Baba

Mikortól viseljen cipőt a gyerek?

Baj-e, ha később adunk rá, mint kellene? Milyen a jó cipő? Dr. Holnapy Gergely ortopéd-traumatológus szakorvost, egyetemi adjunktust, gyermekortopédust kérdeztük a témában.
2018. November 06.
Mikortól javasolt a gyermeknél lábbeli viselése?

Az, hogy mikortól javasolt a gyermekre cipőt adni, nem a hónapokban mérhető életkorhoz kötött. “Amikor a nap javarészét állva tölti a gyermek, onnantól már érdemes lábbelit adni rá” – mondja Dr. Holnapy Gergely.

“Előtte anatómiai szempontból felesleges, olyankor még inkább csak a láb melegen tartása a cél. Ha csak néha-néha áll fel a gyermekünk, elég lehet a szobában egy tapadós zokni, amiben nem csúszik el. Ha azonban a kicsi a nap nagy részében már áll, otthon is érdemes egy kemény kérgű, zárt sarkú kis szandált vagy cipőt ráadni. Fontos, hogy a lábbeli jól fogja a gyermek sarkát, hiszen a kisgyermekek jellemzően a belső talpélre terhelnek, a sarkuk pedig kifele dől. Ez kicsit hasonló jelenség, mint amikor a felállást követően a térdízületekben “O”- vagy “X”-tengely alakul ki. Arról nem is beszélve, hogy így sokkal hamarabb fáradnak el, a nap végére pedig nyűgösebbek lehetnek.”

Jó-e a puhatalpú cipő?

“Ha már sokat áll, netán jár is a baba, akkor nem elég a puhatalpú cipő. Mindenképpen kemény kérgű, hátul zárt lábbelire van szüksége. Természetesen, jó időben, laza talajon (fűben, homokban, kavicson) nyugodtan lehetnek mezítláb. A parkettán, kemény padlón való mezítláb közlekedésből azonban előnye biztosan nem származik.”

Mire figyeljünk cipőválasztáskor?

“Mint már említettem, cipő és szandál esetében is a kemény, zárt sarokrész a legfontosabb . A hátul pántos szandál nem tartja megfelelően az 1-5 éves kisgyerekek lábát. Vásárláskor hosszra lehet egy kicsit nagyobb (fél-1 számmal), hogy kényelmesen tudjanak mozogni benne a lábujjak (illetve, hogy ne nőjék ki néhány hét alatt), széltében azonban nem szerencsés, ha túl nagy, mert akkor szintén nem tartja megfelelően a lábat.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Léteznek ún. szupináló sarkú cipők is, melyek a külső talpélre döntik a lábat – ezekre akkor érdemes beruháznunk, ha a gyereknek fokozottan kifelé dől a sarokcsontja, és így belső talpélen jár. Ami az anyagot illeti, lehetőség szerint jól szellőző, minőségi anyagból készült lábbelit válasszunk. A személyes próbát pedig ne próbáljuk megspórolni. Abból azonban még nem származik baj, ha esős időben fél-egy órára ráadjuk a gyerekre a gumicsizmát, amíg beérünk az oviba, bölcsibe, vagy a kislányunk egy ünnepi alkalomra felveszi a hátul lyukas, pántos szandált. A legfontosabb mindig az, hogy a nap nagy részét miben tölti a kicsi. Az óvodai benti cipőcskékre tehát fontos és érdemes áldozni.”

Ha használt cipőt hord a gyerek, abból lehet gond?

“Alapvetően, ha egy kemény kérgű cipő nincs nagyon lestrapálva, kitaposva és “szétmotorozva”, akkor azt gondolom, hogy nyugodtan lehet használt cipőt is hordani. Ez azonban reálisan csak az 1-2 éves korú kisgyerekek esetében képzelhető el, ők ugyanis általában még nem tudják annyira “elhasználni” a cipőket. A nagyobb gyermekek cipői már fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, így ebben az életkorban érdemes új lábbelit vásárolni.”Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: