejlesztő hatással is bírnak.

A legkisebbek leginkább csak a hintázást űzhetik, eleinte édesanyjuk óvó karjaiban ringatva, majd biztonságos függő hintában, majd amikor már ülni is tudnak, akkor számos egyéb változatba. A nagyobbak azonban – akik számára a mozgásuk fejlődésével egyre jobban kinyílik a világ, már egyre több és több kalandot és kihívást keresnek.

A hintázás csodája

“A hintázás nem pusztán vidámságot okozó örömforrás, hanem az egyik legfontosabb fejlesztő mozgás is a gyermekek életében. Az idegrendszeri érés egyik alapja az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszer megfelelő fejlődése, ami az ingerekre adott válaszreakciók során alakul ki. Tehát megfelelő mennyiségű és minőségű mozgatás, majd később önálló mozgás is szükséges hozzá. Már a magzati lét során is fejlődik ez a rendszer, a harmadik hónaptól kezdődően az édesanya mozgásaira adott válaszreakciók során” – foglalja össze Hazai Dóra mozgásfejlesztő, gyermekjóga oktató.”A születés utáni ringatás, majd hintáztatás segíti a gyermek idegrendszerének és mozgásának fejlődését, ami a későbbi iskolaérettséget is támogatja. A hordozókendők is elősegítik ennek fejlődését az anya ritmikus mozgásán keresztül, és őseink bölcső használata sem volt véletlen, már ők is tudták a hintáztatás jótékony és kiegyensúlyozó hatását. Kisgyermekkorban – amikor már stabilan ülni tud a gyermek- alapvetően a lehető legtöbb irányba elfordulni tudó (tehát egy ponton rögzített) hinta adja a legtöbb ingert és ezzel fejlődési lehetőséget – tehát ha előre-hátra, jobbra-balra is, illetve körbe, mindkét irányba meg tudom pörgetni a hintában a gyermeket.A csepphinta fantasztikus a már stabilan ülni tudók számára, illetve a kicsit nagyobbak számára még hatékonyabb eszköz a teljes testet felölelő selyemhinta. A közösségi élményekre tökéletes a gyerekkorunkból ismert hajóhinta, illetve a ma divatos fészekhinta is. A tányérhinta a már biztosan kapaszkodni tudó gyerekek számára nagy élmény. A hintázás örömei és kihívásai végigkísérik az életünket, erre épülnek a vidámparkok legvadabb kreálmányai” – osztja meg velünk Dóra, aki gyermekjóga óráin rendszeresen beveti a selyemhintát a kicsik legnagyobb örömére.

Miért jó a mászás?

Lehet, hogy téged a hideg kiráz, amikor csemetéd elkezd minden bútordarabra, lépcsőre, majd később a legmagasabb játszótéri alkalmatosságra is felmászni, de hidd el, hogy ez is egy kulcsfontosságú része a mozgása- és idegrendszer-fejlődésnek.Amikor az egy év körüli gyermeknél már látod, hogy fel-fel kapaszkodik a dolgokra, esetleg sikerrel is jár a felmászásban (lépcső első fokára, kanapéra, ágyra stb.) akkor a megijedés, és azonnali visszafordítás helyett inkább támogasd és tanítsd meg a biztonságos mászásra. A legfontosabb a legkisebbeknél az, hogy ráérezzenek, hogy miután felküzdik magukat valahova, hogyan tudnak onnan biztonsággal le is jönni. Felmászás után fordítsd meg, hogy ne fejjel előre próbálkozzon a lefele úttal. Állj készenlétben és szépen mutasd meg neki mozdulatról mozdulatra, hogyan tud lemászni. A gyakorlat teszi a mestert.A mászókázás aztán már egy következő lépés. Létrák, lépcsők, kapaszkodók, mászófalak, mind-mind kiváló fejlesztő hatással bírnak a csemeték számára. Nemcsak a koordinációjuk és egyensúlyérzékük fejlődik a mászás kapcsán, de ez a mozgásforma segíti a gondolkodást, a tervezést is (hiszen előre ki kell találniuk hova lépjenek, hova kapaszkodjanak, hogy ne essenek le). Sőt mivel javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot, így a későbbi tanulási és magatartás problémákra is jó hatással van.

Nincs jobb móka, mint a csúszda

A csúszdák minden gyerek kedvencei. Egyszerre ötvözik a mászás kihívását és a lecsúszás felhőtlen örömét. Nagyon egészséges és aktív szórakozást nyújtanak, így mindenképp érdemes beruháznod egy, a gyermek méretének megfelelő csúszdába, ha házi játéktér kialakításában gondolkodsz. A csúszdázás szintén fejlesztő hatással van a kicsik egyensúlyérzékére és koordinációjára, különösen a térérzékelést, a magasság és a mélység megértését segíti elő.A csúszdázás észrevétlenül is folyamatosan mozgásban tartja a gyerekeket, akik az örömteli lecsúszásért újra meg újra elvégzik a szükséges mászást is. Így aztán egy kiadós délutáni csúszdázás az erősítő, fejlesztő hatás mellett hatékonyan segíthet kellemesen lefárasztani a gyereket.