Baba

A baba mozgásfejlődését lassító tényezők

A baba lassabb mozgásfejlődése mögött számtalan ok húzódhat meg. Összeszedtünk öt olyan tényezőt, ami lassíthatja ezt a folyamatot.
2018. Szeptember 24.
A baba mozgásfejlődését lassító tényezők

A baba mozgásfejlődése egy igen összetett mozgásszervi és neurológiai folyamat, ami ráadásul minden gyermeknél más-más ütemben haladhat.

Az eltérések vagy lassabb fejlődés mögött természetesen számtalan ok húzódhat meg. Ilyenek lehetnek például az izomtónus problémák, a méhen belüli tartási rendellenességek vagy az enyhe oxigénhiány, amely a szülés során érte a babát. Előfordulhat azonban, hogy egy külső környezeti tényező az, ami lassítja a fejlődés normális ütemét.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Fontos megértenünk, hogy a mozgás egy belső késztetés következménye, ezért szülőként nem szabad erőltetnünk az egyes fázisok siettetését, ugyanakkor szükséges, hogy teret és játékokat biztosítsunk számára, hogy ez a fejlődés haladhasson a maga útján.

Mi az, amire érdemes figyelnünk, hogy ez a fejlődés zavartalan lehessen? Íme néhány lassító tényező, ami szóba jöhet:

1. A hason fekvés hiánya

A legtöbb baba 2 hónapos korára hasra fektetve meg tudja emelni a fejét. Születés után pár nappal már érdemes odafigyelni arra, hogy ne csak a hátán feküdjön a gyermek, hiszen így nem erősödnek meg fej, majd a törzsemeléshez szükséges izmok. Ügyeljünk arra, hogy elegendő időt töltsön hason is a pici!

2. A túl puha ágy

4-5 hónapos korban a megnövekedett mozgásigény miatt már nem elég az ágy adta mozgástér a babának. A mozgáshoz, forduláshoz egyre nagyobb térre és motiváló játékokra van szüksége. Terítsünk le neki egy pokrócot, játszószőnyeget a földre, ahol elindulhat a világ felfedezése, az első önálló játékok sora.

Sokszor sajnos – épp a túlóvás miatt – a szülők nem merik pl. a kemény talajra tenni a babát, csak a kanapén, ágyon engedik mozgolódni, ahol viszont nincs stabil alap, és nem tudja a mozgásokat jól kivitelezni.

3. A mozgás siettetése

Nem szabad, hogy szülőként siettessük a mozgások megjelenését, és ne akarjuk mindenáron megtanítani semmilyen mozgásformára a babát. Tilos erőszakkal ültetni az arra még képtelen gyermeket, hiszen a hátizom nem bírja megtartani a gerincet. Hagyjuk, hogy a baba minél többet legyen hason, hogy erősödjenek az ehhez szükséges izomcsoportok.Ha már tud is megtámasztva ülni a pici, ne ültessük sokat ebben a pozícióban, mert ebben az időben a mozgás a legfontosabb számára. A passzív testhelyzet hátrányosan érinthet mozgásának fejlődését.Ugyanígy nem szabad siettetni az idő előtti felállást és járást sem, mert sem az izomzata, sem koordinációja nem megfelelő még a gyermeknek és még hibás lábtartást vagy mozgásformát is okozhatunk neki.

4. Sétáltatás kézen fogva

Óva intenek a szakértők attól is, hogy kézen fogva sétáltassuk a babát, amíg magától erre nem képes. Ezzel ugyanis késleltetjük mozgásfejlődését, mert nem alakul ki a természetes egyensúlya, ráadásul bátortalan lesz elindulni a későbbiekben.

5. A bébikomp használata

A komp megkönnyíti ugyan a baba számára a helyváltoztatást, ám szinte nem kell semmiféle erőfeszítést tennie, ami igen rosszul érintheti a mozgásfejlődését. Ez az eszköz csak akadályozza a járásbiztonság kialakulását, a szem-láb koordináció fejlődését, az alsó és felső végtagok mozgásának összehangolását.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: