Gyermekbetegségek

Lúdtalp tünetei, megelőzése és kezelése gyerekeknél

Lúdtalpnak a láb hosszanti boltozatának süllyedését, illetve ellapulását nevezzük. Mit tehetünk ellene gyerekek esetében?
2017. Május 04.

Mi a lúdtalp?

A láb szokásos esetben három ponton támaszkodik: a sarokcsonton, illetve a nagy- és a kisujj lábujjpárnáin. Lábunkon két boltozatrendszer található, a sarokcsont és a nagylábujj között van a hosszanti, és a nagy- és a kislábujj láb felőli részén található a harántboltozat. Lúdtalpnak a láb hosszanti boltozatának süllyedését, illetve ellapulását nevezzük.

Lúdtalpról csak a járni tudó kisgyermeknél beszélhetünk. A kisbabák lába “lúdtalpasnak” látszik, de csak azért, mert a boltozatot a vastagabb zsírpárna tölti ki, ugyanis a láb boltozatos szerkezete csak a járás tanulása közben, a terhelés hatására kezd kialakulni egy-két éves korban. A boltozatrendszerek a gyermek tíz-tizenkét éves korában a fokozatos testsúlynövekedés, a felnőttkori végtaghossz és a járásminta kialakulásakor érik el közel végleges formájukat. A lúdtalp tehát a boka és a lábfej hosszboltozatának süllyedésére vezethető vissza. Ennek oka lehet a láb túlzott terhelése, a láb csökkent teherviselő képessége, a helytelen irányú terhelés, baleset, gyulladás, esetleg egyéb krónikus betegség jelenléte. A laza szalagok nem tartják a boltozatot kellően stabilan, és a láb felső és külső izmai sem egyformán erősek.

A lúdtalp tünetei

Nincs talpboltozat, a gyermek talpa deformált, ellapult.

A lúdtalp diagnózisa, kezelése

Ortopéd szakorvoshoz kell fordulni a problémával, aki fizikális vizsgálattal, podoszkóppal, olykor röntgennel diagnosztizál.A lúdtalp enyhíthető, ha sokat jár a gyerek mezítláb, bő zokniban, és ha speciálisan kiképzett cipőt kap. Az alábbi feladatsor a kezelésben és a megelőzésben is hatékony, illetve remek közös móka!Lúdtalp tünetei, megelőzése és kezelése gyerekeknél

Legyen minél többet mezítláb a gyerek a szabadban!

1. Ülő helyzetben mezítláb, nyújtott térddel hajlítgassuk a lábujjakat “karmoljunk”, a talpat szorítsuk “ökölbe”.

2. Hajlított lábujjakkal fordítsuk befelé a lábat, nézzük meg a talpunkat.

3. Legyezőszerűen terpesszük szét a lábujjakat.

4. Akasszuk egymásba a két nagyujjat, és próbáljuk meg széthúzni.

5. Húzzuk be a lábujjakat, és előrehaladó, hernyószerű mozgást végezzünk vele, majd visszafelé is végezzük el ugyanezt a mozgást.

6. Babzsákot vagy kislabdát gyúrjunk talppal.

7. Tépkedjünk apró darabokra egy papír zsebkendőt a lábujjainkkal.

8. Fogjunk meg egy ceruzát a lábujjainkkal, adjuk át a másik másik lábnak.

9. Fogjunk meg egy ceruzát a lábujjainkkal, és rajzoljunk.

10. Gyűjtsünk a lábujjainkkal apró kavicsokat vagy üveggolyókat.

11. Járjunk lábujjhegyen, sarkon, külső talpélen.Az ortopédiai vizsgálatot követően be lehet szerezni talpbetétet, “szupináló” cipőt és más gyógyászati segédeszközöket.

A lúdtalp megelőzése

Semmiképp ne késztesd a gyermeket túl korán felállásra, járásra! Ha két kezénél megemelve járatod, amikor ehhez még kevés az izomereje, elősegítheted a lúdtalp kialakulását! Bármennyire is úgy tűnik, hogy szeret veled így világot látni, ne erőltesd!A jó minőségű cipők viselése segít megelőzni a betegséget. Ha a kicsi cipője nagyon szűk vagy túlságosan merev, az visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezethet.

Hasznos információk a lúdtalp kapcsán

Mozduljatok ki, keressetek mezítlábas parkot, ahol mindenféle talajon járkálhat a kicsi.A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Kováts Dávid gyermeksebész szakorvosjelöltnek.További cikkek a témában: