Baba

Mérföldkövek a baba első évében

A kisbabád első éve tele van várakozással és jelentős mérföldkövekkel. Egy újszülöttről gondoskodni nagyon kimerítő, ugyanakkor nagyon izgalmas is.
2017. Február 10.

A baba mozgásfejlődését figyelni nagyon izgalmas

Milyen mérföldkövek jellemzik kisbabád első évét? A WebMD útbaigazít. Nézd csak, milyen csodák várnak rád!

Mosoly

A kialvatlanságért, az álmatlan éjszakákért, a sok baba- és anyakönnyért a kisbabád körülbelül két hónapos korában kárpótolni fog. Megjelenik az első őszinte, igazi mosolya. Bár előtte is elcsíphettél egy-egy mosolyt, de azok még nem voltak tudatosak. Bezzeg ami 2 hónapos kora után jön! Ha meglát téged vagy meghallja a hangod, felragyog az arca, ezzel jelzi, mennyire odáig van érted.

Nevetés

A kisbabád sírásánál fájdalmasabb dolgot még nem hallottál soha, ugye? Nos, nagyjából 4 hónapos korában azt is megtudod, hogy a világ legédesebb hangja pedig nem más, mint kisbabád nevetése. A legjobb az egészben, hogy ezt a gyönyörűséges hangot nagyon könnyű “kicsikarni” belőle. Elég egy vicces arc, egy csiklandozás és máris jön az az édes kacagás!

Alvás

Az első átaludt éjszaka felbecsülhetetlen értékű minden szülő számára. Bár nem elvárás a kisbabával szemben, hogy átaludja az egész éjszakát, a legtöbb csecsemő azonban erre mégis képessé válik 4-6 hónapos kora környékén. Akkor se ess kétségbe, ha nálatok nem így alakul, teljesen normális, ha egy kisbaba felébred éjszaka.

Ülés

Mennyivel másabb is a világ, ha végre nem csak fekve szemlélődhetünk! Tudja ezt a kisbabád is. Az öledben döntött helyzetben – hogy a gerince ne terhelődjön – már korán nézelődhet a baba. Az igazi, önálló, stabil ülésre általában 7-10 hónapos korukban képesek (a legtöbb gyerek 10 hónaposan ül).

Mászás

8 hónapos korára válik igazán mozgékonnyá a kisbaba. Először kúszni, majd mászni kezd, 9 hónaposan már képes arra, hogy feltérképezze az egész lakást. Ideje bababiztossá tenni az otthonotokat. Ne aggódj, ha később kezd el mászni, vannak babák, akik sokáig ragaszkodnak a kúszó mozgáshoz.

Integetés

9 hónaposan már képes arra, hogy integessen, ha valakitől el szeretne köszönni. Hát nem édes, ahogy kommunikál? Ekkora nyer értelmet számára a hang és a gesztusnyelv kapcsolata, így tudja összekötni a búcsúzást az integetéssel.

Kézzel evés

Ha már megunta, hogy kanállal etetik, a kezébe veszi az irányítást – és az ételt – a baba. 9-12 hónapos korában már kiválóban tudja koordinálni a kezeit és ujjait, így könnyen megfog kisebb tárgyakat, így a kézbe vehető falatokat is. Amire ügyelni kell: nemcsak az ételt veszi a baba szívesen a szájába, ezért mindig figyelj arra, nehogy valami veszélyes tárgy akadjon a kezébe.

Állás

12 hónapos korában a babák többsége már tud állni. Persze van, akinek ehhez még támogatásra van szüksége, ami lehet valamelyik bútor, de akár a lépcső is. Ha már stabilan tud állni, bármikor járni is kezdhet, úgyhogy készülj a következő mérföldkőre is!

Járás

Talán a legfontosabb mérföldkőnek tartják a járást. Ettől jobban semmit sem várnak a szülők, a telefonok valószínűleg már hetek óta be vannak készítve, hogy megörökíthessék a baba első lépéseit. Mikor lehet erre számítani? 9-17 hónapos kor között bármikor megtörténhet, a legtöbb kisbaba 13 hónaposan már meg tud tenni néhány lépést.

Az első szó

Semmi nem fogható ahhoz az érzéshez, amikor a kisbabád először mondja ki, hogy “anya”. Persze lehet, hogy nem ez lesz az első szava, gyakoribb a “mama”, “baba”, “pápá”, de ha már ezek megvoltak, nem kell sokat várnod az “anyára” sem. Az egyéves babák többsége már kimondja az első szavát. Amint ez nálatok is megtörténik, meglátod, hamarosan megismered a kisbabád összes gondolatát is.

Kapcsolódó cikkek: