Kisgyerek

Cukorfogyasztás

A Dél-Kaliforniai Fogorvosi Társaság számos vizsgálatot folytatott a cukorfogyasztás immunrendszerünkre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a cukorfogyasztás növekedésével csökken a fehérvérsejtek baktériumölő képessége.
2008. Január 27.

Ha ugyanez a személy hat teáskanállal egyenértékű cukormennyiséget visz be a szervezetébe (nagyjából ennyi cukor található egy fél pohár pudingban), akkor az adott fehérvérsejt már csak tíz baktériumot tud elpusztítani. Ha huszonnégy kanálnyi cukrot fogyasztunk, akkor a fehérvérsejtünk már csak egyetlenegy baktériummal tud végezni, s ez kilencvenkét százalékos visszaesés! A cukornak ez a hatása nem csak pillanatnyilag érvényes, a hatás öt teljes órán át fennáll. Ez azt jelenti, hogy a huszonnégy teáskanálnyi cukor felszívódása után fehérvérsejtjeink néhány órán keresztül nem képesek megfelelően ellátni feladatukat, és erősen csökken szervezetünk ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben. Problémát jelent az is, hogy számos élelmiszert, amely cukrot tartalmaz, nem tekintünk cukorforrásnak. Ilyenek többek között az üdítő italok, a sütemények, a fagylalt, a lekvár, a méz, a csokoládé. Íme néhány egyszerű tanács gyermekeink egészségének védelmében:

– Cukrozott italok helyett inkább rostban gazdag gyümölcslével vagy vízzel kínáljuk gyermekeinket. Ha teát adunk nekik, azt cukor nélkül, vagy kevés mézzel ízesítve adjuk.

– Édesség helyett válasszunk friss gyümölcsöt desszertnek.

– Csökkentsük minimálisra étrendjükben a cukorkák, csokoládék, sütemények, pudingok, szörpök fogyasztását.

– Kevés cukrot használjunk a sütemények, desszertek készítésénél! Kiváló édesítő lehet a mazsola, a banán, amennyiben ezeket fel tudjuk használni az adott ételhez.

– Legyünk mértékletesek a méz fogyasztásában is.

Forrás: Kismama magazin