Gyerek

A cukorfogyasztás korlátozásának hátulütői

A cukorbevitel korlátozására irányuló táplálkozási irányelvek tudományos alapjait vonják kérdőre a McMaster University és a Hospital for Sick Children (SickKids) tudósai egy új tanulmányban.
2017. Január 04.

A kutatócsoport kilenc különböző cukorfogyasztásról szóló népegészségügyi iránymutatást tekintett át, és azt találták, hogy a cukorfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlások gyenge tudományos alapokon állnak.

„A tanulmányunk nem a cukorfogyasztás növelését és a szerény tápértékű, energia dús ételek és italok – mint a cukorkák és a cukorral édesített italok – fogyasztását hivatott forszírozni. Tudjuk, hogy egészséges és célszerű korlátozni a cukor bevitelt, a kérdés abban áll, hogy milyen mértékben tegyük, és amennyiben korlátozzuk a cukor bevitelt, mivel helyettesítsük azt.” – mondja Bradley Johnston, a kutatás vezetője.

Johnston egy 40 évvel ezelőtti ajánlást hozott példaként, mely a zsírszegény ételek fogyasztásáról szólt. Az alacsony zsírtartalmú diéta következményeként az egyszerű szénhidrátok fogyasztása emelkedett, mely az elhízás és cukorbetegség előfordulásának növekedését eredményezte.

„Mi történik, ha csökkentjük a cukorbevitelt? Keményítővel és más élelmiszer-adalékanyagokkal – , mint például a maltodextrin – kezdjük helyettesíteni, mellyel ugyanazt a kalória bevitelt érjük el, gyakran fokozott glikémiás index mellett.”

„Jelenleg úgy tűnik nincs megbízható bizonyíték a cukorfogyasztásból eredő kalória bevitel küszöbértékét illetően, mely szorosan köthető lenne az egészségre gyakorolt káros hatással. A jövőben fontos feladat a cukorbevitelről szóló megbízható iránymutatások kialakításának támogatása.” – tette hozzá Behnam Sadeghirad, társszerző.

Eredményeiket az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikálták.

Forrás: Medipress