Gyerek

Mindennapok kis felfedezői

A kisgyermekek életük minden percében folyamatosan tanulnak, így ismerik meg az őket körülvevő világot, használva minden érzékszervüket.
2015. Április 24.

Szellemi fejlesztésük mellett az is kiemelkedően fontos, hogy felismerjük érdeklődésüket, személyiségüket, hiszen minden gyermek a saját ritmusában, egyedi módon tanulja meg az új dolgokat, és fedezi fel a környezetét. Ha megismerjük a kis felfedezők alapvető típusait, még könnyebben segíthetjük fejlődésüket. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük, a kisgyermekeknek leginkább zavartalan, kényelmes és meghitt családi légkörre van szüksége, és arra, hogy mindig a figyelmünk középpontjában álljanak. Olvasd el a kis felfedezők alapvető típusainak tulajdonságait, és tudd meg, mi segítheti legjobban a saját gyermeked egészséges és folyamatos fejlődését.

A kis felfedezők típusai:

A Cselekvő

Ha a kisgyermeked játék közben is élénk, örökmozgó és kifejezetten aktív – hagyd, hogy az legyen! Ez azt jelentheti, hogy több szabadságra van szüksége a cselekvésekhez és környezete megismeréséhez. A fizikailag aktívabb gyermekek koordinációs képességeik gyakorlásán keresztül ismerik meg saját testüket, és általában hamarabb kezdenek el járni és futni. Ügyelj arra, hogy kisbabád mindig biztonságban legyen és hagyd, hogy szabadon mozoghasson. Szabadságuknak és a szülői támogatásnak köszönhetően ezek a kisbabák még jobban élvezik csodálatos mindennapi kalandjaikat. Próbáljatok ki minél több mókás játékot, aminek legyél te is aktív részese, amikor együtt játszotok. Lehet, hogy ezeknek a babáknak a későbbiekben a sport fogja megadni a napi szükséges mozgást, amit igényelnek.

A Feltaláló – Művész

Amikor egy kisgyermek sok időt szentel az első torony megépítésének, nincs gondja a kirakós játékokkal, és élvez minden kreatív időtöltést, azt is jelentheti, hogy bizonyos elemző vagy művészi képességekkel rendelkezik. Próbáld meg a lehető legtöbbet kihozni az érdeklődéséből és ösztönözd a fejlődését. Szervezz neki kreatív játékokat, alakítsd a térbeli tájékozódását, fejleszd a kreativitását például úgy, hogy bonyolultabb formákat és mintákat mutatsz neki, ismertesd meg vele a művészetet – mutass neki festményeket, építészeti alkotásokat, vidd el művészeti gyermekfoglalkozásokra. Hagyd, hogy megvalósítsa a legmerészebb kreatív ötleteit (természetesen a biztonságát mindig szem előtt tartva) – ezáltal kreativitásának semmi sem szabhat gátat.

A Csapatjátékos

Ha azt tapasztalod, hogy kis tipegődnek nagy szüksége van családtagjai, rokonai és társai társaságára, alakítsd úgy a mindennapjait, hogy erre rengeteg lehetősége legyen. Ez azt jelentheti, hogy nagyobb biztonságérzetet ad neki, ha emberek veszik körül, és jobban szeret társaságban játszani. Az ilyen kis extrovertált szívesen játszik és szórakozik másokkal, és hamar képes lesz az első csapatmunkára, akár egy csapatversenyen. Használd ki a gyermekednek ezen szociális készségeit, és támogasd a fejlődésében. Igyekezz minél több olyan játékot és programot találni, ami kielégíti az igényeit és érdeklődését, szervezz rendszeresen baráti összejöveteleket. Ne feledd, hogy a magány nehéz egy csapatjátékos számára, ezért még ha csak rövid időkre is, de gyakran próbáld összehozni kis barátaival, ami kellőképpen kielégítheti gyermeked társasági igényeit. Azok a kisgyermekek, akik kedvelik mások társaságát, gyakran empatikusabbak, kompromisszumképesebbek és a jövőben akár vezetői szerepet is betölthetnek.

Mindennapok kis felfedezői

A Filozófus

Gyermeked szereti, ha hangosan olvasol neki? Szereti a rövid történeteket és jó a memóriája? Akkor valószínűleg hamar elkezdett beszélni és olyan, akár egy igazi kis filozófus. Azok a kisgyermekek, akiknek nyelvi készségeik nagyon korán kifejlődnek, és hamar megtanulják a szóbeli kommunikációt, nem csak tárgyakat, de érzéseket is könnyebben képesek szavakkal kifejezni. Szeretik a színjátékot, meséket, történeteket. Hogyan ösztönözzük fejlődésüket? A szülők maguk is olvassanak minél többet, mutatva ezzel azt, hogy milyen nagyszerű időtöltés is az olvasás. A kisgyermekkel pedig ne csak mesét olvassanak, járjanak együtt színházba is. Egy kis filozófus nagyon sokat gondolkodik, és megfigyelés útján tanul meg számos társadalmi kölcsönhatást. Érdemes a későbbiekben a nyelvi készségeit is fejleszteni, például idegen nyelvoktatással.

Az Előadó

Egy kis előadó nagyon szeret énekelni, táncolni és kedveli a hangszereket. Amint megtanul járni, azonnal elkezd táncolni, méghozzá többnyire jó ritmusérzékkel. Gyakran dúdolgat, és nagy odafigyeléssel hallgatja a zenét. Ha a zene már régóta a családi hagyomány, érdemes rá odafigyelni és megtartani ezt a szokást, hiszen kisgyermeked zenei érzékenysége is feltehetően öröklött dolog. Próbáld meg minél több művészi programra elvinni, és hallgassatok különböző stílusú zenéket otthon. Észreveheted, hogy kisbabád könnyedén megnyugszik a lágyabb relaxációs zenékre vagy éppen nagy örömmel játszik és táncikál egy energikusabb dallamra. Engedd kísérletezni a hangszerekkel, és muzsikáljatok gyakran együtt is. Amíg ez számára is élvezet, és nem kényszer, csak tovább erősíted vele gyermeked fejlődését.

Kezdeti érdeklődésük kialakulásához minden kis felfedezőnek szüksége van szülei támogatására, valamint békés, nyugodt környezetre, sok figyelemre és még több szabadságra. A tehetségük fejlődését támogató tevékenységek és az egészséges, aktív életvitel örömmel töltik el a gyermeket, és ügyelni kell arra is, hogy semmilyen zavaró tényező vagy kényelmetlenség ne gátolja őket fejlődésükben. Egy puha és száraz pelenka, mint amilyen a Pampers Premium Care Pants bugyipelenka, és a megfelelő viselet, amely egyrészt nem akadályozza őket a szabad mozgásban, másrészt puha anyagból készült, mind hozzásegítik ahhoz, hogy kényelmesen és szabadon fedezhessék fel környezetüket.

A pelenkacsere szinte észrevétlen, amennyiben gyorsan és könnyedén történik, így a kis totyogó zavartalanul folytathatja felfedezéseit és fejlesztheti képességeit. A Pampers Premium Care Pants bugyipelenka kialakítása a pelenkacserét annyira megkönnyíti, hogy a babák még csak fel sem figyelnek rá. A gumírozott derékrész rugalmasan követi a baba mozdulatait, amely nemcsak hatékonyan csökkenti a szivárgás kockázatát, de rendkívül kényelmessé is teszi viseletét, így a kicsik igazán szabadon mozoghatnak.

Mindennapok kis felfedezői

Hogy biztosítsuk gyermekünk egészséges fejlődését, engedjük meg nekik, hogy maguk fedezhessék fel a világot, természetesen mindig figyelemmel kísérve őket. Biztosítsuk játékukhoz a megfelelő biztonságot és szabadságot, lehetővé téve ezzel, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból. A kalandos felfedezések segítenek a kisgyermeknek megismerni a világot, és elősegítik a megfelelő pszichológiai és fizikai fejlődését.

Dr. Gyarmati Andrea

Egy kisgyermeknek az a „sport,” amit egész nap csinál. És akkor a legboldogabb, ha mindezt a lehető legszabadabban teheti. Minden szülő célja mindenből a legjobbat megadni a gyerekének. A járni tanuló, tipegő korosztályt nem véletlenül hívja így a szakirodalom. A baba egyszer csak nekiindul, és sok szakember szerint ebben az időben többet tanulunk és tapasztalunk, mint az összes többi években együttvéve. Egy baba számára a világ csodálatos, és arra vár, hogy felfedezzék. Mire van szüksége ehhez leginkább? Elsősorban arra, hogy szülőként maximálisan támogassuk, és nem kevésbé arra, hogy jól érezze magát a bőrében – akár szó szerint is. Hiszen bőrünk a legnagyobb érzékszervünk, amelynek feladata, hogy védelmet biztosítson a külvilág káros hatásaival (kórokozók, káros napsugárzás, stb.) szemben, továbbá részt vesz a hőszabályozásban és a kiválasztásban. Amennyiben a bőr felületi egysége megszakad, károsodik a védelmi funkció, ez utat enged a kórokozóknak, és gyulladás alakulhat ki. De a megfelelő bőrvédelem mellett az is fontos, hogy a lehető legkevésbé gátoljuk a tipegő korú gyermekeinket kis felfedezéseikben, hiszen saját tapasztalásaikon keresztül ismerik meg az őket körülvevő világot, és ebben a szabad mozgás is nélkülözhetetlen. Valaha én is sportoltam, tudom, hogy a mozgás mennyire fontos. Kicsinek és nagynak egyaránt Megéltem. Sok évvel ezelőtt Amerikában csináltak egy kísérletet. Bevitték az NBA kosárlabda válogatottat egy bölcsődébe, és azt mondták, addig kell, és annyit mozogniuk, mint a bölcsődéseknek. 2 óra után Magic Johnsonék kidőltek. Vajon melyikünk tudna annyit mozogni egy nap alatt, mint egy 1-3 éves tipegő?