Baba

Nagy baj, ha kimarad a mászás?

Az első hónapokban mi hordozzuk a kicsit, helyváltoztatásra csak általunk képes. De eljön az idő, mikor rajta a sor, hogy kússzon, másszon, aztán lassan elinduljon. Mi van akkor, ha nála valamiért kimarad a mászás?
2018. Március 26.
Nagy baj, ha kimarad a mászás?

A kicsik 6-7 hónapos korban kezdenek kúszni, 8-9 hónaposan megjelenik a hintázás, négykézlábazás, majd 9-10 hónaposan a mászás. A 10-11 hónapos babák általában már ügyesen felülnek. Ugyanebben az időszakban jellemző a kapaszkodva felállás is, majd 12-18 hónapos korban a járás.

Úgy tűnik, mintha a mászás egyfajta kulcsfontosságú mérföldkő lenne ahhoz, hogy a kicsi járni tudjon, azonban nem minden baba mászik ezelőtt, van, akinél ez a folyamat egyszerűen kimarad. Ugyan járni meg tudnak tanulni azok a babák, akiknél ez elmarad, de a későbbiekben ebből még lehetnek problémák: a mászás ugyanis erősíti a babák felsőtestét, nyaki izmait, karjait, ennek pedig szerepe van abban, hogy később például tudják tartani a ceruzát a kezükben írásnál, vagy olvasásnál könnyen végezzenek oldalirányú mozgást jobbról-balra.

Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy nem minden gyereknél okoz tanulási nehézséget, ha kimarad a mászási fázis, néhányaknál ez egyáltalán nem jelent problémát. Azonban sok gyereknél, akinél ilyen jellegű gond van, a szülők gyakran számolnak be arról, hogy kimaradt egy-egy motorikus-mozgásos fejlődési mérföldkő. Ezért ha a baba azt mutatja, hogy ő járni szeretne, még mielőtt mászott volna, érdemes arra bátorítani, hogy ezt a szakaszt is próbálja ki.

Milyen előnyei vannak a mászásnak?

Fizikai szempontból rengeteg előnnyel jár ez a mozgásos fázis, erősíti az izomzatot és az olyan finom motoros készségeket is javítja, mint az egyensúly vagy a szem-kéz koordináció. Ezek a készségek segítenek a későbbiekben az olyan tevékenységeknél, mint a futás, ugrás, írás, labdadobás, vagy a különböző tárgyak kézben tartása. Az izomerő, amit a baba a mászásból nyer, segíti azt is, hogy könnyebben menjen a járás.

A mászás még a gyermekek problémamegoldó készségét is javítja, hiszen ennek során tanulják a távolságokat, felmérni azt, az egyes tárgyak, bútorok, dolgok hol helyezkednek el. Ha rossz irányt választanak és akadályokba ütköznek, abból megtanulják, hogy mit kerüljenek el, hogy ne legyen gátolt a továbbhaladás. Így átgondolják, hol találnak akadálymentes utat, így fejlesztve a problémamegoldást.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A távolságok felmérése és felfedezése a gyerek látását is javítja. Egy távoli dolog szemlélése, majd az, hogy hogy újra a kezükre, az előttük lévő padlóra fókuszálnak, arra kényszeríti a szemüket, hogy alkalmazkodjanak a különböző távolságokhoz, így tréningezik a látásukat is. Ez a későbbiekben kihat az olyan feladatok végzésére is, mint a szavak másolása a tábláról, a dolgok elkapása, vagy az autóvezetés.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban működjön, gondolkodjon az ember, fontos, hogy a jobb és a bal agyféltekéje gyorsan és könnyen kommunikáljon egymással. Ahhoz, hogy a két fél együtt hatékonyan dolgozhasson, át kell esnünk néhány dolgon, végig kell haladnunk egy tanulási folyamaton. Ebben komoly jelentősége van a mászásnak is, a mozgások miatt a két agyfélteke egymással kommunikál, amely erősíti a koordinációt.

Szellemi síkon ezen felül a mászás segít abban is, hogy a gyerekek megtanuljanak kockázatot vállalni, sőt, az önbizalmuk is fejlődik ennek köszönhetően! Megtanulnak döntést hozni arról, milyen célt válasszanak, ezt milyen sebességgel, milyen útvonalon érhetik el, és ha sikerrel jártak, ennek megélhetik az örömét.

Éppen ezért fontos ösztönözni a babát, hogy ez a folyamat ne maradjon ki nála, és ne ugorjon azonnal a járás fázisára. A mászás rengeteg pozitívummal jár, segít abban, hogy fejlődjön az ember igencsak összetett személyisége.

(Képen: Fisher-Price Tanuló kutyusos járássegítő)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek gyermek fejlődése témában: