Teherbeesés

Az édesítőszerek nem várt hatása

Egy új tanulmány a terhesség alatti édesítőszerek fogyasztása és a gyermek elhízásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta.
2022. Április 11.
Az édesítőszerek nem várt hatása (fotó: Getty Images)

A sztíviával vagy aszpartámmal etetett vemhes patkányok olyan kölyköket hoztak világra, amelyeknél magasabb volt az elhízás kockázata, és a bélmikrobiomjukban is specifikus változások következtek be. Az eredmények rávilágítanak az anyai táplálkozás fontosságára a terhesség alatt. De lássuk a részleteket.

A mesterséges édesítőszerek növelhetik a születendő gyermeke elhízásának kockázatát, és akár a bélrendszerük baktériumpopulációját is megváltoztathatják? – ez a kérdés áll a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent új tanulmány középpontjában, amely szerint amikor a patkányanyák terhességük alatt édesítőszereket fogyasztottak, utódaik magasabb testzsírszázalékkal rendelkeztek. A patkánykölyköknél a bél mikrobiomjában is változásokat tapasztaltak, olyan változásokat, amelyek magyarázatot adhatnak a súlygyarapodásra. Az eredmények arra utalnak, hogy a terhesség alatti anyai étrend jelentősen befolyásolhatja a gyermekek elhízásának kockázatát.

Az édesítőszerek hatása az utódokra

Sokan használják az alacsony kalória tartalmú édesítőszereket a cukor alternatívájaként, de nem várt hatásuk lehet a terhességben. Bár felnőtteknél nagyrészt nem ártalmasak, korábbi kutatások szerint az anyák szülés előtti édesítőszer fogyasztása befolyásolhatja az elhízás kockázatát és a csecsemők mikrobiomját. Ezt azonban eddig senki sem vizsgálta részletesen.”Tudjuk, hogy az anya terhesség alatti táplálkozása rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy utódai később bizonyos betegségekre fogékonyabbak lesznek-e” – mondta Raylene Reimer professzor, a Calgary Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

“Ebben a tanulmányban arra voltunk kíváncsiak, hogy a terhesség alatt az alacsony kalória tartalmú édesítőszerek – konkrétan a mesterséges édesítőszer, az aszpartám vagy a sztívia – fogyasztása hogyan befolyásolja a bélbaktériumokat és az utódok elhízási kockázatát.”A kutatásban vemhes patkányokat vizsgáltak. Miután a patkányok megszülettek, a kutatók megmérték a patkánykölyköket, és megvizsgálták a bélmikrobiomjukat, hogy felmérjék, milyen hatással voltak rájuk az édesítőszerek.

Minimális hatás az anyáknál

Feltűnő, hogy az édesítőszerek minimális hatást gyakoroltak a patkányanyákra, de jelentős hatást gyakoroltak az utódokra. Az édesítőszerrel táplált anyáktól született kölykök nagyobb súlyt szedtek fel, magasabb volt a testzsírszázalékuk, és kulcsfontosságú változásokat mutattak a bélmikrobiomjukban. A bélben zajló mikrobiális erjedésben bekövetkezett változások okozhatták a kölykök súlygyarapodását.”Az utódok bélbaktériumait és az elhízás kockázatát befolyásolták azok az édesítőszerek, amelyeket anyjuk a terhesség alatt fogyasztott” – mondta Reimer. “Azt találtuk, hogy bizonyos baktériumok és enzimjeik kapcsolatban álltak azzal, hogy az utódok mekkora súlyt szedtek fel, és mennyi testzsírt halmoztak fel.”Mit jelentenek tehát az eredmények a kismamák számára? A tanulmányt patkányokon végezték, így az eredmények közvetlenül nem alkalmazhatók emberekre, de korábbi humán vizsgálatok hasonló összefüggést mutattak ki a terhesség alatti édesítőszerek fogyasztása és a csecsemők magasabb testtömeg-indexe között. A további kutatások egyértelműbb útmutatást fognak nyújtani az anyák számára, de egyelőre érdemes lehet elhagyni az édesítőszereket a terhesség alatt.

“Az anya terhesség alatti táplálkozása nagyon fontos a csecsemő rövid és hosszú távú egészsége szempontjából” – mondta Reimer. “A táplálkozási irányelvek betartása és a terhesség alatt ajánlott súlygyarapodási irányelvek betartása kulcsfontosságú.”(Cikk forrása: medicalxpress.com)