Kisgyerek

Rendhagyó immunerősítés – a jeges vödörtől a kimchiig

Immunerősítés, de hogyan? Szétnéztünk a nagyvilágban, hogy bemutathassunk nektek néhány érdekes és szokatlan szülői módszert.
2020. December 29.
A hidegnek immunerősítő hatást tulajdonítanak (Fotó: Getty Images)

Mivel az immunrendszer kulcsfontosságú szerepet tölt be gyermekeink egészségének megőrzésében, ezért csábító a gondolat, hogy valamiképp megerősítsük működését. De mégis mivel?

A 21. századi szülők többsége egyelőre főként vitaminok és étrend-kiegészítők szedésétől várja a csodát, ám vannak, akik a szokatlanabb módszerekben hisznek. Nézzünk szét egy kicsit a nagyvilágban, és ismerjük meg az immunrendszer-erősítés szokatlan megoldásait!

Kezdjük máris egy magyar vonatkozású érdekességgel!

Kneipp-hóbort a századfordulón

A friss levegő, a kirándulások és fürdőzések a századfordulótól kezdve egyre fontosabb helyet kaptak a budapesti nagypolgárok társasági életében, és így a gyermeknevelésben is. Erről számolt be Andrássy Katinka is memoárjában, ahol megemlíti, hogy édesanyja különös módját választotta gyermekei megerősítésének: “Minden reggel mezítláb kellett átgázolnunk azon a jéghideg vízű patakon, amely a közeli fenyvesben folydogált” – Zichy Eleonóra rajongott ugyanis a wellness atyjának is nevezett Sebastian Kneipp szokatlan módszereiért, aki elkötelezett híve volt a jeges vizes fürdőzésnek.

A grófnőnek az öltözködésről is szokatlan nézetei voltak, mivel a túlöltöztetést egészségtelennek tartotta, ezért sem harisnyát, sem pedig kesztyűt nem adott gyermekeire, még akkor sem, ha hóvihar tombolt. Andrássy Katinka szerint ez a spártai módszer kétségtelenül jót tett immunrendszerüknek, mert nem sokat betegeskedtek testvéreikkel.De nemcsak Zichy Eleonóra kedvelte az immunerősítés e különös módját. Úgy tűnik, a hideg iránti rajongás mit sem vesztett népszerűségéből a 21. századi szülők körében sem.

Kinti altatás-a skandináv országokban

A norvég, svéd és finn szülők úgy vélik, hogy a kinti alvás számtalan egészségügyi előnnyel jár, ezért bevett gyakorlat, hogy a csecsemők még fagypont alatt is kint alszanak. Nincs ebben semmi szokatlan, hiszen a gyerekeket is a friluftsliv (szabadban élni) elv alapjain nevelik, és gondolják, hogy a szabad levegőn tartózkodás csökkenti annak kockázatát, hogy a gyerekek sokat betegeskedjenek.

Jeges vödör kihívás Szibériában

Az ridegtartás immunerősítő hatásában hisznek abban a szibériai óvodában is, ahol a gyerekek a napi rutin részeként fürdőruhában trappolnak ki a hóba. A hóban hempergést pedig jeges vizes fürdéssel egészítik ki. Olesya Osintseva, az óvoda igazgatója szerint ez a brutálisnak tűnő módszer valójában hatékony segítséget nyújt abban, hogy a gyerekek immunrendszere erősebb és ellenállóbb legyen a vírusokkal szemben.

Immunerősítés fagylalttal-Indiában

A COVID-19 járvány miatt a szülők fokozottan odafigyelnek gyermekük étrendjére, és igyekeznek tápanyagokban gazdag funkcionális élelmiszerekkel is erősíteni a kisebbek immunrendszerét. Előszeretettel teszik például a kosarakba a bélbarát összetevőket tartalmazó élelmiszereket (pl. joghurtok, probiotikus készítmények), amelyeknek fogyasztása elősegítheti az immunrendszer működését.De miért ne lehetne összekötni a kellemest a hasznossal? Ez a gondolat ösztönözte Dél-India vezető fagylaltmárkáját arra, hogy 2020-ban piacra lépjen egy immunerősítő fagylalttal. A kétféle ízben kapható termék többek között kurkuma, bors és méz összetevőket tartalmaz.

Beton helyett erdei gyep-Finnországban

Finn és cseh kutatók is úgy látják, hogy a természetes környezet erősíti a gyermekek immunrendszerét, amit tudományos vizsgálatokkal is igazoltak. Egy kutatás keretében két finn nagyváros napközi otthonának játszóterén felszedték az aszfaltot, és erdei tőzeggel helyettesítették azt. A gyerekek emellett lehetőséget kaptak arra is, hogy az előzőleg beültetett növények gondozásában is részt vehessenek.A kutatás meglepő eredménnyel zárult. Kiderült ugyanis, hogy egy hónap elteltével a gyerkőcök bőr és bélrendszer mikrobiomja jelentősen gyarapodott, és pozitív változást tapasztaltak bizonyos proteinek és sejtek esetében is, ami a jóval erősebb immunrendszerű embereknél jellemző.Ezek szerint igaznak tűnik az a hipotézis, hogy városi területek biológiai sokféleségének csökkenése is felelős lehet azért, hogy az immunrendszerrel összefüggő betegségek egyre több gyermeket érintenek.

Kimchi, a koreai immunturbó

A koreai anyukák úgy vélik, hogy a kimchi bármit meggyógyíthat, és hogy minél a fűszeresebb, annál jobb. Nem meglepő tehát, hogy már az egy év körüli gyerekek is bámulatraméltó módon eszik a fűszeres kimchit, ami egy erjesztett zöldségekből és fűszerekből készült hagyományos koreai étel.Kutatók szerint egyébként egyre több bizonyíték van arra, hogy az erjesztett ételek, például a kimchi, javíthatják a bél egészségét, és ennek eredményeként támogathatják az immunrendszert.