Baba

Mikortól kell cipő a babának?

Kell cipő egy kisbabának? Mikor vegyük meg az első pár lábbelijét?
2022. Június 22.
Mikortól kell cipő a babának, a kisgyereknek? (Fotó: Getty Images)

Nincs egy adott életkor, amihez köthetjük azt, hogy mikortól viseljen cipőt egy gyermek, hiszen ez egyedi fejlődés függvénye.

Hiszen amíg a szabadban magabiztosan nem sétál, addig nem kell cipőt adni egy babára, kisgyerekre, ahogy a Babycenter is írja. Amíg a házban tanul járni, addig engedjük, hogy ezt mezítláb tegye,  mert jobban tudja a lépéseit egyensúlyozni és koordinálni, ha érzi a talpa alatt a talajt.

A baba csontjai még puhák, ezért ha túl korán kap cipőt, az összenyomhatja a lábfejét, és akadályozhatja a megfelelő növekedést.

A Kidshealth szerint is érdemes várni az első pár cipővel addig, amíg a baba sétálni nem kezd. A cipő elsősorban a lábai védelmét szolgálja, különösen a szabadban való séta során.

Ha hamarabb kezd cipőt hordani, az nem segíti abban, hogy gyorsabban vagy jobban tanuljon meg járni. Valójában a túl kemény, nem rugalmas talpú cipők megnehezítik a járás tanulását, mert korlátozzák a láb természetes mozgását.

Tehát amíg nem tanul meg sétálni, még mindig az a legjobb a láb fejlődésének, ha a baba mezítláb van. A hideg kövön, vagy ha nincs elég meleg, egy pár csúszásgátlós zokni is megfelelő a járás gyakorlásához.

Amikor a baba járni kezd, érdemes olyan cipőt választani neki, ami könnyű és rugalmas – nem túl kemény és merev -, jól illeszkedik, jól tartja a lábát, és csúszásmetes a talpa.

A Babycenter azt javasolja, hogy a cipő lehetőleg készüljön valamilyen jól lélegző anyagból, például bőrből, pamutból vagy vászonból.

Amikor a baba felpróbál egy pár cipőt, tapogassuk meg a cipő orrát, hogy biztosan legyen elég hely – nagyjából 1 cm növekedési térnek kell lennie a leghosszabb lábujj vége és a cipő között. Ellenőrizzük azt is, hogy a cipő szélessége megfelelő-e.

Ügyeljünk rá, hogy a gyermek lába ne csússzon előre vagy ki a cipőből, amikor sétál benne vagy lábujjhegyre áll. Ha a lába előre csúszik, az összenyomhatja a lábujjait a cipő végében. Ha egy cipő túl laza, akkor be kell görbítenie a lábát és a lábujjait, hogy ne csússzon le.

Rendszeresen ellenőrizzük a baba lábát: ha hólyagokat látunk, azt gyakran az új vagy a rosszul illeszkedő lábbeli okozhatja. Ilyenkor ellenőrizzük a lábméretét.

A Cipő Mérettáblázat portál szerint 2 éves korig a kisgyermek lábait a gyors növekedés miatt 1-2 havonta meg kell mérni, hogy a cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen. 2-3 éves korban a gyerek lába  évente nagyjából két-három cipőméretet nő, ezért 2 havonta ellenőrizzük a lábméretet.

Források: babycentre.co.ukkidshealth.orgcipomeretek.hu