Gyerek

Rákkeltőnek nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet a népszerű édesítőszert

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „valószínűleg rákkeltőnek” minősíti az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszert, az aszpartámot, amivel rengeteg termékben, például diétás kólákban, jégkrémekben találkozhatunk.
2023. Június 30.
Aszpartam
Kép: Getty Images

A WHO rákkutatással foglalkozó részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) egy biztonsági felülvizsgálatot végzett el az aszpartámmal kapcsolatban. A jelentés a jövő hónapban lesz nyilvános, de a Reuters információ szerint kapcsolatot találtak a rák és az aszpartám között. A Rákkutatási Ügynökség több kategóriában sorolja a rákkeltő anyagokat, az aszpartám a „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve” címkét kaphatja meg.

Az aszpartám népszerű édesítőszer, szinte mindennap találkozunk vele, megtalálható diétás kólákban, üdítőkben, jégkrémekben, rágógumikban, sőt gyerekgyógyszerekben is.

A WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága 1981 óta töretlenül állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható. A döntést követően a két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját – írja a 24.hu. A Telex pedig felidézi, hogy korábban az IARC az éjszakai munkavégzést vagy a vörös hús fogyasztását sorolta a rákkeltők közé, míg a mobiltelefonokat a valószínűleg rákkeltő csoportba tette. Valószínűleg a döntés most is nagy vitákat fog kiváltani.