Baba

Mikor áll fel a baba?

Ahogy egyre nagyobb a baba, minden édesanyában felmerül a kérdés, hogy vajon mikor ül fel, kezd el kúszni-mászni, vagy mikor áll fel először, hogy hamarosan megtegye az első lépéseket is.
2018. Május 07.
Mikor áll fel a baba?

Hogy mikor áll fel egy gyermek, annak az időpontja nagyon változó lehet, a baba személyétől függően. Egy gyermekorvos szakértővel beszélgettünk arról, mikor jön el ennek az ideje, és milyen figyelmeztető jelei lehetnek, ha valami probléma van a mozgásfejlődés ütemével.

Átfordulás, kúszás-mászás

Az első fejlődési állomás, amely szükséges ahhoz, hogy a baba fel tudjon majd állni, 6 hónapos kora körül jön el, amikor át tud fordulni egyik oldaláról a másikra, a másik pedig 8 hónapos kora körül, amikor megtanul kúszni-mászni. – Ha ezek a fejlődési pontok rendben lezajlottak, akkor a baba képes lesz állni is, nagyjából 9-12 hónapos korára. Az önálló állás, járás megkezdése a baba 18 hónapos koráig is teljesen rendben van – éppen ezért nem érdemes kétségbe esni, ha 1 éves kora előtt ez még nem történt meg – tudtuk meg Dr. Cesko Izabella gyermekorvostól.

Ennek az oka, hogy minden gyermek más, vannak akik bátrabbak, és már 1 éves koruk előtt szaladgálnak, de vannak olyanok is, akik jobban szeretik a biztonságot, és csak 1,5 éves korukban teszik meg az első, bizonytalan lépéseket. – Ami fontos, hogy az átfordulás és a kúszás-mászás elkezdődjön időben: ha ezek nem jó ütemben haladnak, akkor kell csak gyanakodnunk arra, hogy mozgásfejlődési problémája lehet a kicsinek. Figyelmeztető jel lehet ennél korábban még az is, ha 3 hónapos korra nem tudja kiemelni a fejét a baba, hiszen ez a mozgásfejlődés első nagyobb állomása – mondta el a gyermekorvos.

Ha kimaradnak a kulcslépcsők

Ha a baba a felállást megelőző kulcslépcsők közül valamelyiket nem érte még el abban a korban, amikor azt szükséges lenne, érdemes szakemberhez fordulni a problémával. – Egy fejlődés neurológus tud ebben az esetben a leginkább segíteni, és különböző torna-módszerek is léteznek a gyermek fejlesztésére. Ilyen a két, zseniális magyar találmány, a TSMT torna, azaz tervezett szenzomotoros tréning, vagy a közkedvelt Dévény-módszer – árulta el a szakember.

A TSMT a nagy és finommozgások fejlesztése során strukturálja tovább az idegrendszert, a tréning kötött, feladatsorokba rendezett, és a gyermek egyéni fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik. A Dévény Anna nevéhez köthető módszer pedig egy terápia, melynek speciális tünettana van, amely alapján a mozgássérülés jeleit és fokát megállapítják, majd ez alapján kezdődik meg a fejlesztés, amely során egy speciális szakképesítésű gyógytornász végzi a masszázst. – Ezekkel a mozgásfejlesztő tréningekkel az esetek legnagyobb részében nagyon jó eredményt lehet elérni, már egészen hamar, amely után más terápiára nem is lesz szükség – magyarázta a gyermekorvos.

Súlyosabb esetben a mozgásfejlődés nem megfelelő ütemben haladásának a hátterében állhat a hipotón vagy hipertón izomeloszlás is: előbbi esetében a baba mozgáshoz szükséges izomzata gyengébb, míg utóbbi esetben az izmai túl feszesek. A gyógytorna ezekben az esetekben is segíthet, csak ilyenkor hosszabb lesz a folyamat, akár néhány hónapot is igénybe vehet, mire a baba fejlődése eléri a megfelelő szintet.

Ne erőltessük a mozgást!

A szakember szerint Magyarországon általában szerencsére idejében észreveszik, ha a mozgásfejlődés során valamilyen probléma van, mert a gyermekorvosok és a védőnők is figyelik a kicsiket a kötelező státuszvizsgálatok során. Magunktól fejleszteni, tornáztatni nem javasolt a gyermeket, és nagyon káros lehet, ha mi állítjuk fel a kicsit. A bébikomp használata szintén nem javasolt, a legjobb, ha hagyjuk fejlődni a babát a saját ütemében.

– Ha az átfordulási fázis késik, akkor abban segíthetjük a kicsit, hogy mi magunk fordítjuk át, ezzel tanítva neki a folyamatot, a mászásnál pedig arra érdemes figyelnünk, hogy legyen kellőképpen jó a talaj ehhez a baba számára, amelyen majd kényelmesen meg tudja támasztani a talpát, ha fel szeretne állni – hívta fel rá a figyelmet Dr. Cesko Izabella. Szülőként hintáztathatjuk, ringathatjuk a kicsit, de a tornát és minden fejlesztést bízzunk szakemberre, mert többet árthatunk vele, ha magunk próbálkozunk.

Az első lépések

Ha a baba már felállt, csak idő kérdése, hogy járni is elkezd-e: hogy mikor, az a gyermek egyéni vérmérsékletétől is függ. – A folyamat úgy zajlik, hogy a baba először térdel, majd felkapaszkodik álló helyzetbe, egy idő után pedig elkezd oldalazva lépegetni a fal, a bútorok mellett, ezekbe kapaszkodva. Ezután lassan elengedik egy időre a fogódzkodókat – tette hozzá a gyermekorvos -, majd megteszik az első lépéseket is a támasz nélkül.

Kapcsolódó írásaink: