Kisgyerek

Első lépések a cukormentes élethez

Nem olyan nehéz lemondani róla! A gyümölcsök édes íze éppen elég egészséges kárpótlást nyújt.
2011. Október 12.

Lássuk, mit tehetsz te!

1. Bármilyen hihetetlen, de cukrot nem is kell tartanod otthon. Ami nincs kéznél, arról könnyebb lemondani.

2. Ne vásárolj, és ne is ajándékozz édességet, legfeljebb saját készítésű, cukormentes süteményt.

3. Kerüld még a látszatát is annak, hogy az édesség, a cukor jutalom volna.

4. Győzd meg családtagjaidat is a cukormentesség előnyeiről! Az a legjobb, ha a természetes édes íz elfogadására törekedsz magad is, és a családodat is efelé tereled.

5. A tea, kávé édesítés nélkül is nagyon finom, ha jó az alapanyag.

6. Csokiból egészen kevés is kielégítő, ha valóban kakaóbabból, és nem növényi zsírból és cukorból van a zöme, a házi gyümölcsjoghurtnak éppen eléggé édes ízt ad egy marék érett szeder vagy reszelt alma.

7. Süteményekbe cukor helyett banánt vagy beáztatott és pépesített mazsolát tehetsz, ezekkel a megoldásokkal a természetes rosttartalom is nő.

Ha mégis édesítés mellett döntesz, íme néhány lehetőség! A receptekben általában túl sok cukor szerepel, sokkal kevesebb édesítéssel is jó íz lesz az eredmény.

Méz: A legelterjedtebb természetes édesítőszer, a cukron kívül fontos enzimeket, nyomelemeket is tartalmaz, a kristálycukorénál alacsonyabb a cukortartalma (tehát egy kanál méz kevesebb cukrot tartalmaz, mint egy kanál kristálycukor). De mézből is egészen keveset használj! Ne felejtsd el, hogy a cél az édesség iránti igény fokozatos csökkentése. A mézet sem tanácsos korlátlanul fogyasztani!

Maltitol: Kukoricakeményítőből készül, édesítő hatása a cukoréhoz hasonló. Kíméli a fogakat, energiatartalma negyven százalékkal kisebb, mint a cukoré. Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet kismértékben emeli, glikémiás indexe mindössze 20-30.

Xilit/nyírfacukor: A cukornál negyven százalékkal alacsonyabb energiatartalmú, alacsony glikémiás indexű, fogbarát, kristálycukorhoz hasonlító édesítőszer. A kukoricacsutka rostjaiból, illetve nyírfakéregből állítják elő.

Sztevia: Természetes édesítőszer, egy Dél-Amerikából származó növény, melynek levelei 30-szor, kivonata pedig akár 300-szor édesebb a cukornál. Kalóriatartalma 0, fogszuvasodást nem okoz, vitamint és nyomelemeket is tartalmaz. Sütéshez, főzéshez is használható. Növényi levél (mint egy fűszernövény) vagy készítmények (csepp, tabletta) formájában használható.

Forrás: Kismama magazin