Terhesség

Sztívia: A természet bölcsessége

Ugye jó lenne egy természetes édesítő, amellyel ki lehetne váltani a cukrot és még nem is károsítaná a szervezetünket? Van ilyen!
2012. November 04.

A sztívia (stevia) vagy hazai nevén jázminpakóca és a belőle készült teák forgalma a biotermékek piacán 2006 szeptemberéig világviszonylatban 14,4 millió dollárt tett ki, s folyamatosan nő iránta a kereslet. Hazánkban egyelőre nincsenek hivatalos adatok, mivel forgalmazását csak 2011. december 2-án engedélyezték.

A leggyakrabban édesítőszerként használt vegyület biztonságos használatát ma már számos toxikológiai vizsgálat bizonyítja, mivel a sztívia és a szteviozid fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják. Ráadásul a sztívia, illetve a szteviozid sütésre, főzésre is használható, mivel hőstabil vegyület. Összetétele különböző pH-viszonyok között nem változik, így ideális tejtermékek, joghurtok édesítésére is.

Az édesítőszer: mi az a sztívia?

A Stevia rebaudiana Bertoni a fészkesvirágzatúak családjába tartozó évelő, szubtrópusi, Paraguayban őshonos növény. A Stevia nemzetségbe tartozó százötvennégy ismert faj közül két édes hajtású van, viszont ez az egyetlen növény, amely 8-15 százalékban tartalmaz szteviol-glikozidot (a szteviozid metabolitja, diterpén-glikozid molekula).

A dél-amerikai őslakosok évszázadok óta ismerik és használják ezt a különlegesen édes ízt adó növényt, amely 1899-ben svájci felfedezőjétől, Moisés Santiago Bertonitól kapta a rendszertani nevét. A növényből kivont, édes ízért felelős szteviol-glikozidok különösebb lebontás nélkül haladnak át a szervezeten, ezért az energiaértékük rendkívül kicsi.

Kutatási eredmények

Cukorbetegség: A sztívia és a szteviozid fogyasztása nem emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják. Néhány dán és brazil kutatócsoport azt is kimutatta, hogy rendszeres fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség esetén a vércukorszint szignifikáns csökkenését eredményezi, növeli a szőlőcukor tűrését, enyhíti az inzulinfüggést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő és a hasnyálmirigy működését segítő hatásáról számolnak be, de A- és C-vitamin-, cink-, rutin-, magnézium– és vastartalma sem mellékes.

Azt is kimutatták, hogy a rendszeresen fogyasztott sztívia képes szabályozni a vércukorszintet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a hagyományos kezeléseket, de mellettük alkalmazva segíthet a cukorbetegség kontrollálásában.

Magas vérnyomás: Egy kutatás szerint a sztívia (napi háromszor 250 mg szteviozidot egy éven keresztül fogyasztva) segít a magas vérnyomás – az idézett tanulmányban az átlagos vérnyomás 166/102 Hgmm-ről 153/90 Hgmm-re – csökkentésében, miközben a normális vérnyomást változatlanul hagyta, tehát egészségeseknél nem okozott vérnyomáscsökkenést.

Baktérium- és vírusölő hatás: A sztívia gátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen. Japán kutatók igazolták, hogy a sztívia vizes oldata baktériumölő hatású.

A sztívia felhasználása

A sztívia számos módon felhasználható. A szárított vagy nyers leveleiből készített főzet negyvenszer, míg az édes ízéért felelős szteviol-glikozidok mintegy 250-300-szor édesebbek a cukornál, ezért – a cukorhoz képest – csekély mennyiség elég belőle.

Sztívia: A természet bölcsessége

Sztívia

Kapcsolódó cikkeink cukor témában:

Forrás: HáziPatika.com