Terhesség

Káros lehet a bél egészségére a sztívia?

Egy új kutatás szerint a növényi alapú édesítőszer negatív hatással lehet a bél egészségére.
2020. December 13.
Káros lehet a bél egészségére a sztívia? (Fotó: Getty Images)

A túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodással járhat, cukorbetegséghez vezethet, és a szervezet gyulladásos állapotához is hozzájárulhat, ezért a kutatók azon dolgoznak, hogy a cukoréhoz hasonló ízű, biztonságos cukorhelyettesítőt találjanak. A sztíviát évek óta biztonságos cukoralternatívának tekintik, de egy új tanulmány felveti a kérdést, hogy káros lehet-e a bél egészségére – írja a Medicalnewstoday.com.

Mi is pontosan a sztívia?

A cukorpótlók sokak számára hasznosak, többek között a cukoranyagcsere-problémával küzdőket, és azokat, akik csökkenteni szeretnék a kalóriabevitelüket.

A cukor helyettesítésére számos alternatíva létezik. Ezek közé tartoznak a mesterséges édesítőszerek, mint a szukralóz, az aszpartám és a szacharin, és a cukoralkoholok is, mint a xilit és az eritrit. Vannak növényi alapú lehetőségek is, mint például a sztívia.

A sztívia növényt eredetileg Brazíliában és Paraguayban fedezték fel, és mára szinte az egész világon termesztik. A sztíviát évszázadok óta használják édesítőszerként. Az asztali cukornál akár háromszázszor édesebb lehet, ezért az édesítéshez csak nagyon kis mennyiség szükséges belőle.

Míg más mesterséges édesítőszerek tartalmazhatnak néhány kalóriát, addig a sztívia kalóriatartalma nulla, glikémiás indexe pedig 1, így nem emeli a vércukorszintet.

Egyes cukorpótlók biztonságosabbak, mint mások. Vizsgálatok hozták már összefüggésbe például a szukralózt és a szacharint egerek daganatnövekedésével, bár ezek a hatások nem lettek megerősítve. Korábbi kutatás a sztíviával kapcsolatban viszont nem tárt fel komolyabb negatív egészségügyi következményt.

A bél egészsége

Az emésztőrendszer különböző baktériumoknak ad otthont, melyek egy része hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez. Az egészséges és kiegyensúlyozott belek fenntartása számos szempontból fontos. Néhány bélbaktérium megakadályozhatja a gyulladást, védelmet nyújthat a rák bizonyos típusai ellen, és csökkentheti a reumatoid artritisszel járó tüneteket.

Számos módja van az egészséges bél fenntartásának, melyek közül az egyik az antibiotikumok túlzott használatának mellőzése, ezek ugyanis hatással lehetnek a belekben élő jó baktériumokra. A feldolgozott ételek és a vörös hús is negatív hatással lehet a belek egészségére, míg a belek egészségének fenntartása érdekében probiotikumokat, magas rosttartalmú ételeket, illetve erjesztett ételeket érdemes fogyasztani.

A sztíviával kapcsolatos kutatási eredmények

Míg általában a szakértők a sztíviát biztonságos cukorpótlónak tekintik, a legfrissebb kutatások szerint lehetnek hátrányai.

A Ben-Gurion Egyetem kutatói nemrég készítettek egy tanulmányt a sztíviával kapcsolatban, mely a Molecules folyóiratban jelent meg. Megállapításaik szerint a sztívia negatív hatással lehet a bél egészségére.

A kutatócsoport a sztívia két formáját, a forgalomban lévő gyógynövény étrend-kiegészítőt és a finomított sztívia kivonatot vizsgálta, és megfigyelték, különböző formái hogyan hatnak a baktériumok kommunikációjára.

A bél úgynevezett kvórumérzékelő (quorum sensing (QS)) útvonalakkal rendelkezik, melyek lehetővé teszik a baktériumok molekuláinak egymással való kommunikációját – ez fontos a mikrobális szabályozás szempontjából.

A kutatócsapat megállapította, hogy a sztívia gyógynövény étrend-kiegészítő “gátló hatással volt a baktériumok kommunikációjára”, a finomított sztívia kivonat pedig “a molekuláris kölcsönhatás és a bakteriális kommunikáció egyes formáinak lehetséges megszakítását mutatta”.

Míg a tanulmány azt mutatta, hogy a sztívia hozzájárulhat a kiegyensúlyozatlan állapothoz a bélben, a bélben lévő baktériumok elpusztítására a sztívia egyik formája esetében sem mutattak bizonyítékot. “Ez egy előzetes tanulmány, amely jelzi, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt az élelmiszeripar lecseréli a cukrot és a mesterséges édesítőszereket sztíviára és annak kivonataira” – idézik Dr. Katarina Goldberg vezető kutatót, a Ben-Gurion Egyetem Avram és Stella Goldstein-Goren Biotechnológiai Mérnöki Tanszékének tagját.

A kutatók azt tervezik, hogy a sztíviát alaposabban tanulmányozzák, és az eredmények alapján iránymutatást alakítanak ki a bevitelére vonatkozóan.