Gyerek

Egészségesek a mesterséges ízesítők, vagy csak elhízunk velük?

Létezik egy sor cukrot helyettesítő édesítőszer, amelynek célja, hogy az édesszájúaknak is örömet okozzon, ugyanakkor a kalóriabevitel se legyen túl jelentős. Sajnos azonban akadnak olyan diétás ételek és italok, amelyek kimondottan növelik az étvágyat.
2016. Július 19.

Egyre több termék készül mesterséges édesítőszerekkel, mivel ezek elviekben édessé teszik ugyan kedvenc ételünket vagy italunkat, de a cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak. Jelenleg hat nagy intenzitású édesítőszer alkalmazása engedélyezett az Egyesült Államokban: a szacharin, az aszpartám, az aceszulfám-kálium (ACE-K), a szukralóz, a neotám és az advantame.

Noha ezeket az édesítőszereket széles körben alkalmazzák a „cukormentesként” és „diétásként” hirdetett termékek piacán, egy friss, Cell Metabolism című szaklapban publikált kutatás szerint sok közülük többet árt fogyáskor, mint használ: egy részük ugyanis kimondottan úgy hat az agyra, hogy fokozza az étvágyat.

A Sydney-i Egyetem munkatársai szerint létezik az agynak egy olyan területe, amely érzékeli és integrálja az étel édességét és energiatartalmát. A szakemberek felfigyeltek arra, hogy amikor az étrenddel sok szukralóz kerül a szervezetbe, az állatok többet esznek, tehát valószínű, hogy a mesterséges édesítőszer éhségérzetet okoz, így nagyobb lesz a várható kalóriabevitel. A szukralóz szacharózból készül, és 560-szer édesebb, mint a cukor.

Mint kiderült, ilyenkor az agy azt érzékeli a mesterséges édesítőszerek hatására, hogy nem elég energiát kapott a szervezet, így érthető módon éhesebb lesz az ember.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • A diétás üdítők is hízlalhatnak
  • Nagy cukorkalauz – mit adjunk a kicsiknek?
  • Sztívia: A természet bölcsessége
  • Édes élet cukor nélkül
  • Forrás: Medipress