Baba

Hasznos játékok, amikor járni tanul a baba

Amikor a kicsi feláll és megteszi az első lépéseket, nem mindegy, hogy mivel segíted a mozgásfejlődést.
2013. Május 31.

Az első lépéseknél szívesen kapaszkodik valamibe a totyogó: a fal vagy a bútorok mentén oldalaz. Biztonságot nyújthatsz neki egy masszív tologatható játékkal.

Fontos, hogy ne billenjen fel akkor se, ha rátámaszkodik. Ha a tolókar magassága a testmagasságának megfelelően állítható, az első bizonytalan lépéseknél állítsd egészen hónaljmagasságig. Ilyenkor a gyerkőc teljes testsúlyával rátámaszkodik, később nagyobb biztonsággal áll a saját lábán, egyre kevésbé van szüksége “mankóra”.

Hasznos játékok, amikor járni tanul a baba

Amikor már jó néhány lépést megtesz önállóan, fáradhatatlanul kísérletezik ezzel egész nap. Kihívást jelent számára a tologatós játék, aminek van rakodótere.

Egész napra lekötöd, ha kiskocsijával szállítgathatja a fakockákat, bevásárolhat vele, vagy utaztathatja benne a maciját. Elsősorban a járás és a nagymozgások fejlődését szolgálja, fejleszti az egyensúlyérzéket, a testkoordinációt és az irányérzéket.

A húzogatós játékok a járásfejlődés következő szakaszában kapnak szerepet, amikor a gyerkőc már biztosan jár önállóan, hiszen járás közben hátrafelé kell figyelnie, ha látni akarja a játékát. Olyat válassz, amelyik nem borul fel egykönnyen. A zsinór hosszát kösd megfelelő méretűre, végére pedig golyó helyett rögzíts jól megmarkolható karikát. Sok örömet szerzel neki egy szekérrel vagy dömpivel, de akár egy dobozzal is, amibe belepakolhat, és húzogathatja.

Hasznos játékok, amikor járni tanul a baba

A görgetős játékok is segítik őt a fejlődésben. Vásárolhatsz neki egy színes, csörgő játszóhengert is, de egy labda is tökéletes motiváló eszköz lehet. Akár már féléves korában is adhatsz neki egy labdát, amikor még csak kúszni, mászni tanul a kicsi. Mutasd meg neki, hogy gurul a labda, ez arra ösztönzi majd, hogy elinduljon utána. Később, ha már járni tanul, a saját lábain is követni fogja a labdát, mert utol akarja érni, meg akarja fogni.

A játéküzletekben számtalan járássegítő játék közül választhatsz, léteznek nagyon egyszerű modellek, de olyanok is, melyek valamilyen készségfejlesztővel vannak felszerelve, vagy tolás hatására zenélni, világítani kezdenek, sőt, még olyanok is, melyeknek a kerekein te magad állíthatod be, milyen gyorsan forogjanak. Azonban mielőtt őrült vásárlásba kezdenél, kérd ki a gyermekorvosod véleményét, ő mit gondol ezekről a játékokról.

Ha ránk hallgatsz, a legjobb játék te magad leszel, amikor járni tanul a kisbabád. Üljetek le a földre a pároddal, a kisbabátok pedig induljon el a karjaidból a párod karjai felé, majd fordítva, a párodtól a te irányodba. Folyamatosan növelhetitek a távolságot kettőtök között, eleinte csak 1-2 métert hagyjatok kettőtök között, hogy ha elesne a kicsi járás közben, meg tudjátok őt fogni. Bár valószínűleg szívesen veti magát a karjaitokba a kisbabád, de ha mégis motiválni kellene, tartsd a kezedben az egyik kedvenc játékát, így biztosan elindul majd feléd, hogy megszerezze azt.

Amit érdemes elkerülni, ha járni tanul a kisbabád: a szülők előszeretettel vezetgetik a kicsiket, pedig jobb, ha hagyod, hogy egyedül próbálkozzon, és önállóan, a saját tempójában, biztonságosan fejlődjön az egyensúlyérzéke.

Ezekből a cikkekből is ötleteket meríthetsz:

A baba első lépései: erre kell odafigyelni

Mindennapok kis felfedezői

Ajándék a totyogónak