Kisgyerek

4 dolog, ami hat a gyerek immunrendszerére

A gyerekek immunrendszere 12-14 éves korukra éri el a felnőtt szintet, addig azonban számos dolog hat az érési folyamatra. Íme 4 tényező, ami jelentős befolyással van a gyerek immunrendszerére.
2018. Július 09.
Ahogy nő a gyerek, úgy változik, tanul, fejlődik az immunrendszere

A csecsemők és a gyerekek immunrendszerének fejlettsége még messze elmarad a felnőttekétől, hiszen legfőképpen az által erősödik, ahogy az életkor előrehaladtával egyre több idegen anyaggal és kórokozóval találkozik. Ez a lassú tanulási folyamat nagyjából a gyermek 12-14 éves korára fejeződik be, immunrendszerének fejlettsége ekkor lesz a felnőttekéhez hasonló. Ahogy cseperedik, a gyerek immunrendszerének fejlődését többféle környezeti tényező befolyásolja. Ezek közül mutatjuk a 4 legfontosabbat.

1. Van-e testvére?

A témában készült felmérések azt igazolják, hogy az elsőszülött gyerekek – illetve azok, akiknek nincs testvérük – hajlamosabbak az allergiára, ekcémára. Ennek hátterében az állhat, hogy a fiatalabb gyerekek idősebb testvéreiktől már kisebb korukban elkaphatnak több betegséget, több kórokozóval találkozhatnak, így az immunrendszerük is edzettebb lesz, mint az elsőszülötteké.A kisebb testvéreket azért sem érdemes elszigetelni idősebb, akár már nagyobb közösségbe járó testvéreitől, mert ezekből a gyermekbetegségekből hamarabb ki is tudnak lábalni, mint az elsőszülöttek.

2. Hányszor kap antibiotikumos kezelést?

A csecsemők és a kisgyerekek betegségeit a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumkúra hatástalan. Az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzések kezelésében nyújtanak valódi segítséget, de ebben az esetben is csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően szedi a beteg a gyógyszert. A helytelenül szedett antibiotikum hatására ugyanis a baktériumok ellenállóbbá válhatnak ezekkel a készítményekkel szemben. Érdemes antibiotikumos kezelést csak abban az esetben kérni a gyermek számára, ha valóban nagyon muszáj: lehet, hogy jobb, ha hagyunk egy-egy enyhe torokgyulladást vagy megfázást átmenni a kicsin, hiszen ez is hozzájárul a természetes immunitás megteremtéséhez. Azonban ha valóban komolyabb betegsége van a gyermeknek, és az orvos úgy látja, hogy nélkülözhetetlen az antibiotikumos kúra, akkor kezeljük ezzel a kicsit.

3. Mikor kezd el közösségbe járni?

Az immunrendszer a fertőzések, védőoltások által erősödik meg. Ha egy kisgyerek nem jár közösségbe, ritkábban lesz ugyan beteg, de ez immunrendszere fejlődése szempontjából nem a legjobb dolog. Ha bölcsődébe, óvodába kerül a gyerek, az első évben számíthatunk arra, hogy nagyon gyakran lesz beteg.Honnan tudhatjuk, hogy gyerekünk megérett az óvodára? Milyen jelei vannak annak, hogy közösségbe kerülhet? Az óvodaérettség 6 jele

Az otthoni kórokozókkal szemben ekkor már védettsége van, de az új közösségben ezt még meg kell szereznie. Azonban a kezdeti sok betegség után a következő évben már szembetűnően ritkábbak lesznek a bajok, a már átvészelt nyavalyáknak köszönhetően.Azok a gyerekek is előnyt élveznek, akiknek idősebb testvérük van a közösségben: ők gyakran már megismerkedtek közösségbe kerülésük idejére sok bölcsődés, óvodás, akár iskolás betegséggel is, így ellenállóbak lehetnek, mint egyke társaik.

4. Milyen higiénés körülmények között él?

Biztos hallottál már arról, hogy a gyereknek szüksége van a koszra, hogy ellenállóbb legyen. Ebben van igazság, ugyanis a túl steril környezetben a gyerekek nem találkoznak kórokozókkal, így nem tud rendesen fejlődni az immunrendszerük, ami olyan problémákat is okozhat, mint az asztma vagy számos allergia. A higiénia szempontjából a legjobb, ha az arany középutat választjuk: ugyanis sem a túlzott sterilitás, sem a nagy kosz nem hasznos az immunrendszer fejlődése szempontjából. Nem kell állandóan mindent lemosni és lefertőtleníteni, fókuszáljunk a valóban koszos pontokra (például vécé) és természetesen ésszerű keretek között takarítsunk, rendszeresen. Emellett fontos, hogy a gyereknek megtanítsuk az olyan higiéniás szokásokat, mint a rendszeres kézmosás fontossága, helyes tisztálkodás, stb.Kapcsolódó írásaink: