Baba

Babafejlődési mánia – Mikor kell aggódni?

Ugye megfordult már? Még nem kúszik? Az én fiam ekkora korában már régen járt! Ismerős mondatok, ugye? De vajon mennyire érdemes foglalkozni velük?
2016. Május 10.

Babafejlődési mánia – Mikor kell aggódni?

A fejlődési mérföldkövek nem véletlenül vannak ott, ahol. Figyeld őket, figyeld a gyereked, lehetőleg aggodalom nélkül – és fordulj szakemberhez, ha szükségetek van rá.

Talán már beleépült a köztudatba, mégsem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a mozgásfejlődés szempontjából a legfontosabb az, hogy gyermeked minden lépcsőt végigjárjon. Tanuljon meg mindkét irányba forogni, kússzon, másszon, csak utána kezdjen kiegyenesedve járni, és lehetőleg minden mozgástípusa legyen szimmetrikus.

“Kislányom nagyon ügyesen kúszott, amikor viszont mászni kezdett, jól látszott, hogy teljesen féloldalas az, amit csinál.” – meséli a 33 éves Emese. “Roppant cukinak találtam, hiszen az öcsém pont ugyanígy mászott annak idején. Egy barátnőm viszont addig rágta a fülemet, amíg elvittem Lucát egy Dévény-módszerrel is dolgozó gyógytornászhoz. Gyakorlatilag egy kezelést követően (az egyik combján görcsös volt az izom) szimmetrikussá vált a mozgása. Nagyon tanulságos volt.”

Az átlagos a legjobb

A mozgásfejlődési lépcsőfokok nyilvánvalóan egy átlagot jelölnek: ha gyermeked az átlagnak megfelelő időben tanul meg kúszni-mászni vagy járni, akkor túl sok teendőd nincs. Kivéve, ha feltűnően féloldalas a mozgása. Ilyenkor érdemes megmutatni szakembernek. Ha viszonylag későn kezdi az egyes mozgásokat, akkor sem árt szintén szakembertől tanácsot kérned, de ezt valószínűleg tudod is. Azt viszont kevesen tudják, hogy a túl korai mozgásugrás sem feltétlenül az “ügyesség” jele.

“A kisfiam két hetesen megfordult, rettenetesen büszke voltam rá” – idézi fel a 29 éves Dóri az öt évvel ezelőtti eseményeket. “Utólag azt mondom, hál’ istennek a védőnőm nem osztozott a büszkeségemben. Akkor nagyon zokon vettem, hogy gyógytornászhoz küldött, de neki volt igaza: a fiam izmai nagyon feszesek voltak, valószínűleg egy rövid ideig oxigénhiányos lett születése közben. Ahogy újabb és újabb mozgásszakaszba lépett Peti, időnként vissza kellett térnünk a gyógytornászhoz, hogy újra kilazítsa őket.”

Ne erőltesd a járást!

Tapasztalatok alapján a forgolódást, a kúszást és a mászást nem nagyon szokta senki különösebben erőltetni. Ha a baba nagyon “lustának” tűnik, a védőnő vagy egy hozzáértő gyógytornász segítségével persze noszogatható, de kevesen éreznek arra késztetést, hogy saját maguk forgassák vagy másztassák a gyereküket. A járás viszont valahogy más lapra tartozik. Amint abba a korba ér a baba, hogy már akár járhatna is (körülbelül egyéves kora körül), mindenki drukkolni kezd, vajon mikor indul el.

A drukk önmagában persze nem árt, mint ahogy az sem, ha mondjuk hívni kezded magadhoz, miközben áll, hátha megteszi az első lépést. A magától még járni nem tudó gyerek kézen vezetése vagy pláne bébikompba ültetése viszont kifejezetten rosszat tehet neki. Ezeket tehát mindenképpen kerüld!

A járássegítő néven hirdetett gurulós eszközökre sincs éppenséggel különösebb szüksége, de ezek jóval kevesebbet árthatnak neki.

És ha kimaradt valami?

Legközelebb akkor lehet érdekes, hogy pontosan hogyan és mikor érte el a mozgásfejlődés egyes mérföldköveit, amikor az óvoda- és/vagy iskolaérettségét vizsgálják. A jó hír az, hogy többféle módszer közül is választhatsz, ha úgy tűnik, korrigálni kell valamilyen elmaradt, vagy rosszul rögzült mozgást. A rossz viszont az, hogy minden mindennel összefügg, a kimaradt kúszás például a későbbiekben diszlexiát is okozhat. (Ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen diszlexiát fog okozni, de az olvasási, vagy akár számolási nehézségek hátterében ez is állhat.)

“Nagycsoportos korában elvittem a fiamat egy alapozó terapeutához, mert kicsit suta volt a mozgása.” – meséli a 39 éves Bernadett. “Miután felmérték, kiderült, hogy néhány csecsemőkori reflexét “elfelejtette” kinőni. Ez akkor még csak a mozgásában jelzett valamit, de később akár tanulási nehézséget is okozhatott volna. Az úgynevezett kúszóreflex például azt biztosítja, hogy arra mozduljon az egész felsőteste, amerre néz. Ez kúszásnál praktikus, ha viszont nem múlik el, olvasás közben például nagyon elfárasztja a gyereket, mert észrevétlenül dolgozik közben az egész felsőteste is. Mi egy évig jártunk csoportos tornára, és nagyon látványosat fejlődött közben Zétény, mostanra pedig teljesen sikeres másodikos.”

Hova fordulhatsz?

Először is: ha aggódsz, hogy valami nem stimmel, higgy magadnak! Nem kell mindenen parázni, de az anyák meglepően sokszor jól érzik meg, ha gond van. Persze, ha rendesen átvizsgálták, megnyugodhatsz, de ha vizsgálat nélkül elküldenek azzal, hogy “kár aggódni”, akkor nem ciki másik, alaposabb szakembert keresned.

Tőlük kérhetsz segítséget (többek között)

  • a védőnőd
  • gyógytornász
  • tsmt-terapeuta
  • alapozó terápiával foglalkozó szakember
  • ayres terápiával foglalkozó szakember

Mozgásfejlődés: mit mond a szakember?

“Teljesen természetes, hogy nem minden kisbaba fejlődik egyformán, ugyanabban az ütembe” – mondja Kovács Éva, gyógytornász. “A hason fekvést nagyon fontosnak tartom, ha éppen nem éjszaka, akkor legalább nappal rövid időre, lehetőleg evés után kicsivel, még akkor is, ha esetleg a babának ez nem a legkényelmesebb. Ugyanis ebből a testhelyzetből indul majd a többi mozgás, így lesz kellően jó hátizma a babának, ami pedig a jó tartás, az ülés, az állás és a járás alappillére. Attól viszont nem kell azonnal megijedni, ha késnek a mozgásfejlődés egyes szakaszai. Egy koraszülött később kezd el csinálni mindent, és általában a kisfiúkra is, no meg az ikrekre is jellemző ez.

Ha viszont feltűnően sokáig nem mászik, vagy nem ül még a baba, és különösen akkor, ha hamarabb áll fel, mint hogy ülne vagy mászna, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Én személy szerint a mászást kulcsfontosságúnak tartom, és nem nyugszom addig, amíg a rám bízott kisbaba meg nem tanul mászni.”

Kövesd nyomon a babád fejlődését a Babaszobán!

Kapcsolódó cikkeink mozgásfejlődés témában:

Forrás: Kismama magazin