Baba

Jelek, hogy hamarosan mászni fog a baba

A babák nagyjából a 8-10. hónap környékén szokták megkezdeni a mászást, a legjellemzőbb, hogy a 9. hónapjában tanulja ezt a folyamatot. Milyen jelei lehetnek annak, hogy hamarosan mászni fog a baba, és milyen fázisok előzik meg ezt a folyamatot?
2018. Július 08.

A kúszással kezdődik

A mászás elsajátításának első lépése, hogy a baba megtanul kúszni: először a hátán, majd a hasán is. Ilyenkor a baba még nem emelkedik el a földtől, úgy halad előre és hátra. Ezután a következő fázis a kommandó vagy hadsereg mászás, amikor a baba hason fekve, a karjain húzza magát előre. Ekkor a sípcsont és a térdek még mindig a padlón vannak, és csak a baba felsőteste emelkedik el egy kicsit a földtől.

A kommandózás

A kommandó mászás után a baba négykézláb emelkedik, és ebben a pózban kezdetben csak hintáztatja magát – ez nagyjából 7 hónapos kora körül történik -, majd megpróbál előre haladni ebben a pozícióban, és ezután lassan el is érkezik a valódi mászáshoz.

Hogyan segíthetjük a mászást?

Ha szeretnéd segíteni a babát a mászás elsajátításában, arra tudunk adni két jó tippet. Az egyik, hogy egy hosszában negyedbe hajtott takarót teszel a földre, a baba alá, átbújtatod a hóna alatt, majd a segítségével megemeled egy kicsit. A baba így könnyebben tud négykézláb emelkedni, és felvenni a mászási pozíciót.A másik dolog, amit tehetsz, hogy ösztönzöd a babát a mászásra az által, hogy valami érdekes dolgot helyezel elé a padlóra, hogy utána menjen. Ez lehet egy izgalmas játék, de akár szemtől-szembe nézhetsz a babával te is, szintén négykézlábra emelkedve, és bíztathatod, hogy induljon el feléd.

Van, hogy kimarad

Akkor sem szabad megijedni, ha esetleg kimarad a mászás, ez előfordul néhány gyermeknél. Ők általában az ülés elsajátítása után máris felállnak, hogy aztán hamarosan járni kezdjenek. Érdemes ilyen esetben szakemberrel beszélni, hiszen a nagymozgások egy meghatározott sorrendben jó, ha követik egymást, nem túl szerencsés, ha felcserélődik vagy kimarad egy-egy mozgás.

Forrás: parents.comKapcsolódó írásaink: