Kisgyerek

Immunerősítés olajokkal: a masszázs sokat segíthet

Ősztől tavaszig folyton beteg a gyerek? Támogasd az immunrendszerét illóolajokkal és masszázzsal is!
2023. December 06.
Anyuka kérmezi, masszírozza a kisfia hátát, immunerősítő masszázs
Fotó: Getty Images

Multivitamin, sok gyümölcs, zöldség amennyire csak rá tudod beszélni, levegőztök, szellőztettek, mégis gyakran beteg a gyerek – ismerős? Sajnos nagyon sok szülő és gyerek küzd ezzel a hidegebb időszakban, és sajnos nem igazán vigasztalja egyiküket sem, amikor azt a tanácsot kapják, hogy legyenek türelemmel, ezt ki kell „böjtölni”, a gyerekek immunrendszere fokozatosan erősödik, minden betegséggel egyre ellenállóbbak lesznek. Rossz látni a beteg kicsit, nehéz megoldani a kiesést a munkából, elkapni tőle és a következő körben lebetegedni szintén nagyon kellemetlen. Nem csoda hát, ha te is bármit kipróbálnál, hogy egy kicsit felturbózd az immunrendszerét. Az illóolajok különleges hatásukkal többféleképp is támogatást tudnak nyújtani a kicsik szervezetének, hogy ellenállóbb lehessen a különféle fertőzésekkel szemben, és hamarabb, könnyebben le tudja győzni őket. Párologtatva is hatnak: tisztítják a levegőt, energizálnak, serkentik az immunrendszer működését, de masszázshoz is használhatjuk őket – ez egy egészen különleges, hatékony és bensőséges módja annak, hogy szelíd módszerrel gyógyítsd és támogasd a gyermekedet. Hogy milyen olajokat és hogyan ajánlott használni, ahhoz Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta mesél hasznos tippeket.

Erősítő olajok

Ezek azok az illóolajok, amelyek támogatják az immunrendszer működését a szakértő szerint.

 • A citrusfélék erősítik, élénkítik az immunrendszert fertőzésgátló hatásuk miatt – ilyenek a mandarin, a citrom, a grépfrút.
 • Az indiai citromfű serkentő hatással van az immunrendszerre.
 • A kakukkfű linaloolt érdemes még számításba venni, ami azontúl, hogy stimulálja az immunrendszert, jóleső melegséget és energiát ad a kimerült gyerekeknek.
 • A pálmarózsa illóolaja kiegyensúlyozza a túlzottan aktív immunrendszert, ezért autoimmun betegségeknél jól használható.
Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta

Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta

Így hatnak az olajok

Az illóolajokat legtöbben párologtatásra használják, de korántsem ez a felhasználás egyetlen lehetséges módja. „Az illóolajok lipofil, vagyis zsírban oldódó anyagok, ezért a bőrön keresztül szívódnak fel, majd a nyirok- és vérkeringés útján a szervezetbe kerülnek. Mindig valamilyen hordozóolajban kell feloldani őket (ez lehet mandulaolaj, sárgabarackmag-olaj, de akár kókusz– jojoba- vagy olívaolaj is), mert tisztán használva, közvetlenül a bőrön irritáló hatásúak lehetnek. Párologtatáskor, belégzéssel a hörgőkön és a tüdőn keresztül jutnak a szervezetebe az illóolajok, így gyorsan hatnak a vegetatív idegrendszerre, a hormonrendszerere és az érzésvilágunkra.”

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a higítási arányokat szigorúan be kell tartani, gyerekek esetén különösképp. Ez felnőtteknél 10 ml hordozóolajba 5 csepp illóolajat jelent, 18 hónapos kor alatt 10 ml-hez 1 csepp adható, 18 hónapostól 12 éves korig pedig 4 csepp illóolaj kerülhet 10 ml bázisolajba.

Kipróbálnád?

Molnár-Jilek Viktória aromaterapeuta az alábbi otthon is könnyen elkészíthető keveréket javasolja immunerősítő masszázshoz:

 • 30 ml jojobaolaj bázisnak
 • 3 csepp pálmarózsa
 • 2 csepp mandarin
 • 2 csepp citrom
Teafa illóolaj otthon

Fotó: Getty Images

Így masszírozz

Ha kész olajkeveréket veszel (alább a galériában ajánlunk is néhányat), mindenképp olvasd el a használati utasításon, hány éves gyereknek ajánlják, és hogyan kell használni. Ha te magad készíted akár a fenti recept alapján, akkor figyelj arra, hogy tiszta, fertőtlenített üvegben keverd össze az olajokat. Általában a gerinc mentén kell finoman, gyengéden bedörzsölni ezeket az olajokat, de tehetsz belőle a gyerek talpára is. (Felnőtteknél tenyérbe is lehet tenni illóolajat, masszázsolajat, ám a gyerekeknél nagy a veszélye annak, hogy a szemükhöz nyúlnak olajos kézzel, és ezt jobb elkerülni.) Ami még fontos masszázs esetén:

 • Teremts nyugodt, meghitt légkört
 • De ne csapj „nagy hűhót” az esemény körül, legyen egyszerűen az esti rutin része például fürdés után
 • A rendszeresség fontos
 • Legyél gyengéd, érints finoman, szeretettel a kisgyerek hátát, talpát, finoman masszírozd be az olajat
 • Ne kapkodj, ne siess, ne akar gyorsan túlesni rajta
 • Nem kell túl sok olajat használni, pár cseppet simíts finoman a bőrébe (nem kell olyan bőven használni, mint egy lazító olajos testmasszázsnál)

Amire még figyelj

Szakértőnk az alábbi dolgokra hívja fel a figyelmet, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az immunerősítő masszázs. „Az illóolajok és a bázisolajok lehetőleg ökológiailag tanúsítottak legyenek a tisztaság miatt. Semmiképp ne tegyünk bele több illóolajat, mint a meghatározott határérték.

És ne ez legyen az egyetlen vagy elsődleges immunrendszer stimulálás, hanem belsőleg is támogassuk a védekező képességet gyógynövényekkel, vitaminokkal, táplálkozás útján.

És fontos megemlíteni a gyerekek lelki állapotát is: az érzelmi, lelki tényező, vagyis hogy hogyan látják magunkat a világban és mennyire stabilak, szintén hatással van arra, mennyire jól működik a szervezetük védekező rendszere.”

A galériában szuper immunerősítő olajokat és masszázsolaj-keverékeket ajánlunk, válassz közülük!

Panarom Táltos paripa immunerősítő masszázsolaj gyerekeknek fél éves kortól
5 fotó megtekintése