Terhesség

Nem biztos, hogy annyira egészséges az édesítőszer

Az alacsony kalóriatartalmú, illetve mesterséges édesítőszerek (melyeket egyre több ételben és italban megtalálhatunk), egyáltalán nem teszik egészségesebbé az étrendet, és valószínűleg a fogyásban sem segítenek annyit, mint korábban hittük.
2019. Január 06.
Még mindig nem tudunk eleget az édesítőszerekről

A legújabb tanulmány szerint, melyet korábbi kutatások eredményeiből állítottak össze, nincsenek bizonyítékok sem arra, hogy a mesterséges (pl. az aszpartam), illetve “alternatív” édesítőszerek (pl. a sztívia), összefoglalva nem-cukor édesítőszerek (NSS-ek) annyira egészségesek lennének, mint azt hisszük, sem pedig arra, hogy ezek a termékek segítik az ideális testsúly elérését.

A tanulmány szerzői egyrészt pontosabb kutatásokat szeretnének, másrészt az ENSz Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak a figyelmét is fel kívánják hívni az édesítőszerekkel kapcsolatos ellentmondásokra. A WHO ugyanis fontosnak tartja, hogy az édesítőszerek alkalmazásáról szakmai irányelvek, javaslatok szülessenek, mert “a használatuk egyre elterjedtebb, és folyamatosan úgy hirdetik ezeket, mint egészséges alternatívát a cukor helyett”.

A mostani tanulmányban, mely a British Medical Journal (BMJ) című szaklapban jelent meg, összesen 56 kutatás eredményeit elemzték. A tanulmány szerzői azonban kiemelték, hogy az eredmények nem különösebben “szilárdak”, mert a legtöbb kutatás túlságosan kicsi volt, illetve túl rövid ideig tartott, így nem lehetett belőlük messzemenő következtetéseket levonni. Nem találtak például bizonyítékot arra, hogy sokkal egészségesebbek lettek volna azok, akik több édesítőszert használtak, azokhoz képest, akik nem használtak ilyen termékeket, és a testsúlyukban sem volt szignifikáns a különbség.

A Public Health England szakmai szervezet vezető dietetikusa szerint azonban az édesítőszerek használatának igenis van létjogosultsága. “Az édesítők teszik lehetővé, hogy a gyártók csökkentsék a hétköznapi ételek és italok cukortartalmát” – mondta dr. Alison Tedstone.

“Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az édesítőszerek használata annyival egészségesebb lenne. Sokkal jobb minőségű, nagyobb és hosszabb ideig tartó kutatások szükségesek” – mondta Joerg J. Meerpohl, a tanulmány egyik vezető szerzője. “Szerencsére, azoknak az embereknek, akik szeretnének megszabadulni a túlsúlyuktól, biztonságos és megfelelő módszer van erre: igyanak több vizet, és egyenek kevesebb édesítőt vagy cukorot tartalmazó ételt. Nincs szükség sem a hozzáadott cukorra, sem pedig arra, hogy a cukrot édesítőszerekkel helyettesítsük.”

Más szakértők viszont úgy vélik, az édesítőszerek még mindig a legjobbak, mert sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, és nem köthetőek hozzájuk olyan káros hatások, mint a cukorhoz. “A jelenlegi bizonyítékok alapján a cukor helyettesítése édesítőszerekkel, különösen az italokban, jó stratégia lehet a cukorbetegség vagy a szívproblémák elleni küzdelemben” – írta Vasanti Malik, a Harvard TH Chan School of Public Health kutatója, szintén a BMJ-ben.

(via)

Ez is érdekelhet: