Baba

Párnás lábacskák apró cipőcskék

A felnőtt lábfeje ovális, míg a bébié háromszög alakú. Legszélesebb része az ujjaknál van, a sarok keskeny, elvékonyodó.
2002. November 19.

A láb puha, húsos, a boltív zsírszövetekkel van kipárnázva, az ujjacskák görbék. Az újszülöttnek mindössze 22 csont található a lábfejében, de ezek is puhák, hajlíthatóak. Két-hároméves korra fejlődik ki még négy csont és egyre erősebbé, keményebbé válik a csontszövet, bár a teljes kifejlett állapotot csak a tinédzserkor vége felé éri el.

Lapos a talpa

A bébiket minél többször hagyjuk mezítláb, főként a mászás korszakában, hogy megfelelően, a maguk természetes módján tudjanak fejlődni a csontok – ajánlják a szakemberek. Az anyának biztosnak kell lennie abban, hogy semmi – pl. az éjjeli ruházat, zokni, szorosan megkötött kiscipő, lekötött takaróvég – sem akadályozza a láb mozgását. Minden baba lúdtalppal születik, azaz teljesen lapos a talpa. Erre azért van szükség, mert ha a talp teljes terjedelmében támaszkodik a talajra, sokkal stabilabb az állás. A talp közepi boltozat 4-5 éves kor körül fejlődik ki. Ha ez nem történik meg vagy a családban vannak lúdtalpasok, érdemes ortopédushoz vinni, és később lúdtalpbetétre is szükség lehet. Sok baba mászik úgy, hogy közben lábfeje vagy térde befelé fordul. Tíz esetben kilencnél ez magától korrigálódik, de figyeljünk a jelenségre, főleg akkor, ha ez az egyik lábnál kifejezettebb.Ilyenkor fizikoterápiás kezelésre van szükség. Sok szülő megijed, ha a baba túlságosan szélesre tárja lábait, hogy megtámaszkodjon. Ez teljesen normális dolog, de ha túl sokszor fordul elő, érdemes ortopédushoz fordulni, aki megvizsgálja, hogy nincs-e gond a csípőízületekkel.

Tipegve jár

A befelé görbülő ujjak teljesen normálisak az újszülöttnél, a csontok kifejlődésével és megerősödésével kiegyenesednek. A görbületeket különböző tornagyakorlatokkal lehet megszüntetni, de természetesen megfelelő, kényelmes cipőre is szükség van, amely helyet hagy az ujjaknak. A lábujjhegyen való járás nagyon gyakori, amint a bébi elkezd járni, mert ez különösen kedvére van, tetszik neki. De ha mindig így tesz, ha nem tud a talpán járni, akkor más ok bújhat meg mögötte. Például fájhat a talpa vagy a sarka, lehet rajta szemölcs, hólyag vagy valamilyen apró kiütés. Ritkán, de előfordulhat, hogy az Achilles-ín túl rövid, ami megakadályozza, hogy a sarkát letegye a földre. Az ín megnyúlhat magától is, de szükség lehet fizikoterápiás kezelésre is.

Forrás: Baba Magazin