Baba

Kapaszkodva az első önálló lépésekig

Nem mindegy, mibe fogódzkodik a kismanó járástanulás közben. Ha hagyod, hogy saját ütemét követve fejlődjék, a segítséget is maga találja meg: a bútorok vagy a fal mentén lépked.

Nagyobb távolság áthidalásához, például a szoba egyik végéből a másikig, négykézlábra ereszkedik. Hamar rájön, hogy nem kell másznia, ha útközben is van segítsége, például ha maga előtt tol egy széket. A szék felborulhat, ennél jobb egy tologatható kerekes játék, amire biztonságosan rátámaszkodhat. Hasonlóan kapaszkodik saját babakocsijába, amikor ő tologatja. Mindig fogd te is a tolókart!

A holdkomp nem segíti, hanem hátráltatja a járásfejlődést, mert a kisgyerek testsúlya nem a saját lábára nehezedik, egyensúlyérzékét nem használja, és nem szerez hasznos (bár néha kétségkívül kellemetlen) tapasztalatokat mozgás közben. Szívesen kapaszkodik a kezedbe is, és félig rajtad lógva vonszolja magát. Ereszd alacsonyabbra a karját! Ha a válla vízszintes marad, és a könyökét nem húzod a válla fölé, akkor járása szabadon fejlődhet, egyensúlyát érzékeli. Engedd le a földre, ha kibillen, és hagyd, hogy önállóan álljon fel.

Így lassabban halad persze, mint ha a hóna alatt átfogva talpra állítanád, és feje fölött két kézzel fogva vezetgetnéd, ám a maga ütemében haladva, a fejlődés minden egyes lépcsőfokát megjárva jobban fejlődik az egyensúlyérzéke, kitartóereje és küzdőszelleme. Átmenetileg az is előfordulhat, hogy a már járó gyerek ismét mászik, vagy csak kézen fogva mer menni.

Kapcsolódó cikkeink:

Az állástól a biztonságos járásig

Mozgás és finommozgások

Játékok a járásfejlődés idején

A baba első lépései: erre kell odafigyelni

Forrás: Kismama magazin