Teherbeesés

WHO: aki fogyni szeretne, kerülje az édesítőszereket

Arra hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet, hogy az édesítőszerek nem segít a fogyásban, és veszélyesek is lehetnek.
2023. Május 19.
Édesítőszert tesz a kávéba
Kép: Getty Images

A WHO új ajánlása szerint a cukorhelyettesítő édesítőszerek semmit sem segítenek a fogyásban, sőt veszélyesek lehetnek.

A zéró kalória tartalmú mesterséges és természetes édesítőszereket, mint az aszpartám és a stevia, bizonyítottan nem segítik a fogyást sem gyermekek, sem felnőttek esetében. Hosszú távú használatuk olyan mellékhatásokkal járhat, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség – áll a WHO közleményében.

Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszerbiztonsági igazgatója a szervezet nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy más módszereket kell alkalmazniuk azoknak, akik fogyni szeretnének, például természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek, például gyümölcsök -, cukrozatlan élelmiszerek és italok fogyasztását.

Az édesítőszerek nem alapvetőek az étrendünkben, és nincs tápértékük sem. Az embereknek az egészségük javítása érdekében már életük korai szakaszában csökkenteniük kell az édesítőszerek fogyasztását az étrendjükben” – fogalmazott Branca.

Az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik cukorbetegséggel élnek.

forrás: GMA