Kisgyerek

A gyakori betegség haszna

A beteges emberekről gyakran hiszik, hogy gyengék, holott elképzelhető, hogy épp ellenkező a helyzet: a sok nyavalya előbb-utóbb egyedülálló módon erőíti meg immunrendszerüket.
2017. Január 20.

A gyakori betegség haszna

A Washington University orvosi karának friss kutatása szerint az állandó betegeskedés voltaképpen megerősíti az immunrendszert, amely így hosszútávon – főként az élet későbbi szakaszában – ellenállóbb lesz.

Egyes tudósok egészen addig a gondolatig merészkednek, hogy olyan oltásokra volna szükség, amelyek bizonyos időközönként fertőzéseket oszlatnak szét a testben, hogy így az immunitás újra és újra megerősödjön a későbbiekre nézve. Mindez azonban egyelőre sajnos nem kivitelezhető anélkül, hogy a könnyen terjedő fertőzések komoly járványt ne okozzanak.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikált anyag példaként a leishmaniasis nevű trópusi betegséget említi. A betegséget egy parazita okozza, amely évente több tízezer embert pusztít el. A szakemberek felfedezték, hogy amennyiben a szervezet állandó emlékeztetőt kap arról, hogy a parazita hogy néz ki, az immunitás egy konkrét fertőzés esetén erőteljesebb.

A szakemberek szerint hasonló a helyzet a tuberkulózist, a bárányhimlőt és a herpeszt okozó baktériumok és vírusok esetén is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress