Baba

Ha jól fejlődik a tapintásérzék, kap egy biztonságos burkot a gyerek

A tapintásérzék megfelelő kialakulása fizikai és érzelmi stabilitáshoz vezet. A világ fizikai megtapasztalásának támogatásával segíthetjük a gyermek egészséges fejlődését.
2020. Április 06.
Így ápold a gyerek tapintásérzékét (fotó: Getty Images)

Miért fontos a tapintás?

Teljesen átszövi az életünket, hiszen hozzánk ér a ruhánk, a nyelvünk a fogunkhoz, a hátunk a székhez. Nagyon nehéz elképzelni, milyen lenne az életünk tapintás nélkül. A tapintást nem készen kapjuk, hanem kifejlődik. Rengeteg inger éri a bőrt: ölelés, simogatás, fürdetés, masszázs, majd később, ahogy a gyermek nő, beleütközik tárgyakba, stb. Így kezdi megtanulni azt, hogy ő meddig tart, és hol kezdődik a világ. Így alakul ki a testképe, itt teremtődik meg a nagy- és finommozgásokhoz az alap.

A tapintásérzékre nagyon sok minden épül. Például a határoltság élménye, azaz ami összeköt és elválaszt minket a világtól. Fizikai szinten is fontos érzékelnünk, hogy meddig tartunk és hol kezdődik a másik. De lelki szinten is fontos, hogy legyenek határaink. Például nehezen nyugtatnánk meg a gyerekeinket, ha minden alkalommal minket is elöntene a kétségbeesés, amikor a gyerek elesik, vagy megijed – írja cikkében a gyogyhirek.hu. Ha megfelelően alakulnak ki a határaink, akkor képesek leszünk jól és örömmel együtt lenni másokkal, együtt tudunk érezni másokkal.

A rezonancia is a tapintásérzékre épül. Ez nem más, mint ahogy rezonálunk, reagálunk a világra. Fontos egy kisgyermek esetében, hogy milyen minőségű tárgyak, játékok veszik körbe. Segíti vagy éppen gátolja az anyag minősége a tapintásérzék fejlődését. Lelki szinten azt jelenti, hogy megérezzük-e a másik érzéseit, képesek vagyunk-e ráhangolódni.

Ha a tapintásérzék jól alakul ki, akkor ez az egyik összetevője lehet annak, hogy kialakuljon bennünk egy bizalom, biztonságérzet a világban. Ha ki is billen rossz élmények hatására, vissza tudunk hozzá találni. A jól ápolt tapintásérzék hozzájárul, hogy egy gyermek megélhesse, hogy a “világ jó”. Az első hét évben ezt kell erősítenünk.

Ha jól fejlődik a tapintásérzék, akkor ez tulajdonképpen egy burkot von a gyerek körül, ami biztonságban tartja őt. Nemcsak önmagában, a testében, hanem a világban is lesz bizalma. Ebből pedig képes elindulni kifelé, a külvilág felé, érdeklődni, kapcsolódni másokhoz.

Ha a tapintásérzék nem megfelelően alakul ki, akkor a gyerek védtelennek érzi magát a világban, félénk, szorongó lesz. Lehetséges, hogy túlérzékeny lesz, aki nehezen viseli a változásokat, az új helyzeteket. Fizikai szinten megjelenhet ekcéma, vagy más bőrbetegség is.

Hogyan ápoljuk, fejlesszük a tapintásérzéket?

Bőrápolással, öleléssel, simogatással, masszírozással. Találkozzon a gyerek többféle anyaggal, süssön, kertészkedjen, sarazzon, fessen, agyagozzon.Az érintés és a teljes jelenlét, figyelem a legfontosabb, amit adunk a gyerekünknek. A gyereknek segít az esti ellazulásban, de minket is ott tart gondolatban is a gyerek mellett. Valóban jelen tudunk lenni erre a kicsi időre. Erősíti a hatást a rendszeresség, ha be tudjuk építeni a masszírozást az esti rutinba. A jól átmasszírozott, megmelegített lábakra húzzunk puha zoknit, és úgy takarjuk be a gyereket az elalváshoz.

A “burkolás” is segíti a tapintásérzék megfelelő kialakulását. Ölelés, testközelség, de ide tartozik egy meleg fürdő, meleg vizes palack. A gyerekek amúgy is szeretnek burkot létrehozni maguk körül, gondoljunk csak a kuckóépítésre, vagy arra, ahogy körbe rakják az ágyukat plüssökkel.

Nem utolsó sorban pedig a keretek tartása: a szelíd, de határozott keretek a szülő részéről, a következetesség mind-mind biztonságot ad a gyermeknek.

Forrás: gyogyhirek.hu