Baba

A diétás üdítők is hízlalhatnak

Az édes finomságok kalóriamentes változatai, a diétás üdítőitalok a kutatók szerint mégis hizlalhatnak. Hogy miért? Régóta tudjuk, hogy nem a kalóriák a hízás egyedüli okozói!
2011. Június 30.

A Texasi Egyetem kutatói Helen Hazuda professzor vezetésével tízéves kutatásukban közel 500 férfit és nőt vizsgáltak, és kimutatták, hogy a kalóriaszegény üdítőitalok még kis mennyiségben fogyasztva is derékbőség növekedéshez vezet. Azoknak, akik naponta legalább két doboz diétás üdítőt fogyasztottak, ötször nagyobb mértékben nőtt a derékbőségük, mint azoknak, akik sosem fogyasztottak ilyen italokat.

Az eredmények olyan megdöbbentők, hogy az amerikai kutatók mindenkinek azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék a diétás üdítőket, és inkább vízzel oltsák a szomjukat. Azok pedig, akik képtelenek lemondani a cukorról, jobban járnak, ha a közönséges, cukros szénsavas üdítőitalokat fogyasztják.

A kutatók azt állítják, hogy a diétás üdítőitalok és a mesterséges édesítők növelik az édesszájúságot, eltorzítják az étvágyat, sőt még a kulcsfontosságú agysejteket is károsítják. Éppen ezért az ilyen italokat nem szabad egészséges alternatívának tekinteni.

Hazuda professzor 474 felnőttet vizsgált kilenc és fél évig, és összehasonlította a diétás üdítőitalok derékbőségét azokéval, akik nem ittak ilyen üdítőt illetve akik normál üdítőitalokat fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a diétás üdítőt fogyasztók derékbősége 70 százalékkal gyorsabban nőtt. Sőt, a napi két doboznál több diétás üdítőt fogyasztók esetében 500 százalékkal gyorsabban nőtt a derékbőség, mint a többiek esetében.

Az eredmények ráadásul akkor is érvényesek maradtak, ha olyan tényezőket is számításba vettek, mint a testmozgás, a társadalmi osztály, az iskolázottság vagy a dohányzás.

A kutatók úgy vélik, a negatív hatás oka az, hogy a mesterséges édesítőszerek eltorzítják az étvágyunkat, amitől még több édességre és egészségtelen élelmiszerre vágyunk. A telítettségérzésért felelős agysejteket is károsíthatják, miközben a valódi cukor hiánya szintén megakadályozza a telítettségérzés kialakulását.

Babaszoba:

A kutatók megállapításait saját tapasztalataink is igazolják. A mesterséges édesítőszerek valójában a cukornál lényegesen erőteljesebb édes ízhez szoktatják az embereket amellett, hogy a nullkalóriás címkével csalogatnak, tehát a szokásosnál még nagyobb fogyasztásra ösztönöznek.

A fogyás szempontjából kívánatos eredmény az volna, ha kevesebb és ritkábban fogyasztott édességgel is beérnénk, illetve fokozatosan a természetes édes ízekhez szoktatnánk szervezetünket. Természetes édes ízen persze nem a cukrot és a mézet, vagyis a természetes hozzáadott édesítőket értjük, hanem a különféle zöldségekben, gyümölcsökben eleve benne levő cukrot.

Amikor a szülés utáni fogyás módszeréről beszélünk, az egyik első és legfontosabb lépés a cukrozás és más édesítőszerek teljes kiiktatása. Meg lehet szokni, és az eredmény önmagáért beszél! Kevesebb kiló, karcsúbb derék, jobb egészség, kevesebb függőség! Próbáld ki te is! A ribizlit is édesnek fogod találni már egy hónap elteltével!

Gyerekek étrendjében pedig végképp semmi keresnivalójuk sincs a mesterséges édesítőknek, de még a cukornak sem. Az első években formálódik az ízlés, sok múlik azon, mire szoktatjuk a kicsiket!

Ezeket is olvasd el:

  • Nagy cukorkalauz – mit adjunk a kicsiknek?
  • Még kevesebb cukrot ajánlott adni a gyereknek
  • Fogyókúráról visszaesőknek
  • Egészséges nassolás
  • Forrás: Medipress- babaszoba.hu