Kisgyerek

Így előzhető meg a lúdtalp

Újszülött kortól hároméves korig lúdtalpról, lapos lábról nem lehet beszélni. A kisgyermekek lába születéskor "telitalpas", a boltozatok helyét egy talpi zsírpárna tölti ki.
2003. December 16.

A járás tanulása, gyakorlása során a rövid talpizmok aktív munkája eredményeként folyamatosan alakul ki a láb végső formája, hosszanti és haránt boltozata. A láb erősödését, a láb boltozatainak kialakulását segíti, ha lehetőség szerint minél többet hagyjuk a gyermeket homokon, kavicson, füves, természetes talajon mezítláb járni, szaladgálni.

Minél többfajta felületen járjon mezítláb a kicsi, amikor járni tanul

Játékos gyakorlatokkal járassuk a gyerekeket hol lábujjhegyen, hol a láb külső szélén, ezzel segítve a láb boltozatainak kialakulását. Adhatunk olyan feladatokat is a gyerekeknek, hogy a közös játék végén szedjenek össze a földről lábujjaikkal golyókat, színes kendőcskéket, LEGO- és más játékalkatrészeket.

Cipőválasztási tanácsok:

A kisgyermek cipője legyen kényelmes, fogja a sarokcsontot, talpa legyen hajlékony. A cipő kaplija (orra) az öregujjnál legyen egyenes, ne pedig kerekded, segítse a lábujjak szabad mozgását. A cipő legyen színes, hogy a gyermek fejlődő esztétikai érzékével szívesen vállalja cipőcskéjét pajtásai előtt is. Ha lehet, kerüljük a műanyag lábbelit.

A természetes anyagok használata elsősorban a kiscipő felső részét illetően fontos, a nedvszívó bélés a lábizzadás, gombásodás megelőzését szolgálja. A cipőnek legyen külön sarka (ne legyen “telitalpas”) és helyesen legyen kialakítva a cipő belső szélén az előre vezetett sarok (ún. Thompson-sarok), ami a befelé dőlő sarokcsont megtámasztását szolgálja. Ugyancsak ezen célból legyen a cipőben saroktámasz (nem betét!) is.

A még önállóan járni nem tudó kisgyermek számára helyesebb a cipő helyett a zokni hordása, mert a cipőben könnyebb ugyan járni, de nehezebb mászni. Zokniban pedig mászni könnyebb, és mint már említettük, a mászást, mint a mozgásfejlődés fontos fázisát, nem szabad kihagyni.

Ezeket is olvasd el lúdtalp témában:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu