Baba

Kell-e szupinált cipő az egészséges gyereklábra?

Sokak szerint felesleges a gyereknek a speciális kiképzésű cipő, csak azért propagálják, hogy minél többet adjanak el belőle. Mások úgy vannak vele, mindent meg akarnak tenni a baba egészséges fejlődéséért, és ez ne a cipőn múljon. Vajon kinek van igaza?
2015. November 04.

Hogy tisztázzuk a cipőkérdést, először is körülnéztünk kicsit a piacon. – Milyen kialakítású babacipőket tartanak? Szupinált cipőt lehet kapni? – tettük fel a kérdést az egyik legnagyobb fővárosközeli babaáruházban az eladónak.

A válasz az volt, hogy gyógycipőt nem tartanak. Kiderült, nem mi voltunk az elsők, akik a speciális cipő után érdeklődtünk. – Sokan keresik nálunk a szupinált lábbeliket, de mi csak harántemeléses vagy teljesen sima talpú cipőcskéket tartunk – avatott be az eladó. – Sokan már úgy jönnek, hogy egy bizonyos, számukra bevált márkát keresnek. A jó cipőre a legtöbben nem sajnálják a pénzt, azt mondják, ruhából vesznek használtat, de cipőből sosem.

Annak mindenképp megvan az előnye, ha az ember személyesen vásárol: az üzletben több hasznos mérőeszköz segíti a megfelelő méret kiválasztását. – Nemcsak a talp hosszát, hanem a szélességét is fontos megmérni, vannak márkák, amelyeket többféle szélességre gyártanak. Sok babának magas a lábfeje, nekik ajánljuk a könnyebben szabályozható, fűzős cipőket, de a tépőzáras változatok is elég kényelmesek – folytatja az eladó. Kaphatók egész pici méretű, lapos, merev talpú sportcipők is. – Vannak, akik megveszik a babának, de általában nagyobbacska gyerekek kapnak ilyeneket. Első cipőnek mi ezeket nem ajánljuk.

Nő az igény a gyógycipőkre

Egyre többen vesznek szupinált talpkialakítású cipőt, akár webáruházból is. – A vevők többsége célirányosan keresi, a gyógytornász vagy az ortopéd orvos javaslatára – avatott be Szabados Zsanett, az egyik szupinált cipőket forgalmazó cég kereskedelmi és marketingmunkatársa. – Sok a márkahű, visszatérő vásárló, vannak, akik már öt-hat éve vásárolnak nálunk, akár interneten is. És ahogy nő az igény, úgy gyarapodik a piaci résztvevők száma is: évről évre újabb és újabb termékek közül válogathatnak a kisgyermekes szülők.

Tudtad?

A szupinált cipőt döntött sarokkal készítik: a belső talpszél fél centivel magasabban van, mint a külső. Ezáltal a megfelelő helyzetben tartja a cipő a befelé dőlő bokát.

A harántemeléses cipők talpába kis dombocskát építettek, mely a hosszanti lábboltozat támasztja alá. Az alátámasztás miatt a láb ellustulhat, a talp lelapulhat.

Jelenleg olyan hat-nyolc féle szupinált cipőmárka van forgalomban a magyar piacon tudomásom szerint – mondja a kereskedő, és hozzátette, hogy a cége termékei közepes árkategóriába tartoznak, körülbelül 12-13 000 forint náluk egy átlagos szupinált gyerekcipő ára.

Kihez forduljunk tanácsért?

Nagyon sokféle cipőt lehet kapni, nem csoda, ha sokan teljesen elbizonytalanodnak. – Amikor a babák felállnak, általában felmerül a családoknál a cipőválasztás problémája, persze teljesen változó, hogy kérnek-e tanácsot vagy sem – tájékoztat Kuruczné J. Linda védőnő.

– A szülők általában nem sajnálják a pénzt a jó cipőre, de nyilván mindenki a saját pénztárcájához igazodva választ. Fontosnak tartom, hogy új cipőt vegyenek, ami lehetőleg bőr, erős kérgű, jól tartja a bokát. – Az egyéves státuszvizsgálatok során a védőnő és a gyerekorvos együtt végzik el a mozgásszervi vizsgálatokat, de szakorvosi szűrés nincs. – Ha a gyerekorvos bármilyen rendellenességet észlel, a diagnózisnak megfelelően küldjük tovább szakorvosi vizsgálatra a kicsiket – mondja a védőnő.

Kell supinált (szupinált) cipő vagy sem?

Virág már gyógycipőben mászott

– A nagyobbik lányom épp csak elkezdett felállni, amikor orvosai tanácsára gyógycipőt adtunk rá. Koraszülött volt, enyhe általános hipotóniát, vagyis izomgyengeséget állapítottak meg nála az orvosok – meséli Mariann, a három és fél éves Virág és a másfél éves Bori édesanyja. – Különösebb teendő nem volt vele, azt leszámítva, hogy koraszülött-utógondozásra jártunk majdnem kétéves koráig.

A védőnő, a neurológus és a gyógytornász is egyetértettek abban, hogy mindenképp szupinált cipőt adjak a kislányra, még mielőtt rendesen elkezdene járni. – Virág mozgásfejlődése az általános hipotónia miatt az első másfél évben néhány hónappal elmaradt az életkori elvárásoktól. – Nem tudott időben felállni és elindulni, de a szakemberek azt mondták, hogy türelmesnek kell lenni, időt kell neki hagyni.

Még csak mászott, amikor a kezelőorvosai tanácsára már ráadtuk a gyógycipőt. Emlékszem, a nagyszülők hogy sajnálták szegényt, hogy cipelnie kell a cipőt, ahogy ők mondták, óriási szandált, de őt nem zavarta. Most, három és fél évesen még enyhén befelé dől Virág bokája, de ezt talán már kinövi. Bent már csak zokniban vagy könnyű papucsban jár, kintre még a gyógylábbelit adom rá. – Virág két és fél éves koráig a lakásban is szupinált cipőben közlekedett, és most már a kistestvére is azt hordja. Ha passzol a méret, a nagytesó cipőit. Úgy tűnik, a másfél éves Borinak nincs semmi problémája, de azért a biztonság kedvéért ő is gyógyszandiban tipeg.

Tartsa a bokát, és legyen rugalmas a talpa!

Sokan vannak, akik Mariannékhoz hasonlóan a lakásban is inkább cipőt húznak a tipegő baba lábára, mások viszont a cipőmentességre esküsznek. Utánajártunk, és kiderült, hogy minden baba számára az lenne az ideális, ha már felállástól kezdve jól megtámasztanánk a bokáját. – Mivel a felállás időszaka kritikus a láb egészséges fejlődése szempontjából, azt ajánljuk, hogy már a lakásban is könnyű, nyitottabb, de a sarkat jól rögzítő szandálban tanuljon meg járni a baba – osztotta meg velünk álláspontját dr. Marschalkó Péter, a Heim Pál Kórház ortopédiai osztályának osztályvezető főorvosa, aki szerint a jó babacipő erős sarkú és kérgű.

De van egy másik fontos ismérve is: a rugalmas talp. – A szupináló vagy billentett cipősarok pedig azért hasznos, mert a sarkat a megfelelő helyzetben tartja – magyarázza a főorvos. – Ez nem újdonság, több évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy az elv működik: a sarok pontosabb beállításával elérhető a lábboltozat magasítása és számos ortopédiai probléma megelőzése.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a cipő talpa kellően puha, rugalmas legyen, ami a magas szárú, szupináló cipők kialakításánál sajnos csak ritkán sikerül, hiszen minél magasabb a cipő szára, annál erősebb sarokmerevítést kell építeni, aminek az a következménye, hogy a cipő talpa is merevebb. Az erős cipőkéreg azért fontos, mert a gyerek bokája abban biztosan nem nyaklik vissza – teszi hozzá a szakember, majd hozzáteszi, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük van a prevenció egy magasabb fokozatára, szakorvosi javaslatra teljesen egyedi kialakítású cipőket készítenek.

De honnan tudhatjuk, hogy probléma van?

– A babák bokája egyéves korban jellemzően befelé dől, ez természetes állapot – mondja dr. Marschalkó Péter. – Ha két-három éves korban is feltűnő a boka bedőlése, mindenképpen szakorvosi konzultáció javasolt. Hiszen minél előbb elkezdődik a korrigálás, annál nagyobb az esély arra, hogy tornával, megfelelő kialakítású cipővel helyreállítható a boka helyzete. Az a tapasztalat, hogy kisiskolás korban még sikerrel korrigálható a kisebb eltérés, egészen a kamaszkor elejéig, de szupináló cipőket 34-es méret fölött már nem nagyon kapunk, ami egy 8-9 éves gyerek lábméretének felel meg nagyjából.

A lányoknál egyébként a kicsit magasabb sarkú, “kopogós” cipők is segíthetnek, inkább ilyet adjunk rájuk váltócipőnek, mint lapos talpút – tudjuk meg a főorvostól, aki egyértelműen ellenzi a harántemeléses cipőtalpat és a lúdtalpbetét használatát. – Ha alátámasztjuk a talpat, megszűnik az az inger, ami a láb fejlődését indukálja.

Családon belül halmozódhat a probléma, de a testvérek sokszor teljesen különböző felépítésűek, nem feltétlenül jelenik meg mindegyiknél ugyanaz a mozgásszervi betegség. Örökölhető a lazább lábszerkezet, ami okozhat problémákat, és hajlamosító tényező a nyúlékonyabb testalkat is, ezért fokozottabban érdemes odafigyelni a baba lábára, megfelelően megtámasztani a bokát, tornáztatni, ha a felmenők között is van olyan, aki lábproblémákkal küzd.

+ 1 tipp a szakorvostól

Előzzük meg a kacsalábat! Az újszülötteket, de különösen a koraszülött babákat gyakran békapozícióban altatjuk. Ez a testhelyzet őket olyan lábtartásra kényszeríti, ami később csúnya, kifelé forduló lábfejeket eredményezhet. Ezért ha hason altatunk, érdemes kicsit megemelni a baba lábfejét – például egy összetekert textilpelenkával -, hogy párhuzamos helyzetbe kerüljenek.

Forrás: Kismama magazin