Baba

A járáshoz vezető út

A babák többsége egyéves korára megteszi az első lépéseit, de ehhez hosszú út vezet. Melyek a legfontosabb állomások? Hogyan segíthetik a szülők a tanulási folyamatot játékos módszerekkel?
2018. Szeptember 16.
Hogyan tanulnak meg a babák járni?

Ülés

4 és 7 hónapos kor között ülnek fel a babák, ezt tekinthetjük az egyik első lépésnek a járástanulás útján. Az önálló ülés során erősödnek a törzs és a hát izmai, azok, melyekre később az álláskor, illetve a lépegetéskor szükség lesz. Az izomfejlesztés egyik legjobb módszere, ha az ülő babának labdát gurítunk, illetve ha olyan játékokat mutatunk neki, melyekben egymásra pakolhat (vagy éppen ledönthet) tárgyakat.

Mászás

A mászásban, melyet először általában 7-10 hónapos kora között kezd gyakorolni a kicsi, a legfontosabb megtanulni a kezek és a lábak egyszerre való, tudatos, összehangolt mozgatását. Segíthetjük a mászás gyakorlását, ha izgalmas, érdekes tárgyakat teszünk elé, amelyeket megkaparinthat, vagy ha biztosítjuk neki, hogy minél nagyobb távolságokat fedezhessen fel!

Felhúzódzkodás

Ahogy a baba egyre merészebb, kíváncsibb és bátrabb lesz, úgy kezdi el felhúzni magát állásba, általában 8-9 hónapos korában. Először természetesen a szülők lába vagy a bútorok, esetleg a kiságy rácsai segítségével végzi el ezt a műveletet, mely nélkülözhetetlen az egyensúlyérzék fejlődéséhez – meg persze ahhoz, hogy a kisgyerek megszokja, hogy egy teljesen más szemszögből látja a világot! Ne csak abban segítsük, hogy felhúzza magát, hanem azt is tanítsuk meg neki, hogyan tud térdei behajlításával biztonságosabban visszahuppanni a földre!

Kapaszkodva lépegetés

Vagy anya, apa kezébe kapaszkodva, vagy a bútorok mellett egyensúlyozva kezdi el a felfedezőútját a 8-9 hónapos baba. Mindkettőnek megvan a maga előnye: a kezedet fogva nagyobb biztonságban érezheti magát, míg a bútorok mellett lépkedés önállóságától magabiztosabb lesz. Nagyon fontos, hogy olyan környezetet biztosítsunk neki, ahol nem tud semmit magára rántani, semmibe megbotlani vagy belegabalyodni.

Önálló állás és az első lépések

Ezek rendkívül fontos mérföldkövek egy kisbaba életében, és az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció, a koncentráció, az izmok, csontok, ízületek megfelelő fejlettségére és összehangolt működésére egyaránt szükség van hozzájuk! Általában 10 és 12 hónapos kor között teszik meg az első kapaszkodó nélküli lépéseket a kicsik – mutassuk meg nyugodtan, hogy mennyire büszkék vagyunk rá! Tapsoljunk, énekeljünk, dicsérjük meg minél többször.(Cikk forrása: parents.com)Ez is érdekelhet: