Baba

Mezítlábas szenzoros ösvény: élmény, és még fejleszt is

Manapság annyira hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy mindig cipő van a lábunkon, hogy egészen érdekes érzést nyújt néha mezítláb lenni a szabadban. A pici gyerekeknél ez sajnos fokozottan érvényes.
2020. Június 15.
Különleges élmény a mezítlábas szenzoros ösvény (fotó: Getty Images)

A mezítlábas ösvények így különösen izgalmas kalandot jelenthetnek az egész család számára.

Annyira óvjuk védjük gyermekeinket, hogy csak nagyon ritkán engedjük őket mezítláb járkálni, érezni a homokot, a füvet, a kavicsokat a talpuk alatt. Sok kisgyerek kétségbe is esik, amikor ilyen – a megszokottól eltérő – textúrákkal találkozik a lábacskája. Pedig ezek az élmények, tapasztalások kiemelt fontossággal bírnak a taktilis, azaz tapintási érzékelés fejlődésében.

“A taktilitás szerepe: a megfelelő idegrendszeri érésben segít a különböző érintéseken és nyomásokon keresztül. Ezek alapján fejlődik a testsémánk, a térérzékelésünk, a reakcióink is finomodnak, érik az érzelmi világunk is. A megfelelő mennyiségű és minőségű érintés nyomán tanulunk a határainkról, és lesz benyomásunk mások határairól és igényeiről is, tehát a társas érintkezésekben is fontos szerepe van. Segíti a magabiztosságunk és érzelmi biztonságunk kialakulását. Alul- vagy túlműködése sok zavart okoz a mindennapok során, érdemes ilyen esetekben célzottan is fejleszteni. Kiváló lehetőséget ad erre például a mezítlábas ösvények használata, ahol a legváltozatosabb felületű természetes anyagokkal találkozhatunk testközelből. Érdemes nem csak a talpunkon keresztül megtapasztalni a felületek és anyagok sokféleségét, használhatjuk akár a többi testfelületet is, érdekes benyomásokra tehetünk így szert; újabb tapasztalatokra magunkkal és gyermekeinkkel kapcsolatban is” – foglalja össze Hazai Dóra mozgásfejlesztő, gyermekjóga oktató.

Az ösvényeket rendkívül változatos összetevők alkothatják, a kisebb-nagyobb kövektől, kavicsoktól kezdve, a selymes füvön, tobozokon, tőzegen keresztül, akár a vizes-saras elegyekig. Ezek mind fejlesztik az érzékelésünket, masszírozzák a talpunkat ezáltal élénkítik a vérkeringésünket és az egyensúlyérzékünkre is pozitív hatással bírnak. Ráadásul a szokatlan felületeken való gyakori sétálás erősíti a kicsik talpainak izomzatát, így megelőzhető a lúdtalp, sőt akár a jövőbeli hátfájás is. Az apróságok számára a mozgáson túl a szenzoros ösvények számos egyéb stimulációt is biztosítanak: a különböző anyagok, felületek textúrái (sima, puha, szúrós, érdes stb.), illetve azok hőmérséklete mind-mind különféle érzékleteket közvetít az agyukhoz.

Szenzoros sétaösvények az ország több pontján is megtalálhatóak, és érdemes meglátogatni őket, hiszen ezek a sétálók általában nagyon szép környezetben várnak bennünket.

A fővárosiak többek közt a Római parton található kalandparkban (itt belépő váltása szükséges), illetve Békásmegyeren is kipróbálhatják a mezítlábas ösvényeket. Ha egy kicsit mégis inkább kimozdulnának Budapestről, akkor például a tabajdi ösvény (Budapesttől 45 km-re) a maga 21 féle járófelületével, illetve a remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark 12 állomásos mezítlábas sétálója is kiváló cél lehet. De a vidékieknek sem kell aggódnia, hiszen számos helyszínen fellelhetőek a szenzoros sétaösvények: ott van például az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház, a bükfürdői Kneipp-park, vagy akár a Csopakon található Ifjúság Sétány.

Mielőtt nekivágnánk a kirándulásnak – a nem szabadon látogatható ösvények esetében – mindenképp érdeklődjünk az aktuális nyitvatartásról!

Legyen saját szenzoros sétaösvényed!

Persze nem muszáj világot látnod az élmény megszerzéséért. Megfelelő hely, alapanyagok és egy kis kreativitás segítségével akár otthon a kertedben is készíthetsz mezítlábas ösvényt. Szerezz be 5-10 darab alacsony falú, műanyag dobozt – melybe mindkét lábbal kényelmesen bele tudsz lépni -, majd ezeket a dobozokat egymás után helyezd el és töltsd meg különféle érdekes anyagokkal (apró kavics, nagyobb kövek, homok, víz, műfű, mulcs, széna, fenyőtobozok, kukoricaszemek, kukoricacsuhé és még sorolhatnánk). A gyerekek imádni fogják! A kisebbek akár belecsücsülhetnek, markolászhatják a dobozok tartalmát, persze szigorúan szülői felügyelet mellett, hogy nehogy szájukba vegyék a dobozok tartalmát. Mászhatnak, segítséggel lépegethetnek, sétálhatnak. A nagyobb, már ügyesebb gyerekek pedig lábujjaikkal is próbálhatnak kiemelni egy-egy darabot a dobozokat megtöltő anyagokból.

További tippek: