Baba

Kézbe adható falatok

Vannak csecsemők, akik nem kedvelik a kanalazást, különösen akkor nem, ha más próbálja etetni őket. Kilenc-tíz hónapos kor körül szívesen önállósulnak.
2007. November 10.

Ha eddig nem nagyon volt kedvük enni, lehet, hogy éppen az hozza meg az áttörést, ha kézbe vehető falatokat kapnak. Egyrészt hatalmas újdonságot jelent a különböző ennivalók eltérő állaga, tapintása. Ez olyan izgalmas, hogy kezdetben talán inkább játék az evés, a világ felfedezésének része. A kicsi kezdetben ugyanolyan lelkesedéssel kapja be a zabpehely gombócot, mint a földön, mászás közben talált kicsike tárgyat.

A nagyobbacska csecsemők, babák a világot még javarészt szájuk segítségével fedezik fel. Ez azt jelenti, hogy fontos információ számukra a talált tárgyak, ennivalók íze, hőmérséklete, és az is, ahogy az a bizonyos dolog a szájban viselkedik. A darabos ennivalók bevezetésének időszakában a felnőttnek mindig résen kell lennie. Előfordul, hogy a kicsi félrenyel, öklendezik, ilyenkor gyorsan ki kell kotorni a szájából a problémás falatot.

Ha félrenyelt

Veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a légutakba kerül az ennivaló egy darabja. Ilyenkor fordítsuk a kisbabát fejjel lefelé, csapjunk gyengéden, de azért határozottan a két lapocka közé. Ha nem sikerül a hadművelet, azonnal hívjunk mentőt. Az alsó légutakba került ételt vagy apró tárgyat csak speciális műszerrel lehet eltávolítani.

Előzzük meg a félrenyelést!

Csak asztalnál ülő kisgyereknek adjunk darabos ennivalót. Futkosás, ugrálás, fekvés közben szigorúan tilos enni, kínálgatni!

Eleinte semmiképp se adjunk pici darabokat, például borsót, kukoricát, babot egészben, mert méretüknél fogva elzárhatják a légutakat. A kicsinek előbb meg kell tanulnia a rágást, a falat pépesítését.

Kezdetben előnyösebbek a puha állagú anyagból gyúrt vagy összeállított falatkák, amelyeket kézbe tud venni, és apránként meg tud enni a kisgyerek.

Gabonás gombóckák (9-10 hónapos kortól) – recept

Hozzávalók egy gyerekadaghoz:

Egy gyerekadaghoz elég két evőkanál zabpehely négy evőkanál vízzel, egy pici főtt répa

Ha későn szokott ebédelni a család, kaphat tízóraira néhány répás zabpehelygombócot. Ezt fogak nélkül is meg tudja enni a kicsi, és szívesen is veszi, hogy önállóan, kézzel ehet. Főzzünk sűrű zabpehelykását kétszeres mennyiségű víz és zabpehely felhasználásával. Ha már kihűlt a sűrű massza, keverjük össze villával szétnyomott főtt répával, és gyúrjunk belőle kis golyókat.

Falatkák (egyéves kortól) – recept

Hozzávalók:

Kenyérkockák, túrókrém, krémsajt, ricotta, friss gyümölcs, pár csepp citromlé

Nyáron nyugodtan félretehetjük a lekvárokat, helyette friss gyümölcsöt halmozhatunk a kenyérre. Alapnak krémsajtot, ricottát, ordát vagy túrókrémet kenhetünk, erre tehetjük a friss epret, cseresznyét, őszit, vagy a lekvárszerűen szétturmixolt gyümölcsöt. Az érett kajszihoz csak pár csepp citromlé szükséges, a savanykás bogyósokhoz egy kevés méz is. Így nem vész kárba a gyümölcs vitamintartalma és zamata. Mindig csak annyit pépesítsünk belőle, amennyi egy étkezésre elfogy! Ezt az öntetet tejbekásákhoz, felfújtakhoz is kínálhatjuk lekvár helyett.

Sajttekercs (egyéves kortól) – recept

Hozzávalók:

Keménysajt vékonyan szeletelve, alma, barack, főtt zöldségek, például sárgarépa, brokkoli, karfiol

A vékonyra vágott sajtszeletek közepére rakjunk reszelt almát, vagy csíkokra vágott barackot, vagy főtt zöldséget. Tekerjük fel a sajtszeletet, igazítsuk el úgy a tölteléket, hogy kétoldalt kicsit kilógjon.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzátáplálás? Ne jelentsen problémát!

Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek

Forrás: Kismama magazin